Χλωρέλλα
Γενικά
Η ονομασία Chlorella αφορά σε γένος μονοκυτταρικού πράσινου φύκους (algae) που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία για πληθώρα παθήσεων της υγείας. Πρόκειται για σφαιρικούς μικροοργανισμούς που παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη που περιέχουν, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να φωτοσυνθέτουν (ACS, 2011).
Η ονομασία Χλωρέλλα προέρχεται από την ελληνική λέξη χλωρός και την λατινική κατάληξη υποκοριστικών –ella, υποδηλώνοντας το μικρό μέγεθός της. Σύμφωνα με το περιοδικό Scientific American και τη μικροβιολογική εξήγηση της Γένεσης, το «μάννα εξ ουρανού», που έσωσε τους ανθρώπους του Μωυσή κατά τις βιβλικές γραφές, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά είδη algae. Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, τα συγκεκριμένα είδη ήταν υπεύθυνα για τη μετατροπή της Εδέμ σε έναν φυσικό παράδεισο.
Χρήση
Η Χλωρέλλα, λόγω της σημαντικής ιδιότητάς της να βιοσυσσωρεύει βαρέα μέταλλα (βάσει μελετών με χρώμιο (Belasco, 1997), αρσενικό (Karadjova, Slaveykova, & Tsalev, 2008) και χαλκό (Uchikawa, et al., 2011)) σε μεγαλύτερο βαθμό από το περιβάλλον της, χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό. Επιπλέον, μελετάται και για άλλες χρήσεις όπως για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος ή το νευρικό σύστημα.
Φυτοχημική Σύσταση
Η Chlorella αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη. Επιπλέον, διαθέτει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, κύριο συστατικό που ευθύνεται για την αντιοξειδωτική δράση της Chlorella, κυρίως από περιβαλλοντικούς ρύπους. Τέλος, βάσει εργαστηριακών μελετών έχει βρεθεί πως ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο που περιέχεται στη Χλωρέλλα, το Chlorella-11, μπορεί να δράσει ως αντιοξειδωτικός παράγοντας με ισχυρότατη αντιφλεγμονώδη δράση (Cherng, Liu, Shen, Lin, & Shih, 2010).
Πηγή: www.superfoodshealth.com