Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

 

Λέτε να βγείτε τυχαία η φράση ‘’γερό κόκαλο’’; Σίγουρα όχι, αφού περιγράφει τον άνθρωπο που έχει γερή κράση, υγεία και αντοχή.

Η 20η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της. Η πρωτοβουλία αυτής της δράσης ανήκει στο Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) και συμμετέχουν ενεργά σύλλογοι από όλο τον κόσμο.

 

Τι είναι η οστεοπόρωση;

 

Η λέξη  οστεοπόρωση παράγεται από  το “οστό” και “πόρος” και περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία  ο οργανισμός σταματά να παράγει όσο οστό παρήγαγε,  με αποτέλεσμα η οστική πυκνότητα να μειώνεται. Αποτελεί, λοιπόν, μία πάθηση που εντοπίζεται στα οστά χαρακτηρίζοντας τη μειωμένη αντοχή τους και πυκνότητά τους και τη διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευθραυστότητά τους που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Αποτελεί μία "σιωπηλή’" πάθηση γιατί συνήθως τα συμπτώματά της εκδηλώνονται όταν έχει ήδη εξελιχθεί. Η σπονδυλική στήλη, τα ισχία και οι καρποί είναι τα πιο συχνά σημεία που αφορούν τα οστεοπορωτικά κατάγματα.

 

 

Πότε κάνει την εμφάνισή της;

 

Η οστική απώλεια είναι ένα σύμπτωμα που οφείλεται στη φθορά του χρόνου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπόρωση. Η συγκεκριμένη πάθηση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες, ενώ σύμφωνα με στατιστικές μία στις τρεις Ελληνίδες σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών θα εμφανίσει οστεοπόρωση. Η χρονική περίοδος που συνήθως εμφανίζεται είναι μετά την εμμηνόπαυση, αν και χαμηλή οστική μάζα  εντοπίζεται και πριν, όταν υπάρχουν νοσήματα ή γίνεται λήψη φαρμάκων από τα οποία επηρεάζεται η οστική μάζα. Όμως, η πιθανότητα εκδήλωσης της οστεοπόρωσης μεγαλώνει στις γυναίκες μετά την ηλικία των 50 γιατί χάνεται η προστατευτική ασπίδα που προσφέρουν τα οιστρογόνα στα οστά. Αν και το γυναικείο φύλο πλήττεται περισσότερο, παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι η οστεοπόρωση αρχίζει να αφορά και τους άνδρες.

 

 

Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή της;

 

Υπάρχουν δύο κατηγοριών παράγοντες, εκείνοι που μπορούν να διορθωθούν με τη δική μας παρέμβαση και εκείνοι  οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι.

 

Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες:

 

→Η ηλικία, αφού με την έλευση της εμμηνόπαυσης μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων.

→Η εμμηνόπαυση, ως μέρος του φυσιολογικού γεννητικού κύκλου της γυναίκας.

→Η οστική δομή, ειδικά όταν το ύψος υπερβαίνει το 1.80.

→Γενετικοί παράγοντες όπως οικογενειακό ιστορικό κατάγματος ισχίου ή οστεοπόρωσης.

→Ιστορικό κατάγματος σε ανθρώπους που έχουν υποστεί κάταγμα χαμηλής ενέργειας, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

→Η φυλή, αφού Λευκοί και Ασιάτες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

→Ασθένειες όπως ο υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, νοσήματα του πεπτικού συστήματος, ρευματικές παθήσεις.

→Λήψη φαρμάκων όπως αντιπηκτικά, αντιόξινα, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά.

 

Μεταβλητοί παράγοντες:

 

→Το χαμηλό σωματικό βάρος.

→Οι διατροφικές διαταραχές, δηλαδή ανορεξία ή αντίθετα,  βουλιμία.

→Το κάπνισμα.

→Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

→Ανεπάρκεια ή χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου.

→Η ακινησία και  η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

→Η χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

→Η παραμονή μικρότερης των δέκα λεπτών την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους με κάποιο μέρος του σώματος  εκτεθειμένο στον ήλιο π.χ. χέρια, λαιμός, πρόσωπο.

 

 
Μέτρα πρόληψης για την οστεοπόρωση!

Η οστεοπόρωση περιλαμβάνεται στις παθήσεις για τις οποίες είναι δυνατό σήμερα να εφαρμοστούν μέτρα  προστασίας.

 

♦ Καθημερινή λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

♦ Προσεγμένη διατροφή που περιλαμβάνει ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και φώσφορο.

♦ Πρόγραμμα σωματικής άσκησης ή οποιαδήποτε δραστηριότητα σας ευχαριστεί, 30 λεπτά τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα.  Στην περίπτωση της οστεοπόρωσης βοηθούν ιδιαίτερα οι μυϊκές ασκήσεις γιατί αυξάνουν τη μυϊκή μάζα που δρα προστατευτικά στα οστά. Τρέξιμο, στο βαθμό που μπορείτε, περπάτημα, ανεβοκατέβασμα σκάλας, χορός, βαράκια και γενικά δραστηριότητες που εκτελούνται υπό την επίδραση της βαρύτητας, θα σας βοηθήσουν.

♦ Η ρύθμιση της ανεπάρκειας των οιστρογόνων σε περίπτωση που επέλθει πρόωρα η εμμηνόπαυση.

♦ Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού  βάρους που θεωρείται "πανάκεια" για την υγεία και τη ζωτικότητά μας.

♦ Έχετε χίλιους λόγους για να μην καπνίζετε, προσθέστε λοιπόν έναν ακόμα, το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αφού και τα δύο συντείνουν στη μείωση της οστικής μάζας.

♦ Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ασβέστιο θα σας βοηθήσουν να έχετε την απαραίτητη επάρκεια σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο.

♦ Επίσης, μία βιταμίνη, η οποία θεωρείται σχετικά σύγχρονη και αξιολογείται ως ιδιαίτερα ωφέλιμη από την επιστημονική κοινότητα, είναι η Κ2. Η Κ2 λειτουργεί ως μεταφορέας του ασβεστίου που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω των τροφών ή των συμπληρωμάτων διατροφής διασφαλίζοντας τη μεταφορά του στα οστά. Έτσι, το ασβέστιο αξιοποιείται πλήρως από το σκελετικό σύστημα. Επίσης, όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα της Κ2 δεν υφίσταται η έννοια της ασβεστοποίησης.

 

 

Αν και η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί και σε άνδρες, γνωρίζουμε ότι αποτελεί περισσότερο γυναικεία υπόθεση. Το Osteorin-K2 της σειράς Platinum Range από την Power Health, αποτελεί μία προηγμένη σύνθεση για τη φυσιολογική κατάσταση των οστών. Μπορεί να μας βοηθήσει να την προλάβουμε, αλλά και να μειώσουμε την εμφάνισή της. Το Osteorin-K2 είναι ένα διπλό συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνες Κ2, D3, C για τη φροντίδα των χόνδρων και των οστών με στόχο την άριστη απορρόφηση του ασβεστίου και την τοποθέτησή του στα οστά.  Η βιταμίνη Κ και το ασβέστιο που περιέχονται στο Osteorin-K2 συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Η βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση του ασβεστίου, στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα και στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων που σχετίζεται με την αστάθεια και την μυϊκή αδυναμία.  Οι πτώσεις αποτελούν παράγοντα κινδύνου για κατάγματα, για άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία των χόνδρων και των οστών.