Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Άγχος... ας το καταπολεμήσουμε!

Το άγχος είναι μία κατάσταση η οποία ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, ξεκινώντας πλέον από την παιδικά ηλικία και συνοδεύοντάς μας σε όλη μας τη ζωή! Η αλήθεια είναι πως όταν μπορούμε να το διαχειριστούμε δύναται να είναι εποικοδομητικό. Δυστυχώς, όμως, οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής ενισχύουν την εκδήλωση του άγχους, έχοντας επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Και πώς εκδηλώνεται; Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: ανησυχία, τρέμουλο, ταχυπαλμία, πανικός, τάση λιποθυμίας, έντονη εφίδρωση, διαταραχές πεπτικού συστήματος, πονοκέφαλος, αϋπνία,κατάθλιψη και κατ’ επέκταση έντονη κόπωση.

Εννοείται πως ο τρόπος εκδήλωσης του άγχους είναι εξατομικευμένος και αν δεν καταπολεμηθεί, η υγεία μας επιβαρύνεται σημαντικά!

Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους:

  • Προσδιορίστε τις αιτίες που το προκαλούν.
  • Διατηρήστε καλή φυσική κατάσταση με το είδος της γυμναστικής που σας ευχαριστεί.
  • Ελέγξτε τις αρνητικές σας σκέψεις και φροντίστε να τις αντικαταστήσετε με θετικές.
  • Ακούστε τη μουσική που σας χαλαρώνει.
  • Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας εκτονώνουν (πχ. περίπατος στη θάλασσα ή το βουνό, παρέα με καλούς φίλους, ταξίδια κ.α).
  • Σε κατάσταση συνεχούς άγχους και έντονης εκδήλωσης των συμπτωμάτων του  είναι καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό (πχ. ψυχολόγο).

Ο ρόλος της διατροφής στην καταπολέμηση του άγχους

Υπάρχουν διατροφικές επιλογές οι οποίες ενισχύουν τη διάρκεια του άγχους κι άλλες που συμβάλλουν στην αποσυμφόρησή του.

  • Τροφές που επιδρούν αρνητικά:
  1. Καφεΐνη: Άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές συνίσταται να αποφεύγουν την κατανάλωσή της, διότι δρα διεγερτικά επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
  2. Γλυκά – Επεξαργασμένα τρόφιμα: Είναι αλήθεια πως οι υδατάνθρακες, και συγκεκριμένα η γλυκόζη είναι η «τροφή» του εγκεφάλου μας. Όμως, η δράση τους είναι παροδική προκαλώντας εναλλαγές στη διάθεση (αυξομείωση της παραγωγής σεροτονίνης, γνωστή ως ορμόνη της ευφορίας). Παράλληλα, η σκέψη εκ των υστέρων της μεγάλης πρόσληψης θερμίδων μπορεί να προκαλέσει ενοχές και νευρικότητα.
  3. Αλκοολούχα ποτά: Η σκέψη «να πιω για να ξεχάσω ή να χαλαρώσω» δε βοηθάει! Η δράση του είναι διεγερτική και σε καθημερινή βάση μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση!

 

  • Τροφές που επιδρούν θετικά:
  1. Βιταμίνες B, C, E: Τονώνουν το νευρομυϊκό σύστημα και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ρίχνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ευθύνονται για την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Τροφές: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, άπαχο κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
  2. Μαγνήσιο: Πρόκειται για ένα απαραίτητο μέταλλο το οποίο σε συνεργασία με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β τονώνουν το νευρομυϊκό σύστημα. Τροφές: γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, φρούτα (κυρίως μπανάνα και αβοκάντο), ξηροί καρποί και πράσινα λαχανικά.
  3. Τρυπτοφάνη: Πρόκειται για ένα αμινοξύ το οποίο ευθύνεται για την παραγωγή της σεροτονίνης (ορμόνη της ευφορίας) και της μελατονίνης (δρα ενάντια στην αϋπνία), ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τις βιταμίνες Β3 (νιασίνη), Β6 (πυροδοξίνη) και Β9 (φολικό οξύ). Τροφές: άπαχο κρέας, μοσχάρι, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και ξηροί καρποί.
  4. Ω-3 λιπαρά οξέα: Είναι συστατικό των κυττάρων που σχετίζονται με την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, δρουν ενάντια στην κατάθλιψη. Τροφές: λιπαρά ψάρια, σπόροι λιναριού και ξηροί καρποί (κυρίως καρύδια).

Εκτός από τα παραπάνω, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω βότανα τα οποία δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό ανακουφίζοντάς τον από τα συμπτώματα του άγχους!

  1. Βαλσαμόχορτο: Έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.
  2. Μελισσόχορτο ή Λεμονοβάλσαμο: Συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας.
  3. Πασιφλόρα: Δρα ως αγχολυτικό μειώνοντας έτσι την ανησυχία, την ευερεθιστότητα και την αϋπνία.
  4. Βαλεριάνα: Δρα κατά του άγχους και την αϋπνίας.
  5. Τζίνσενγκ: Έχει προσαρμοσιογόνο δράση. Έτσι, σε κατάσταση άγχους δρα ηρεμιστικά ενώ σε έντονη κόπωση μας ενεργοποιεί.
  6. Βασιλικός: Συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του νευρικού συστήματος και ανακουφίζει από πεπτικές διαταραχές.
  7. Χαμομήλι: Χαλαρώνει τον οργανισμό και ανακουφίζει από πεπτικές διαταραχές.

Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Επιπλέον, εκτός από τη φυσική τους μορφή κυκλοφορούν αποξηραμένα, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής. Καλό είναι προτού προχωρήσετε στη λήψη αυτών, να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Και μην ξεχνάτε...  «νος γιής ν σώματι γιε»!

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος