Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) και Διατροφή.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Τι σημαίνει αυτό;

Με απλά λόγια ο οργανισμός στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού καθώς θεωρεί πως τα κύτταρά του είναι εισβολείς. Έτσι, σε ένα αυτοάνοσο νόσημα το ανοσοποιητικό σύστημα υπερλειτουργεί, παράγει αυτοαντισώματα και στρέφεται έναντι διαφόρων οργάνων του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία φλεγμονών οι οποίες εξελίσσονται και δύναται να προσβάλουν εγκέφαλο, καρδιαγγειακό σύστημα, νεφρά, πνεύμονες, αρθρώσεις, δέρμα κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τα αίτια εκδήλωσης της εν λόγω νόσου. Επίσης έχει παρατηρηθεί πως ο ερυθηματώδης λύκος εμφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες 16-50 ετών από ότι στους άνδρες. Έτσι λοιπόν, οι ειδικοί πιθανολογούν πως υπάρχει συσχέτιση των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο οργανισμό και της εκδήλωσης του λύκου. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

 

Υπάρχει θεραπεία;

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα η φαρμακευτική αγωγή η οποία θα εξαλείψει τη νόσο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που κατευνάζουν τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου, στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

 

Η αξία της διατροφής!

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενική κατάσταση του ασθενούς, πόσο μάλλον όταν συνυπάρχει φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη! Συγκεκριμένα η μη-ισορροπημένη διατροφή ενισχύει τη δημιουργία νέων φλεγμονών και την εξέλιξη των ήδη υπάρχουσων δυσχεραίνοντας έτσι την καθημερινότητα του ασθενούς. Στόχος λοιπόν είναι να διατηρήσει ο ασθενής ένα φυσιολογικό βάρος.

Συμβουλές:

♦ Η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επίσης επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και δρα έναντι του οξειδωτικού στρες. Έτσι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών και ωμών ξηρών καρπών είναι απαραίτητη.

♦ Εξαιτίας του ερυθηματώδους λύκου αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την πρόσληψη ασβεστίου.

♦ Συνιστάται η χρήση κουρκουμά καθώς ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή ψυχολογία του ασθενούς. Παράλληλα τα άτομα που πάσχουν από τον ερυθηματώδη λύκο θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος (τεχνικές, διαλογισμός, συμπληρώματα κατά του άγχους). Επίσης απαιτείται ο ποιοτικός ύπνος και η ήπια σωματική δραστηριότητα.

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος