Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

9+1 Συμβουλές για μία ισορροπημένη σχέση γονέων – εφήβων!

Οι περισσότεροι γονείς (αν όχι όλοι) εκφράζουν από νωρίς τον προβληματισμό και την ανησυχία τους σχετικά με την αντιμετώπιση των παιδιών τους την περίοδο της εφηβείας. Συχνά ακούμε φράσεις όπως : «Αν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στα 6 του, τότε στην εφηβεία τι θα κάνει;» ή «Αν δεν του θέσουμε τώρα όρια που είναι μικρός, στην εφηβεία δε θα τον μαζεύουμε»!

Φυσικά υπάρχει πλήθος ανησυχιών και φόβων που ασχέτως αν δικαιολογούνται ή όχι, δεν εξυπηρετούν και δε βοηθούν ούτε τους γονείς ούτε τους εφήβους. Αντιθέτως, το άγχος των γονέων ενισχύεται! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Τι είναι η εφηβεία και πως την αντιλαμβανόμαστε;

Με τον όρο εφηβεία εννοούμε τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, συνοδευόμενη από πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Η εφηβεία γίνεται αντιληπτή καθώς εκδηλώνεται το κύριο γνώρισμά της, αυτό της ήβης. Με τον όρο ήβη εννοούμε το σύνολο των αλλαγών που οδηγούν το παιδί στην ωρίμανση και στην ικανότητα της ερωτικής συνεύρεσης και της αναπαραγωγής.

Κύρια χαρακτηριστικά είναι:

  1. Η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.
  2. Η ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου.
  3. Η έντονη τριχοφυΐα.
  4. Η έναρξη της έμμηνου ρύσης.

Εννοείται πως η ηλικία όπου εκδηλώνονται οι πρώτες αλλαγές διαφέρει από παιδί σε παιδί. Επίσης, διαφέρει και η χρονική περίοδος που διαρκεί η εκάστοτε φάση. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον η έναρξη της εφηβικής περιόδου προσδιορίζεται περίπου στα 10-13 έτη ζωής του παιδιού.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν όλες αυτές οι αλλαγές (σωματικές, ψυχολογικές, ορμονικές κ.α) επηρεάζουν τόσο τον έφηβο όσο και τη σχέση του με τους γονείς του. Το αποτέλεσμα; Πολλές φορές ο ίδιος ο έφηβος βρίσκεται σε σύγχυση, μη μπορώντας να κατανοήσει τις ανάγκες του και τα θέλω του. Έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος συγκρούσεων με τους γονείς του, όπου το σπίτι μοιάζει πραγματικά με πεδίο μάχης!

Πρωταρχικός λοιπόν στόχος είναι να μην χάσουν τον έλεγχο οι γονείς!

Γονείς! Πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην αφήσετε το άγχος και τον πανικό να σας κυριεύσουν. Το ότι το παιδί σας μπήκε στην εφηβεία και μοιάζει εξωτερικά με ενήλικα δε σημαίνει ότι δε νοσταλγεί τη «χαμένη» παιδικότητά του ή ότι δε σας χρειάζεται! Σκεφτείτε μόνο πως όλες αυτές οι αλλαγές που βιώνει το παιδί σας, τις περισσότερες φορές αδυνατεί να τις διαχειριστεί και ως εκ τούτου απομονώνεται, αντιδρά, θυμώνει, ξεσπά ή και «πέφτει» ψυχολογικά. Πως μπορείτε λοιπόν να πετύχετε αυτή την πολυπόθητη ισορροπία με τα έφηβα παιδιά σας;

9+1 Συμβουλές:
  1. Ενημερωθείτε για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν (βιβλία, ειδικοί κ.α). Έτσι θα είστε σε ετοιμότητα και σίγουρα θα εξοπλιστείτε με υπομονή και ψυχραιμία.
  2. Να αποτελείτε πρόσωπα εμπιστοσύνης για το παιδί σας ώστε να είστε οι πρώτοι που θα ενημερώνει σε οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν εμφανιστεί. Ακούστε το παιδί σας χωρίς να ασκείτε κριτική και χωρίς να το φοβίζετε με τιμωρίες.
  3. Να είστε σταθεροί στις απόψεις σας θέτοντας όρια και κανόνες.
  4. Επιδιώξτε να γνωρίζετε τις παρέες του παιδιού σας.
  5. Να είστε στοργικοί, υποστηρικτικοί και όχι αυταρχικοί.
  6. Η αγάπη σας θα πρέπει να είναι εμφανής σε κάθε περίπτωση και να μην επηρεάζεται από τυχόν λάθη του παιδιού.
  7. Ωθήστε το παιδί σας να αναλάβει πρωτοβουλίες και ευθύνες.
  8. Αφήστε το παιδί να εξελίξει τις δικές του ικανότητες ή δεξιότητες χωρίς να σας επηρεάζουν τα δικά σας ανεκπλήρωτα όνειρα.
  9. Σε περίπτωση που η περίοδος της εφηβείας συμπέσει με την απόφαση ενός διαζυγίου, είναι απαραίτητο να του μιλήσετε με ειλικρίνεια και να αποφύγετε τις εντάσεις και τους καυγάδες μπροστά του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το διαβεβαιώσετε ότι δε φέρει αυτό καμία ευθύνη για τη δική σας απόφαση, καθώς και ότι η αγάπη σας γι’ αυτό δε θα αλλάξει ποτέ!
  10. Οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε ανήμποροι να διαχειριστείτε τις αλλαγές ή ακόμη και τις συμπεριφορές του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Προφανώς το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κανείς δε γεννιέται έτοιμος γονιός και κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Όμως ο γονιός οφείλει να εξελίσσεται και να μην αφήνει το χάσμα των ηλικιών να μπαίνει εμπόδιο στην επίτευγξη μιας υγιούς σχέσης με το παιδί σου.

 

«Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του, υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό». Mathew Jacobson

 

Από συντακτική ομάδα