Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια: Ποιες είναι οι χρήσεις και οι ιδιότητές τους;

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστά από την εποχή του Ιπποκράτη όπου χρησιμοποιούνταν τόσο σε θεραπείες όσο καις τον καλλωπισμό. Επίσης, ο Διοσκουρίδης περιγράφει στο έργο του De Materia Medical τις ευεργετικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων στον ανθρώπινο ψυχισμό. Βέβαια, τα αιθέρια έλαια ήταν γνωστά και σε άλλους πολιτισμούς όπως στην Ινδία, στην Κίνα και στην Αίγυπτο όπου μέσω της αρωματοθεραπείας καταπολεμούσαν τις νόσους της ψυχής (π.χ κατάθλιψη).

Η αρωματοθεραπεία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θεραπείας μέσω της χρήσης αρωμάτων και συγκεκριμένα των αιθέριων ελαίων, που προκύπτουν από τα εκχυλίσματα καρπών, φύλλων, ανθών, ξύλων και φλουδών. Επίσης, τα αιθέρια έλαια ενδέχεται να προέρχονται και από τις ρίζες των δέντρων ή των φυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ενώσεις, δηλαδή έχουν την ιδιότητα της γρήγορης εξάτμισης. Έτσι λοιπόν τα αρώματά τους διαχέονται στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου μας και ως εκ τούτου προάγουν την ψυχική μας υγεία και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Τα αιθέρια έλαια μπορούμε είτε να τα χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένα είτε να κάνουμε συνδυασμούς αρωμάτων.

  • Εξωτερική χρήση:
  1. Στο μπάνιο: Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που προτιμάμε σε ζεστό νερό. Το άρωμα που αναδύεται προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία, αίσθημα ευεξίας και ευφορίας.
  2. Για εισπνοές: Ρίχνουμε λίγες σταγόνες αιθέριο ελαίου σε νερό που βράζει και ταυτόχρονα κάνουμε εισπνοές. Επιλέγουμε το εκάστοτε αιθέριο έλαιο βάσει της ανάγκης που έχουμε (π.χ αποσυμφορητικό μύτης, χαλάρωση κ.α).
  3. Για μασάζ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε μασάζ με αιθέρια έλαια είναι η ανάμειξή τους με μία βάση (π.χ αμυγδαλέλαιο). Μέσω των εντριβών ανακουφιζόμαστε από «πιασίματα», αρθραλγίες και κρυώματα. Επίσης συμβάλλει στην απολέπιση της επιδερμίδας και ταυτόχρονα μας χαλαρώνει.
  4. Για κομπρέσες: Σε περίπτωση που θέλουμε να ανακουφιστούμε τοπικά από κάποια ενόχληση (π.χ ημικρανία) ή ερεθισμό του δέρματος, τα αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα αρκεί να αναμείξουμε λίγες σταγόνες σε 1 μπουκάλι νερό. Έπειτα φτιάχνουμε τις κομπρέσες και τις τοποθετούμε στο πάσχον σημείο (σαν επιθέματα). Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί ανακουφίζονται ακόμη και από τις γνωστές ευρυαγγείες.
  5. Για στοματική υγιεινή: Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοματικές πλύσεις και γαργάρες αρκεί να διαλυθούν σε νερό.
  6. Αρωματικά χώρου: Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε νερό που βράζει ή σε ξύλα που καίγονται (π.χ τζάκι) ή σε ειδική κεραμική συσκευή (για αιθέρια έλαια) και ο χώρος θα γεμίσει αρώματα. Ανάλογα με το είδος του αιθέριου ελαίου μπορείτε να επωφεληθείτε τις ευεργετικές τους δράσεις όπως η χαλάρωση, η τόνωση, η συγκέντρωση και η πνευματική διαύγεια.
  7. Ενυδάτωση σώματος και χρήση ως κολώνια: Αναμείξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 1lt αμυγδαλέλαιο. Αφού κάνετε μπάνιο, απλώστε λίγο από το μείγμα σε βρεγμένη επιδερμίδα και ύστερα σκουπίστε το σώμα σας με πετσέτα. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Θα δείτε την επιδερμίδα σας άκρως ενυδατωμένη και λαμπερή. Για να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο για παρασκευή κολώνιας θα πρέπει να αναμείξετε 100ml οινόπνευμα, 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας και 15ml νερό. Ανακινήστε καλά (και πριν από κάθε χρήση) και έτοιμο το άρωμά σας!
  • Εσωτερική χρήση:

Τα αιθέρια έλαια που είναι για εσωτερική χρήση θα πρέπει να είναι πόσιμα γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τους. Έπειτα πρέπει να αναμείξετε λίγες σταγόνες με βάμμα ή ρόφημα ή πόσιμο λάδι. Η εσωτερική χρήση περιλαμβάνει την αποτοξίνωση και την αντιμετώπιση βακτηρίων και ιών (αντιβακτηριακή – αντισηπτική δράση). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε αδιάλυτα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης ή αλλεργικής αντίδρασης.

  • Ενδοκολπικά υπόθετα: Παρασκευάζονται μόνο από τον φαρμακοποιό υπό τις οδηγίες του ιατρού! Έχουν αντιμυκητιακή δράση.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια είναι:

  • Λεβάντα: Προσφέρει χαλάρωση, αναζωογόνηση και ανακούφιση από ημικρανίες. Επίσης έχει αντιβιοτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μεταξύ των άλλων ανακουφίζει από μυϊκούς ή ρευματικούς πόνους και δρα κατά της κυτταρίτιδας.
  • Μέντα: Τονώνει πνεύμα και επιδερμίδα ενώ συνάμα αποτελεί φάρμακο για τους πονοκεφάλους (τοπική εφαρμογή στους κροτάφους).
  • Σανδαλόξυλο: Έχει ισχυρές αντισηπτικές και καταπραϋντικές δράσεις. Ταυτόχρονα δρα κατά της κατάθλιψης και προάγει την πνευματική διαύγεια.
  • Τεϊόδεντρο: Έχει αντισυπτική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση των δερματικών ερεθισμών, της ακμής και της κολπίτιδας.
  • Ylang-Ylang: Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τη νευρικότητα. Διεγείρει το μυαλό και ρυθμίζει τον καρδιοαναπνευστικό ρυθμό.
  • Σιτρονέλα: Εκτός από τις γνωστές εντομοαπωθητικές δράσεις του, το αιθέριο έλαιο σιτρονέλας ρυθμίζει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας και ανακουφίζει από ημικρανίες.
  • Βασιλικός: Ενισχύει την πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος.
  • Γκρέϊπ-φρουτ: Προσφέρει το αίσθημα της αναζωογόνησης και βελτιώνει τη διάθεση. Έχει αποτοξινωτική δράση και ενδείκνυται για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας.
  • Ευκάλυπτος: Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Ενδείκνυται σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ ανακουφίζει και από μυϊκούς πόνους.
  • Lime: Είναι τονωτικό, αντιμικροβιακό, αντιβακτηριδιακό, αντισηπτικό και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης δρα κατά της κόπωσης και των αρνητικών σκέψεων.

Προσοχή!

Απαγορεύεται η χρήση αδιάλυτων αιθέριων ελαίων στην επιδερμίδα.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη η έγκριση του θεράποντα ιατρού.

Η σωστή φύλαξή τους γίνεται σε μπουκαλάκια σκούρου χρώματος και σε σκοτεινό σημείο χωρίς υγρασία ή υψηλή θερμοκρασία.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια για εισπνοές, μην ξεχνάτε να κλείνετε τα μάτια (την ώρα της εισπνοής) για αποφυγή ερεθισμών.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος