Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Μέλι: Το θαυματουργό!

Έχει κερδίσει δικαιολογημένα τη θέση του ανάμεσα στις υπερτροφές ως ένα ακόμη δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο!

Από την αρχαιότητα ακόμη το μέλι αποτελούσε ένα βασικό είδος κατανάλωσης αλλά και προσφοράς προς τους θεούς, με σκοπό να εξασφαλίσουν την εύνοια τους. Ένα αγαθό που προέρχεται από το νέκταρ των ανθέων αλλά και τις μελιτώδεις εκκρίσεις των δασικών φυτών, τις οποίες συλλέγουν τα γνωστά και με όλο μας το σεβασμό έντομα οι μέλισσες, και από το οποίο στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε γευστική πληθώρα ειδών όπως: ανθόμελο, θυμαρίσιο, πευκόμελο, βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, της ερείκης και του ηλίανθου.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες {γλυκόζη και φρουκτόζη}, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) αλλά και νερό) δεν λείπει από κανένα τραπέζι.  

Πολλές όμως είναι και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είτε ως τρόφιμο είτε με την άμεση χρήση του στο δέρμα , ας τις δούμε αναλυτικά.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή δράση. Είτε ως τρόφιμο το οποίο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες (υπεύθυνες για την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών) και δρα ενάντια σε μικρόβια υπεύθυνα για τις ιώσεις, είτε με την επάλειψη πληγών στις οποίες παρατηρείται υποχώρηση της φλεγμονής, υποχώρηση του οιδήματος γύρω από την πληγή και μεγάλη ελάττωση του πόνου.

Τονώνει το ανοσοποιητικό. Μία κουταλιά μέλι την ημέρα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Σε περιόδους κρυολογήματος ανακουφίζει από τα συμπτώματα του πονόλαιμου και του βήχα.

Βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Χάρη στην αντιμικροβιακή του δράση βοηθά στις μυϊκές συσπάσεις του εντέρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. 

Βοηθητικό στα εγκαύματα. Στα ελαφρά εγκαύματα μία παχιά στρώση μελιού ανακουφίζει από τον πόνο και βοηθά στη γρήγορη επούλωση.

Φυσικό καλλυντικό. Θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Ανακουφίζει από ερεθισμούς και λόγω της αντιμικροβιακής ιδιότητας του συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής. Χρησιμοποιήστε το σαν μάσκα προσώπου για 10 λεπτά, ξεπλύνετε και εφαρμόστε ενυδατική.

Αποτελεί επίσης ένα φυσικό γλυκαντικό καθώς η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα γίνεται με μέτρο, και όχι ανεξέλεγκτα όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη, οπότε συστήνεται η κατανάλωση του και από διαβητικούς.

Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες του, το μέλι, είναι ένα βασικό γευστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας, αλλά και πολλών εστιατορίων, ως απαραίτητο υλικό μαγειρικής (ντρέσινγκ σε σαλάτες, σάλτσες για κρέατα και θαλασσινά), ζαχαροπλαστικής αλλά και στα οινοπνευματώδη ποτά (ρακόμελο).

 

⇒ Κάτι που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό είναι η παράδοση που φέρει πίσω του μέσα από τα γνωστά γιατροσόφια της γιαγιάς!

Σας παραθέτουμε λοιπόν μερικά από αυτά:

Γιατροσόφια της γιαγιάς!

♦ Αυπνίες: Ανακατέψτε μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού μέλι, σε χλιαρό γάλα. Κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό.

♦ Κρυολόγημα: Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, βράζουμε ένα λεμόνι με τη φλούδα του για περίπου 5΄. Το βγάζουμε, το κόβουμε στη μέση και το στύβουμε. Όσο είναι ακόμα ζεστό διαλύουμε στον χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατεύουμε καλά και το πίνουμε σε 2 δόσεις μέσα στην ημέρα. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιμικροβιακό σιρόπι που μαλακώνει το λαιμό.

♦ Λαμπερά μαλλιά: Σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, διαλύουμε 1 φλιτζανάκι μέλι και αφού λουστούμε κανονικά με το σαμπουάν μας και στεγνώσουμε ελαφρά τα μαλλιά με μια πετσέτα, απλώνουμε πάνω τους το διάλυμα του μελιού. Το αφήνουμε να δράσει για 10-15΄ και κατόπιν ξεβγάζουμε με άφθονο νερό. Επαναλαμβάνουμε ύστερα από κάθε λούσιμο για όσο διάστημα χρειαστεί.

♦ Χοληστερόλη: Προσθέστε μέλι και λίγη σκόνη κανέλας, σε βραστό νερό ή πράσινο τσάι και πιείτε το.

♦ Οστεοπόρωση: Πίνουμε πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση ενδιάμεσα από τα γεύματα, ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 2 κουταλάκια μηλόξιδο και 1 κουταλιά μέλι. Το ξίδι διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ το μέλι εκτός από όλες τις άλλες δυναμωτικές ουσίες που παρέχει, περιέχει και ασβέστιο (4 mg/100 γρ.).

♦ Μέθη: Tο μέλι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

 

► Μην ξεχνάμε πως η γιαγιά μας ήξερε καλά πως το μέλι αποτελεί συστατικό της μακροζωίας! Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχαιότητα, φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα καθώς το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.

 

Βάλτε λοιπόν το μέλι στην καθημερινή σας διατροφή, και…. όλα θα ρέουν μέλι…....... γάλα!

 

Φωτεινή Αγγέλη

Συντάκτρια 2happy.gr- 2happyblog