Σπόροι Σταφυλιού
Γενικά
Το σταφύλι είναι ένα φρούτο που υπάρχει πάνω στη γη εκατομμύρια χρόνια και οι πρώτες αναφορές είναι γνωστές από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Οι καλλιέργειες των αμπελιών γίνονταν στις περιοχές του Τίγρη και του Ευφράτη, ενώ αργότερα συνεχίστηκαν στη Μεσοποταμία, στη Συρία, στη Φοινίκη και στο Αιγυπτιακό δέλτα. Η καλλιέργεια των σταφυλιών ήταν δημοφιλής και επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κάτι που απεικονίζεται σε πληθώρα τοιχογραφιών. Συνεχίζοντας, υπάρχουν αναφορές που αποδεικνύουν ότι περίπου το 1950 ο δρ. Ζακ Μασκελιέ ήταν αυτός που ανακάλυψε ότι οι σπόροι του σταφυλιού έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Χρήσεις
Οι σπόροι σταφυλιού είναι πηγή φλαβονοειδών και συγκεκριμένα περιέχουν περιπου 90-95% προανθρακοκυανιδίνες (OPC). Ως εκ τούτου προκύπτει πως οι σπόροι σταφυλιού έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αποτοξινωτική και αντικαρκινική δράση. Προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και δρουν έναντι διαφόρων παθολογικών καταστάσεων (π.χ υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης). Μεταξύ των άλλων προάγουν την υγεία του δέρματος και προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις εκφυλιστικές παθήσεις όπως είναι το Αλτσχάϊμερ και η δημιουργία ωχράς κηλίδος.
Φυτοχημική σύνθεση
Οι σπόροι του σταφυλιού περιέχουν κυρίως φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ πολυφαινόλες, φλαβονοειδή) και ρεσβερατρόλη, ένα φυτικό συστατικό με ισχυρή αντιβιωτική δράση.
Κωνσταντίνα Γαζουλέα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πηγές:
- GK Jayaprakasha, T Selvi, KK Sakariah. “Antibacterial and antioxidant activities of grape (Vitis vinifera) seed extracts” - Food research international, 2003 - Elsevier.
- F Rabak . Grape-Seed Oil.- Industrial & Engineering Chemistry, 1921 - ACS Publications.
- D Bagchi, M Bagchi, SJ Stohs, DK Das, SD Ray. “Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention”- Toxicology, 2000 - Elsevier