Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Κολπική Ξηρότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα!


Η κολπική ξηρότητα απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών κατά τη διάρκεια ή και μετά την εμμηνόπαυση. Κολπική ξηρότητα είναι πιθανό να εμφανίσουν και οι γυναίκες που μόλις γέννησαν ή θηλάζουν. Μεταξύ των άλλων, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (π.χ αφαίρεση ωοθηκών) ή γυναίκες που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή αντισυλληπτικά χάπια, συχνά ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας.

Τι είναι η κολπική ξηρότητα και που οφείλεται;

Η κολπική ξηρότητα είναι αποτέλεσμα της κολπικής ατροφίας κατά την οποία τα τοιχώματα του κόλπου είναι πιο λεπτά και φλεγμαίνουν. Παρατηρείται μάλιστα μία ανισορροπία στο pH του κόλπου με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπής σε διάφορες μολύνσεις. Τέλος, με την κολπική ξηρότητα επηρεάζεται και το ουροποιητικό σύστημα παρουσιάζοντας επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι η βασική αιτία εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας. Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που συντελούν στη διατήρηση της υγείας του γυναικείου οργανισμού και προσδίδουν σε αυτόν ένα σύνολο χαρακτηριστικών (π.χ καθορίζουν το φύλο, προάγουν την υγεία του κόλπου, ρυθμίζουν το pH, διατηρούν την ελαστικότητα των ιστών του, έχουν αντικαρκινική δράση κ.α.).

4 συμπτώματα που συνοδεύουν την κολπική ξηρότητα:

  1. Αίσθημα καύσου και πόνου (ειδικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής).
  2. Κνησμός – Τσούξιμο στην ευαίσθητη περιοχή.
  3. Συχνοουρία.
  4. Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Πως αντιμετωπίζεται η κολπική ξηρότητα;

Είναι απαραίτητος ο έλεγχος από τον γυναικολόγο, ο οποίος θα κρίνει τι εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν (π.χ ορμονολογικός έλεγχος, καλλιέργεια κολπικού υγρού, τεστ PAP κ.α). Η κάθε γυναίκα χρειάζεται εξατομικευμένο έλεγχο.

Η θεραπεία για την κολπική ξηρότητα, την οποία συστήνει ο γιατρός ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να αποτελείται από φαρμακευτικά υποκατάστατα ορμονών είτε από το στόμα είτε ενδοκολπικά.

Υπάρχουν σκευάσματα τα οποία συμβάλλουν στην ενυδάτωση και λίπανση του κόλπου με φυσικά συστατικά που είναι ακίνδυνα και αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα υπάρχουν ενδοκολπικές κρέμες και υπόθετα με βάση το υαλουρονικό οξύ ή το υαλουρονικό νάτριο, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση και την επούλωση των βλεννογόνων του κόλπου.

Η αλόγιστη χρήση των κολπικών πλύσεων θα πρέπει να αποφεύγεται και ειδικά με προϊόντα που επηρεάζουν το pH του κόλπου.

Αποφύγετε τα νάϋλον εσώρουχα τα οποία αυξάνουν τη θερμοκρασία στην πάσχουσα περιοχή εντείνοντας το αίσθημα καύσου – κνησμού και επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα.

Η επαρκής πρόσληψη υγρών οδηγεί στην ενυδάτωση ολόκληρου του οργανισμού.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενυδάτωση του κόλπου (π.χ ψάρια, ωμοί ανάλατοι ξηροί καρποί, σουσάμι, λιναρόσπορος κ.α). Επιπλέον, μπορείτε να προχωρήσετε σε λήψη ω3 λιπαρών οξέων μέσω συμπληρωμάτων διατροφής για μεγαλύτερη ενίσχυση.

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε ισοφλαβόνες οι οποίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων (παράγωγα σόγιας, όσπρια, καρύδια κ.α.). Ταυτόχρονα, μπορείτε να λαμβάνετε τις ισοφλαβόνες μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε πως τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή!

Έρευνες έχουν δείξει τη σημασία της τριγωνέλλας στην αύξηση των οιστρογόνων.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος