Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΠΑΙΔΙ - ΓΟΝΕΙΣ

Η σημασία των προβιοτικών κατά την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο

Έφτασε η στιγμή που τα παιδιά επιστρέφουν και πάλι στο σχολείο!

Ήρθε η ώρα να ντύσουμε τα βιβλία τους, να ετοιμάσουμε τη σχολική τους τσάντα αλλά και να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγεία των παιδιών ώστε να θριαμβεύσουν στο σχολείο. Υπάρχουν όμως κάποιες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία και την απόδοση του παιδιού, όπως είναι τα γαστρεντερολογικά προβλήματα που παρατηρούνται συχνά στα παιδιά όλων των ηλικιών, ειδικά κατά την έναρξη και τους πρώτους μήνες της νέας σχολικής χρονιάς.

Πώς επηρεάζουν λοιπόν οι γαστρεντερικές διαταραχές τα παιδιά κατά την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς;

Οι γαστρεντερικές διαταραχές επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων.

Τα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Εμετό
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνος στο στομάχι
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Υπερβολικά αέρια

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύουν το παιδί να συγκεντρωθεί κατά την ώρα του μαθήματος, να το αναγκάζει να επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα αλλά και να του προκαλεί έντονο άγχος και στρες. Όταν οι καταστάσεις αυτές μάλιστα γίνονται ιδιαίτερα έντονες, το παιδί μπορεί να θέλει να μείνει στο σπίτι, επειδή του είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί αυτά συμπτώματα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Επιπλέον, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να σχετίζονται με μία πιθανή διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, μία κατάσταση που είναι ευρέως γνωστή ως δυσβίωση.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε εντερική δυσβίωση;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην πτώση της υγείας του πεπτικού συστήματος ενός παιδιού.

– Μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, υδατάνθρακες, σάκχαρα, επεξεργασμένα λίπη και χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, κακή πέψη και τροφική δυσανεξία.

– Άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου είναι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος (όπως για τις λοιμώξεις του αυτιού και του ανώτερου αναπνευστικού), τα Μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα καθώς και το άγχος.

Αυτοί οι παράγοντες διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των ‘’καλών’’ (μικροοργανισμοί ωφέλιμοι για την υγεία) και των ‘’κακών’’ (μικροοργανισμοί που προκαλούν παθογένειες) μικροοργανισμών, γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα κακής πεπτικής υγείας. Όταν δεν υπάρχουν αρκετοί «καλοί μικροοργανισμοί» για να κρατήσουν υπό έλεγχο τους «κακούς» όπως τα βακτήρια, οι μύκητες και τα παράσιτα, οι «κακοί» μπορούν να αυξηθούν και να δημιουργήσουν περαιτέρω ανισορροπίες.

Προβιοτικά για την επαναφορά και τη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ‘’καλών’’ και των ‘’κακών’’ (σε αναλογία 80% / 20%) μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας τους, καθώς περίπου το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού τους συστήματος βρίσκεται μέσα και γύρω από τον πεπτικό σωλήνα. Τα προβιοτικά χάρη στην ικανότητά τους να επαναφέρουν και να διατηρούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας του πεπτικού και να συμβάλλουν στη διαχείριση πολλών καταστάσεων που συνοδεύουν συνήθως τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων καθώς και των συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν, όπως:

  • Γαστρεντερίτιδας
  • Διάρροιας σχετιζόμενη με αντιβιοτικά
  • Κοιλιακού πόνου
  • Διάρροιας ή/και εμετού
  • Συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου
  • Δυσκοιλιότητας και φουσκωμάτων (κοιλιακής διάτασης)

Πώς μπορώ να επιλέξω το κατάλληλο προβιοτικό.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προβιοτικών στην αγορά, ωστόσο δεν έχουν όλα τα ίδια γνωρίσματα αλλά ούτε και τα ίδια οφέλη για την υγεία των ατόμων. Είναι πολύ σημαντικό το προβιοτικό το οποίο θα επιλέξετε, να συνοδεύεται από πολλές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε το αποτέλεσμα που επιδιώκετε. Μία καλή επιλογή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σκεύασμα το οποίο εμπεριέχει το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus Rhamnosus GG, το οποίο είναι το πιο μελετημένο προβιοτικό στέλεχος στα παιδιά, ενώ προτείνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας για τη διαχείριση πολλών γαστρεντερικών διαταραχών.

Δοκίμασε τα προβιοτικά
Kaleidon Hydro⇐🛒

Κάθε συσκευασία Kaleidon hydro περιέχει 6 διπλά φακελάκια –ένα φακελάκι
με τα στελέχη του Lactobacillus Rhamnosus GG & ένα µε ηλεκτρολύτες. Κάθε φακελάκι με μικροοργανισμούς περιέχει 5
δισεκατοµµύρια ζώντα κύτταρα Lactobacillus rhamnosus GG.
Είναι κατάλληλο για ηλικίες 3+
Έχει ευχάριστη γεύση µπανάνα!

και Kaleidon 60 ⇐🛒

Κάθε συσκευασία Kaleidon 60 περιέχει 20 «ανοιγόµενες» κάψουλες. Κάθε κάψουλα
περιέχει τουλάχιστον 6 δισεκατοµµύρια ζώντα κύτταρα Lactobacillus rhamnosus GG .Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 3 ετών.

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*