Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΘΛΗΣΗ

Επιστροφή στην άθληση: Χρήσιμα Tips από το γυμναστήριο μέχρι το Μαραθώνιο!

Επιστροφή στη δράση

Μετά από μήνες αποχής, λόγω των επιπτώσεων του Covid-19, τα γυμναστήρια ανοίγουν ξανά και μας δίνεται η ευκαιρία να επανέλθουμε και πάλι σε φόρμα. Πέρα από τα γυμναστήρια όμως, ξεκινάει και πάλι η διοργάνωση διαφόρων αθλητικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Κλασικός Μαραθώνιος. Η επιστροφή στην άθληση, είναι μια διαδικασία που δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν, όταν συνοδεύεται από τα περιττά κιλά που φέραμε μαζί μας πίσω αλλά και από μία περίοδο με ελάχιστες έως μηδαμινές προπονήσεις. Έχουμε βγει εκτός φόρμας, οι μύες μας και το σώμα μας δεν έχουν την ευεξία και την αντοχή που είχαν, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις μας να είναι κατώτερες απ’ ότι συνήθως.  Απαιτείται σκληρή δουλειά για να επανέλθουμε, όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας μέσω της διατροφής και της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών χρήσιμα για την εύρυθμη λειτουργία των μυών, την υποστήριξη των επιδόσεών μας αλλά και την αποκατάσταση του οργανισμού μετά τις προπονήσεις.

Συμβολή των θρεπτικών συστατικών στην άσκηση

Η κρεατίνη είναι ένα μη-απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παράγεται από τους νεφρούς, το ήπαρ, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο και έχει πολλαπλές λειτουργίες. Επομένως, η κρεατίνη μπορεί να συντίθεται είτε από το σώμα μας είτε να προσλαμβάνεται από την τροφή.

Μόλις εισέλθει στο σώμα, η κρεατίνη μετατρέπεται σε φωσφοκρεατίνη και αποθηκεύεται για να τροφοδοτεί τους μύες με ενέργεια, όταν απαιτείται.  Επομένως, η κύρια χρήση της κρεατίνης είναι η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και η αύξηση της μυϊκής μάζας.

Ο άλλος σημαντικός ιστός που μπορεί να επωφεληθεί από τη δράση της κρεατίνης είναι ο εγκέφαλος. Η κρεατίνη αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μνήμη, ειδικά σε αγχώδη και γηράσκοντα άτομα έχοντας συνολικά θετική επίδραση.

Η λήψη συμπληρωμάτων με κρεατίνη σε νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένους εμπλέκεται στην:

  • ικανότητα άσκησης
  • ανάρρωση/ ανάκαμψη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας
  • αντοχή στην κόπωση
  • άπαχη μάζα σώματος
  • αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων

Η L-αργινίνη αυξάνει τη ροή του αίματος και τη συστολή των μυών και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως συμπλήρωμα διατροφής από τους αθλητές για την ενίσχυση της φυσικής απόδοσης. Επίσης λόγω της αγγειοδιασταλτικής της δράσης μπορεί να αυξήσει τη συνολική παροχή των μυών σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, 2 απαραίτητα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία τους και την βελτίωση των αποδόσεων.

Η β-αλανίνη, όπως η κρεατίνη, μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας, μέσω της παραγωγής του μορίου καρνοσίνης, που αποθηκεύεται στους σκελετικούς μύες.  Χάρη στη δράση της στην παραγωγή καρνοσίνης, η πρόσληψη β-αλανίνης βελτιώνει:

  • την απόδοση της άσκησης
  • την ανάρρωση/ανάκαμψη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας

Επιπλέον, η β-αλανίνη έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της αντοχής και της αποτελεσματικότητας των μυών σε ηλικιωμένους, με θετικό αποτέλεσμα στην απόδοση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό συστατικό που μπορεί να βελτιώσει και να υποστηρίξει τις αθλητικές μας επιδόσεις είναι ο υδατάνθρακας ”ισομαλτουλόζη”.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Ισομαλτουλόζης είναι ότι οδηγεί σε υψηλότερη οξείδωση λίπους σε σύγκριση με άλλα σάκχαρα, αυξάνοντας την οξείδωση του λίπους ως πηγή καυσίμου. Αυτό αναστέλλει την αποθήκευση λίπους στον λιπώδη ιστό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας μετά από προπονήσεις μεγάλης διάρκειας. Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της Ισομαλτουλόζης είναι ότι ως υδατάνθρακας, σε αντίθεση με άλλους, απελευθερώνει την ενέργεια του σε ένα διάστημα 2 ωρών, παρέχοντας συνεχόμενα ενέργεια σε αυτό το διάστημα, μια συνθήκη ιδανική για όσους κάνουν προπονήσεις μεγάλης διάρκειας ή ασχολούνται με δραστηριότητες όπως οι αγώνες αντοχής ή/και οι Μαραθώνιοι.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την άθληση και τις επιδόσεις των ατόμων είναι:

  • Η Καρνιτίνη: που προάγει την β-οξείδωση των λιπαρών οξέων
  • Η Ταυρίνη: που συμβάλλει στην προστασία του μυϊκού κυττάρου κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Η Γλουταμίνη: που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης
  • Ο Ψευδάργυρος: που συμβάλλει στη φυσιολογική σύνθεση των πρωτεϊνών, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διατήρηση και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας
Συμβολή των θρεπτικών συστατικών στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά την άσκηση

Μετά από μία έντονη προπόνηση, το σώμα μας εξαντλείται, λόγω εφίδρωσης χάνει πολλά υγρά και απαραίτητους ηλεκτρολύτες, ενώ κατά την καύση ενέργειας στον οργανισμό για την τροφοδότηση των μυών παράγονται αρκετά παραπροϊόντα (όπως το γαλακτικό οξύ) τα οποία επιβαρύνουν τους μύες και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως μυϊκούς πόνους, σφίξιμο στους μύες, κράμπες αλλά και μυϊκούς τραυματισμούς.

Επομένως είναι σημαντικό να ενυδατώνεται κανείς αρκετά καλά μετά την προπόνηση και να προσλαμβάνει όλους τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και τα μικροθρεπτικά συστατικά με ωφέλιμη δράση στη λειτουργία των μυών, όπως το Μαγνήσιο που συμβάλλει  στη φυσιολογική λειτουργία  των μυών και τη μυοχαλάρωση, στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στη μείωση της κόπωσης και της κούρασης καθώς και στη διάσπαση του γαλακτικού οξέος, αλλά όπως και το Κάλιο που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών, στην ενυδάτωση του οργανισμού ως ηλεκτρολύτης αλλά και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Για όλους εσάς, που συνδυάζετε έναν έντονο τρόπο ζωής με την καθημερινή άθληση και την άσκηση
Το Sustenium Energy Pack⇐🛒
θα προσφέρει ΤΟΝΩΣΗ, ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ και ANTOXH με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση!
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*