Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Προκαλεί ο εγκλεισμός δυσκοιλιότητα?

Η εμφάνιση της πανδημίας έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα της καθημερινότητας και της ζωής μας τους τελευταίους μήνες. Η εργασία από το σπίτι, η κοινωνική απόσταση και η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αποτελούν πλέον την «κανονικότητα» μας. Μία «κανονικότητα» που όμως περιλαμβάνει και όλες τις έμμεσες συνέπειες της πανδημίας, μία εκ των οποίων είναι και η δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις πιο συχνές γαστρεντερικές διαταραχές και εκτιμάται ότι επηρεάζει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Η παθοφυσιολογία της δυσκοιλιότητας είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική και σχετίζεται τόσο με τη συχνότητα των κενώσεων όσο και με τη δυσκολία με την οποία το έντερο αδειάζει το περιεχόμενό του. Οι διατροφικές συνήθειες, η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων της. Παράγοντες οι οποίοι έχουν αλλάξει αρκετά τους μήνες της πανδημίας:

  • Η παραμονή στο σπίτι περιορίζει αισθητά τις κινήσεις μας μέσα στην ημέρα, ενώ το κλείσιμο των γυμναστηρίων κατά τη διάρκεια των lockdown επηρεάζει αρνητικά την φυσική μας δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα μειώνεται και η κινητικότητα του εντέρου οδηγώντας στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
  • Οι διατροφικές επιλογές δεν επηρεάζονται τόσο από την ποιότητα της τροφής όσο από την συναισθηματική ικανοποίηση που προσφέρουν. Για το λόγο αυτό πολλοί επιλέγουν το «γρήγορο φαγητό» και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ παράλληλα καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα «κακών» λιπαρών και ζάχαρης. Γεγονός που συνεπάγεται πολλές φορές την εμφάνιση δυσκοιλιότητας λόγω της περιορισμένης πρόσληψης φυτικών ινών και καλών λιπαρών.
  • Η αδράνεια όσον αφορά την κίνηση μας και η παραμονή στο σπίτι συνήθως προκαλούν μείωση της κατανάλωσης νερού ή ενδεχομένως αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. Η ανεπαρκής ενυδάτωση ή η αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ δε βοηθούν στην εντερική διέλευση και δυσκολεύουν τις κενώσεις.
  • Οι πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης, η αβεβαιότητα για το αύριο, η δυσκολία της κοινωνικής απόστασης μοιραία αγχώνουν και στρεσάρουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το άγχος ωστόσο αποτελεί πολλές φορές παράγοντα εμφάνισης δυσκοιλιότητας

Όσο κι αν οι παραπάνω καταστάσεις δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας, η αλήθεια είναι πως πάντα υπάρχει τουλάχιστον μία λύση για κάθε πρόβλημα αρκεί να υπάρχει διάθεση και να καταβληθεί η απαιτούμενη προσπάθεια.

Ακόμα και αν μένουμε σπίτι τον περισσότερο χρόνο μας μπορούμε να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα με πολλούς τρόπους: πηγαίνοντας μία βόλτα ή για τρέξιμο έξω, χορεύοντας τα αγαπημένα μας τραγούδια, κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού με έντονο ρυθμό, συμμετέχοντας σε κάποια online αερόβια προπόνηση από το σπίτι, είναι μόνο κάποια παραδείγματα.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλλει στην εκτόνωση και αντιμετώπιση του άγχους, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδα υδάτωσης αυξάνοντας την πρόληψη υγρών. Με αντίστοιχο τρόπο μπορεί να βελτιωθεί και η διατροφή μας. Αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής άλεσης, περιορίζοντας την κατανάλωση των επεξεργασμένων σνακ και γευμάτων, μαγειρεύοντας συχνότερα και γεμίζοντας τα ντουλάπια και το ψυγείο με περισσότερο «υγιεινές» επιλογές μπορούμε να πετύχουμε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή μας αλλά και την κινητικότητα του εντέρου.

Ακολουθώντας με συνέπεια και συστηματικά τα παραπάνω βήματα, τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν. Σε περιπτώσεις όπου εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολία μπορείτε να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για τη  χρήση κάποιου φυσικής προέλευσης σκευάσματος που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

[email protected]

@ElinaDiatrofi

Ιδανική λύση για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αποτελεί το Ortisan forte⇐🛒

Ένα 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που χάρη στη νέα, βελτιωμένη σύνθεση του παρουσιάζει ταχεία δράση που διευκολύνει την εντερική διέλευση και αντιμετωπίζει το φούσκωμα. Η νέα του σύνθεση με 100% φυσικής προέλευσης συστατικά προσφέρει τετραπλή δράση κατά της δυσκοιλιότητας ενώ περιέχει μειωμένο αριθμό ταννινών για αποτελεσματικότερη υπακτική δράση.

Χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες – Δεν προκαλεί πόνο ή εθισμό

Είναι διαθέσιμο σε 2 μορφές-κάψουλες και φρουτοκύβους.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*