Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Μέλι – Ένας ωφέλιμος και γλυκός πειρασμός!

Από αρχαιοτάτων χρόνων το μέλι θεωρείτο υπερτροφή για τον άνθρωπο, καθώς πέρα από τις τονωτικές ιδιότητές του ήταν γνωστό και για τις θεραπευτικές του δράσεις. Μάλιστα οι άνθρωποι συνήθιζαν να προσφέρουν μέλι στους θεούς προκειμένου να έχουν την εύνοια και την προστασία τους.

Διατροφικά, το μέλι αποτελείται από αμινοξέα, υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη), βιταμίνες συμπλέγματος Β, νερό, ιχνοστοιχεία και μέταλλα - όπως φώσφορος, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος κ.α. Όσο για τις θερμίδες που μας δίνει, η μία κουταλιά μελιού αντιστοιχεί σε 64cal σε αντίθεση με τη ζάχαρη στην οποία η μία κουταλιά αντιστοιχεί σε 84cal, και μάλιστα στη δεύτερη θεωρούνται «κενές» θερμίδες!

Ποια είνα τα οφέλη του μελιού στην υγεία μας;

  • Αντιοξειδωτικό: Το μέλι περιέχει πινοσεμπρίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και των βλαβερών για τον οργανισμό μας ουσιών.
  • Αντιβακτηριδιακό: Το μέλι έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, διότι περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το γνωστό σε όλους μας οξυζενέ!
  • Στοματική υγιεινή: Καταπολεμά την τερηδόνα και την κακοσμία του στόματος.
  • Καρδιαγγειακό σύστημα – Κυκλοφορικό: Το βασικό σάκχαρο του μελιού είναι η γλυκόζη, η οποία τονώνει την καρδιακή λειτουργία, συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και συνεπώς στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, μειώνει την πίεση.
  • Τόνωση: Λόγω της φρουκτόζης και της γλυκόζης, οι οποίοι είναι απλοί υδατάνθρακες και δε χρειάζεται να διασπαστούν, δίνουν άμεσα ενέργεια, γι΄αυτό το μέλι είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τους αθλητές.
  • Σιδηροπενική αναιμία: Περιέχει σίδηρο και χαλκό, μέταλλα τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Περιέχει μεταλλικά άλατα τα οποία το καθιστούν αλκαλική τροφή – βάλσαμο η οποία καταπολεμά τις γνωστές καούρες μιας και οδηγούν στη μείωση της στομαχικής οξύτητας. Βοηθά μάλιστα και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Νεφρά: Το μέλι έχει διουρητική δράση. Επιπλέον, λόγω της ελάχιστης περιεκτικότητάς του σε πρωτεϊνη - και κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό - μπορεί να καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα και από άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά.
  • Συκώτι: Το συκώτι είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας, υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Μέσα σε αυτές τις λειτουργίες είναι και η αποθήκευση γλυκογόνου, το οποίο μετατρέπεται σε γλυκόζη, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Το μέλι λοιπόν, εξαιτίας της γλυκόζης που περιέχει βοηθά στην περίσσεια αποθήκευση γλυκογόνου.
  • Καλλυντικό: Το μέλι χάρη στα αντιοξειδωτικά και το νερό που περιέχει, καθίσταται απαραίτητο συστατικό σε κρέμες που ενισχύουν την αντιγήρανση και την ενυδάτωση.

 

Ωχ!! Το μέλι ζαχάρωσε!! Και τώρα τι κάνουμε;

Το μέλι είναι λογικό να ζαχαρώνει και δε χάνει καμία από τις ιδιότητές του ούτε είναι δείγμα νοθείας! Απλά γίνεται μία ανακατανομή της υγρασίας που περιέχει. Μπορούμε να το επαναφέρουμε βάζοντάς το σε μπεν-μαρί, ώστε με την ήπια αύξηση της θερμοκρασίας του να αποκτήσει την αρχική του μορφή.

 

Προσοχή!

Άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη επιβάλλεται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους προτού καταναλώσουν μέλι.

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Δαιτολόγος - Διατροφολόγος