Κακάο
Γενικά
Το δέντρο Theobroma cacao, γνωστό ως κακαόδεντρο, έχει ύψος 4–6 μέτρα και προέρχεται από το Μεξικό. Καλλιεργείται περισσότερο σε τροπικές περιοχές της Ν. Αμερικής, των Δ. Ινδιών, της Κεϋλάνης κ.α. με κυριότερη παραγωγό την Γκάνα στη Δ.Αφρική. Οι καρποί συλλέγονται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο απομονώνονται τα σπέρματα (cocoa beans) τα οποία ζυμώνονται και φρύττονται.
Η επιστημονική του ονομασία σημαίνει φυτό των θεών και στην αρχική περίοδο των Maya λατρευόταν ως είδωλο. Αργότερα, ο θεός του ‘Ykchaua’ ήταν ο προστάτης των κακαοπαραγωγών ενώ οι Αζτέκοι πίστευαν ότι το κακάο το έστειλε η θεότητα Quetzalcoatl για να τους φέρει σοφία και δύναμη. Υπογραμμίζοντας την αξία της υπερτροφής αυτής, τα σπέρματα κακάο χρησιμοποιούνταν και από τους δύο αυτούς πολιτισμούς ως νομίσματα (Bingham, 2010).
Χρήση
Παραδοσιακά, τα σπέρματα Κακάο είχαν εκτιμηθεί για την υψηλή διατροφική τους αξία και χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο στον πυρετό, το βήχα και τη μείωση του πόνου κατά τη γέννα. Τα σπέρματα Κακάο χρησιμοποιούνται ευρέως στη φαρμακευτική ως βελτιωτικά φαρμάκων. Το βούτυρο κακάο που εξάγεται από αυτά, χρησιμοποιείται ως βάση στην παρασκευή υποθέτων και αλοιφών καθώς και ως ενυδατικό των χειλιών.
Φυτοχημική Σύσταση
Το Κακάο, λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχει, παρουσιάζει έντονη διουρητική δράση (μεγαλύτερη και από την καφεΐνη) καθώς και ορισμένη δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ανήκοντας στην κατηγορία των πουρινών, η θεοβρωμίνη βρίσκεται συνδεδεμένη με άλλα συστατικά όπως σάκχαρα, φαινόλες και ταννίνες από τα οποία απελευθερώνεται κατά τη ζύμωση και τη φρύξη.
Πηγή: www.superfoodshealth.com