Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Νηστεία και Διατροφή

Από την Καθαρά Δευτέρα έως και το Πάσχα πολλοί από εμάς ακολουθούν την παράδοση της θρησκείας και νηστεύουν. Η νηστεία της διαρκεί 7 εβδομάδες και απαιτείται η αποχή από γαλακτοκομικά και ζωϊκής προέλευσης προϊόντα. Αντιθέτως, η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας βασίζεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένου λίπους και αυξάνεται η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών, βιταμινών, φυτικών ινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Έτσι, λοιπόν, ο οργανισμός αποτοξινώνεται αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ελλείψεις σε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή γιατί η κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση βάρους.

  • Διατροφικές συμβουλές...
  1. Φρούτα – Λαχανικά: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εφοδιάζει τον οργανισμό με βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην καλή εντερική λειτουργία και προκαλούν εύκολα κορεσμό.
  2. Θαλασσινά: Είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και εύκολα αντικαθιστούν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Επιπλέον, χάριν στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, ενισχύουν τον  οργανισμό μας.
  3. Όσπρια: Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά (πχ.ψωμί, ρύζι, κινόα κ.α) αποτελεί άλλη μία πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και φολικό οξύ. Τέλος, οι υδατάνθρακες που περιέχουν είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και αποτελούν μία καλή διατροφική επιλογή για τους διαβητικούς. 
  4. Λαδερά: Είναι μία οικονομική λύση και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη σάλτσα ντομάτας παρέχουμε στον οργανισμό τα οφέλη του λυκοπένιου (αντιοξειδωτική δράση, τόνωση ανοσοποιητικού κ.α). Προσοχή στην ποσότητα του ελαιόλαδου!
  5. Ξηροί καρποί: Είναι θρεπτικοί και πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνες (κυρίως Ε και Κ), ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ κ.α. Αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για σνακ καθώς προκαλούν κορεσμό αλλά η κατανάλωσή τους χρειάζεται μέτρο γιατί είναι αρκετά θερμιδογόνοι.
  6. Αμυλούχες τροφές: Προσφέρουν άμεση ενέργεια λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν αλλά και πολλές θερμίδες. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης καθότι είναι πιο υγιεινά,  έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο (ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προάγει την υγεία των οστών κ.α), μαγγάνιο (συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών) και σίδηρο.
  7. Σόγια: Αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ω-3 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας.

Tips!

  • Μη ξεχνάτε να συνδυάζετε όσπρια με δημητριακά για πρωτεΐνη αντίστοιχη με αυτή του κρέατος.
  • Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών πρέπει να συνδυάζεται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C προκειμένου να απελευθερώνεται και να απορροφάται ο σίδηρος που περιέχουν.
  • Μην αμελείτε να εισάγετε στο διαιτολόγιο σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Πηγές: σόγια, αμύγδαλα, μπρόκολο, γάλα σόγιας και αμυγδάλου, δημητριακά ενισχυμένα σε ασβέστιο κ.α.

Προσοχή!

Παιδιά, έφηβοι, άτομα που πάσχουν απο παθολογικές καταστάσεις, αθλητές, εγκυμονούσες και θηλάζουσες, λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν, οφείλουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προτού προχωρήσουν στην τήρηση της νηστείας.

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος