Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Παγωτό: Ο γλυκός πειρασμός!

Παγωτό! Ένας πειρασμός που είναι άμεσα συνδεδεμένος με το καλοκαίρι τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Μάλιστα, η καταμέτρηση των μπάνιων και των παγωτών αποτελούσαν κάποτε ένα παιχνίδι μεταξύ των μικρών φίλων ως προς το ποιος σημείωσε το μεγαλύτερο σκορ!

Σίγουρα το παγωτό αποτελεί μία γλυκιά διατροφική επιλογή και υπάρχουν διάφορα είδη και πολλές γεύσεις προκειμένου να ικανοποιούνται και οι πιο απαιτητικοί. Αλήθεια, γνωρίζετε τι περιέχει ένα παγωτό και τι πρέπει να προσέχουμε, προτού το καταναλώσουμε;

  • Περί διατροφής...

Το παγωτό αποτελείται κατά κύριο λόγο από γάλα, το οποίο μπορεί να είναι πλήρες ή αποβουτυρωμένο, νωπό ή σκόνη, συμπυκνωμένο κ.α. Έτσι, από το γάλα λαμβάνουμε πρωτεΐνες, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μας παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δε συνθέτει ο οργανισμός μας από μόνος του και είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ένα ακόμη σημαντικό συστατικό του γάλακτος είναι το λινολεϊκό οξύ το οποίο δρα προστατευτικά έναντι διαφόρων παθήσεων. Οι υδατάνθρακες είναι ένα ακόμη μακροθρεπτικό συστατικό που περιέχεται στο παγωτό και συγκεκριμένα στη λακτόζη και τις γλυκαντικές ύλες. Εκτός ότι αποτελούν πηγή ενέργειας, η λακτόζη σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες μεγιστοποιούν την απορρόφηση του ασβεστίου το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία οστών και δοντιών. Φυσικά, από το παγωτό δε θα μπορούσαν να λείπουν τα λιπαρά, τα οποία προέρχονται από τα λιπαρά του γάλακτος, καθώς και από άλλα συστατικά όπως το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος κ.α. Με τα λιπαρά ο οργανισμός εφοδιάζεται με ενέργεια και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K). Ταυτόχρονα όμως ο οργανισμός μας «φορτώνεται» με κορεσμένα - γνωστά και ως «κακά»- λιπαρά οξέα, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων κ.α. Επίσης, δε θα μπορούσε να λείπει από το παγωτό και το ασβέστιο, ένα μέταλλο -που όπως προείπαμε- είναι απαραίτητο για την υγεία οστών, δοντιών και προάγει την καλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος. Ειδικά σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και κοβαλαμίνη) η ενδυνάμωση του νευρομυϊκού συστήματος μεγιστοποιείται καθώς και η απευλευθέρωση ενέργειας. Όσο για τα παιδιά; Ενισχύεται η ανάπτυξή τους!

Παρ’ όλα αυτά δε θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη κατανάλωση, διότι είναι πλούσια σε θερμίδες οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και η ζάχαρη είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

  • Τι πρέπει να προσέχουμε;

Το παγωτό είναι ένα ευαίσθητο προϊόν λόγω της περιεκτικότητάς του σε γάλα. Έτσι αποφεύγουμε:

  1. Όσα έχουν μαλακή υφή και παράξενη οσμή.
  2. Παγωτά των οποίων η συσκευασία είναι σχισμένη, υγρή ή παραμορφωμένη.
  3. Παγωτά από καταψύκτη που είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.
  4. Όσα παγωτά περιέχουν κομματάκια πάγου (μικροκρυστάλλους) και ιζήματα. Είναι ένδειξη απόψυξης.
  5. Όσο για τα παγωτά που είναι χύμα θα πρέπει να διατηρούνται σε βιτρίνες καθαρές, με κατάλληλη θερμοκρασία και προστατευμένες από τον ήλιο.

Tip:

  • Παγωτά light: Αποτελούν μία εξίσου απολαυστική επιλογή. Στην ουσία πρόκειται για παγωτά από τα οποία έχει αφαιρεθεί το λίπος και τα σάκχαρα, ενώ περιέχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες. Προσοχή! Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες!
  • Παγωτά σορμπέ: Αποτελούν μία εξαιρετικά δροσιστική επιλογή. Παρασκευάζονται από φρούτα και φυσικά πρωταγωνιστής είναι η ζάχαρη. Έτσι, παρόλο που δεν περιέχουν λιπαρά, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος