Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Αφυδάτωση: Ένας κίνδυνος προς αποφυγήν!

Όλοι γνωρίζουμε την αξία του νερού για τον οργανισμό μας το οποίο μαζί με το οξυγόνο μας δίνουν ζωή. Άλλωστε η περιεκτικότητα του σώματός μας σε νερό μαρτυρά το πόσο απαραίτητο είναι για την εύρυθμη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται κατά προσέγγιση περίπου στο 55-75%, ενώ σε κάποια όργανα η περιεκτικότητα σε νερό είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Παρ’ όλα αυτά η αφυδάτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που πλήττει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο είθισται να κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Όμως, η αφυδάτωση δε θα πρέπει να συνδέεται μόνο με την άνοδο της θερμοκρασίας. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση αφυδάτωσης είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα χωρίς αναπλήρωση υγρών, οι γαστρεντερικές – πεπτικές διαταραχές (όπως διάρροια και εμετός), η κατανάλωση ροφημάτων όπως καφές και τσάϊ, τα οποία προκαλούν έντονη διούρηση και τέλος ο υψηλός πυρετός.

  • Τι προκαλεί η αφυδάτωση στον ανθρώπινο οργανισμό;
  • Έλλειψη ενέργειας: Μειώνεται ο όγκος του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και άλλα συστατικά μεταφέρονται στους ιστούς και τα όργανα. Ουσιαστικά η καρδιά επιβαρύνεται και η ικανότητα παραγωγής ενέργειας μειώνεται.
  • Δυσκοιλιότητα: Οι τροφές σε συνδυασμό με τη λήψη νερού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κοπράνων και την εύκολη αποβολή τους. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, τα κόπρανα είναι σκληρά και στεγνά ενώ ταυτόχρονα η περιοχή δε λιπαίνεται, κάνοντας δύσκολη την αποβολή τους με αποτέλεσμα το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας να αυξάνεται!
  • Ουροποιητικό σύστημα: Η μη επαρκής ενυδάτωση έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν μικρόβια και τοξίνες στην κύστη και ως εκ τούτου η εμφάνιση ουρολοίμωξης που είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Μάλιστα σε περίπτωση αφυδάτωσης το χρώμα των ούρων είναι πιο σκούρο και η οσμή τους είναι έντονη. Αξίζει να αναφερθεί πως η αφυδάτωση είναι ένας παράγοντας για τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.
  • «Πεσμένη» διάθεση: Υπολογίζεται ότι η περιεκτικότητα του εγκεφάλου μας σε νερό αγγίζει το 85%. Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση αφυδάτωσης δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος και να παράγει νευροβιβαστές που σχετίζονται με την ευφορία.
  • Πονοκέφαλοι: Το νερό έχει και το ρόλο του ρυθμιστή της θερμοκρασίας του σώματός μας. Σε έλλειψή του προκαλείται διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα την εμφάνιση πονοκεφάλων.
  • Πόνοι στις αρθρώσεις και τους χόνδρους: Για τη σωστή λειτουργία τους απαιτείται νερό ώστε να αποφεύγονται και οι τριβές. Σε απουσία του παρατηρείται δυσκαμψία και έντονος πόνος.
  • Αύξηση σωματικού βάρους: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν τη δίψα τους με τη λήψη ανθρακούχων ποτών και επεξεργασμένων χυμών. Εκτός λοιπόν από την έντονη διούρηση, η πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Χοληστερίνη: Η χοληστερίνη συμβάλλει στη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών. Σε περίπτωση αφυδάτωσης μειώνονται τα υγρά στο εσωτερικό των κυττάρων και ως εκ τούτου ο οργανισμός για να αποτρέψει τη μείωση αυτή αυξάνει την παραγωγή χοληστερίνης. Η αφυδάτωση λοιπόν μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης, η οποία σχετίζεται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Αρτηριακή πίεση: Ο όγκος του αίματος επηρεάζεται από την αφυδάτωση και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης δυσχαιρένεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπότασης ή υπέρτασης.
  • Πρόωρη γήρανση: Η αφυδάτωση προκαλεί ξηρότητα, θαμπάδα και ρυτίδες τόσο εντός όσο και εκτός της επιδερμίδας.
  • Ξηροστομία: Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση της παραγωγής σάλιου.

Με βάση όλα τα παραπάνω κατανοούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή ενυδάτωση για την υγεία και τη λειτουργικότητα του οργανισμού μας. Συνεπώς, μην αμελείτε την επαρκή πρόσληψη νερού (1- 1,5 lt ημερησίως). Επιπλέον, σε περίπτωση που ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που εμφανίζουν έντονη εφίδρωση, συμβουλευτείτε τους ειδικούς για τη λήψη συμπληρώματος ηλεκτρολυτών, βιταμινών και μετάλλων (κυρίως μαγνησίου).

Μην ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος