Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Δυσκοιλιότητα: Ποια είναι τα αίτια και ποιος ο ρόλος των προβιοτικών;

Μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων ταλαιπωρούνται από τη δυσκοιλιότητα. Γνωρίζετε ότι η δυσκοιλιότητα δε θεωρείται πάθηση αλλά σύμπτωμα; Μάλιστα οι λόγοι που εκδηλώνεται ποικίλουν και είναι είτε ιδιοπαθής είτε εξαιτίας άλλων διαταραχών. Πότε όμως λέμε ότι κάποιος έχει δυσκοιλιότητα; Βάσει του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής, οι φυσιολογικές κενώσεις προσδιορίζονται σε 3 ημερησίως ή έως και 3 στη διάρκεια της εβδομάδας.

Τι εννοούμε με τον όρο δυσκοιλιότητα;

Η δυσκολία κατά την αφόδευση και η μειωμένη κινητικότητα του εντέρου έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση της δυσκοιλιότητας. Συνήθως, η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα, φούσκωμα και σκληρά κόπρανα.

Ποια είναι τα αίτια της δυσκοιλιότητας;
  1. Μη επαρκής λήψη υγρών: Η ανεπαρκής ενυδάτωση (λιγότερο από 8 ποτήρια ημερησίως) ή η αφυδάτωση μειώνουν τον όγκο των κοπράνων και ταυτόχρονα αλλάζει η σύστασή τους (γίνονται σκληρά).
  2. Η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών: Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κινητικότητας του εντέρου και ταυτόχρονα τα κόπρανα είναι σκληρά και δεν μπορούν να απομακρυνθούν.
  3. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου.
  4. Το άγχος, η κατάθλιψη και άτομα που πάσχουν από νοητικές διαταραχές ενδέχεται να εκδηλώνουν δυσκοιλιότητα.
  5. Η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής (όπως διουρητικά, αντιόξινα κ.α) συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα.
  6. Επίσης η αγνόηση της ανάγκης για αφόδευση οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.
  7. Η χρόνια χρήση καθαρκτικών σκευασμάτων δύναται να προκαλέσει εθισμό. Ως εκ τούτου η κινητικότητα του εντέρου εξαρτάται από τη χρήση τους.
  8. Νευρολογικές και ενδοκρινικές διαταραχές.
  9. Ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα (δεν προσδιορίζεται καμία αιτία και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία).
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας:

Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και κυρίως της διατροφής. Συγκεκριμένα:

  1. Φροντίζουμε για τν επαρκή λήψη υγρών.
  2. Ακολουθούμε μία διατροφή πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες (αρακά, φασόλια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α). Μία ακόμη πηγή φυτικών ινών είναι η βρώμη. Μεταξύ των άλλων απαραίτητη είναι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ξεχωριστή θέση κατέχει το ψύλλιο, το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Πλαντάγκο. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και έχει την ικανότητα να δημιουργεί μία ουσία – τζελ η οποία διευκολύνει τη μετακίνηση των κοπράνων στο έντερο ως την έξοδό τους.
  3. Αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο κ.α).
  4. Συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας.
Σημαντικός ο ρόλος των προβιοτικών!

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια που στρέφονται κατά των επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών προκειμένου να μην διαταράσσεται η εντερική μας χλωρίδα, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ο μειωμένος αριθμός τους συνδέεται άμεσα με τη δυσκοιλιότητα. Τα πιο γνωστά είναι 1) Lactobacillus και 2) Bifid- bacterium.

Τα προβιοτικά αυξάνουν τη συχνότητα των κενώσεων και βελτιώνουν την υφή των κοπράνων. Επιπλέον, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του φουσκώματος και του τυμπανισμού.

Δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα να επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας και δυστυχώς η δυσκοιλιότητα συχνά τη διαταράσσει. Η κατανόηση και η σωστή εφαρμογή της θεραπευτικής προσέγγισης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εν λόγω συμπτώματος.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος