Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΟΜΟΡΦΙΑ

Δέρμα, μαλλιά και νύχια που ακτινοβολούν υγεία: «Κλειδί» η διατροφή!

Η εικόνα μας αποτελεί καθρέφτη της ψυχής και της υγείας μας. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας είναι βασικά στοιχεία της εμφάνισής μας, τα οποία συχνά καθορίζουν τη γενικότερη αίσθηση που δίνουμε στους άλλους, ενισχύοντας και τη θελκτικότητά μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποκτήσουμε καθαρό και λαμπερό δέρμα, μεταξένια και δυνατά μαλλιά, αλλά και όμορφα και γερά νύχια;

Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι η απάντηση!

Κάποτε η εξωτερική περιποίηση ήταν κυρίως γυναικεία υπόθεση. Τώρα πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει: Γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών φροντίζουν την εμφάνισή τους, κάνοντας στροφή στον τρόπο ζωής τους. Γιατί, τελικά, όλα εκεί καταλήγουν – στον υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να μας εξασφαλίσει, πέρα από καλή υγεία, και μια όμορφη, περιποιημένη εμφάνιση.

Αυτά που βάζουμε στο πιάτο μας μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας, καθώς η διατροφή, ως θεμελιώδης παράγοντας του τρόπου ζωής που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε, μπορεί να αποτελέσει και τη βασική πηγή των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας. Ιδιαίτερα, δε, ως προς τη φροντίδα δέρματος, μαλλιών και νυχιών, η διατροφή αποδεικνύεται πραγματικός θησαυρός, παρέχοντάς μας με φυσικό τρόπο εκείνα τα θρεπτικά εφόδια που θα μας κάνουν να λάμπουμε από την κορυφή (ξεκινώντας από τα μαλλιά μας) μέχρι τα νύχια!

Ποια θρεπτικά συστατικά, όμως, μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε σφριγηλό δέρμα, λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια; Και, κυρίως, σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;

♦ Βιοτίνη ή Βιταμίνη Β7

Η επαρκής λήψη της δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα μαλλιά, τα νύχια και την επιδερμίδα μας, καθώς δρα προστατευτικά κατά των μολύνσεων και της ακμής, ενυδατώνοντας σε βάθος. Τα οφέλη της οφείλονται στην ιδιότητά της να ενεργοποιεί νέα κύτταρα, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Ακόμη, βελτιώνει την υφή της τρίχας και επανορθώνει τα εύθραυστα μαλλιά. Επίσης, χαρίζει πλούσιο όγκο και πιο πυκνά μαλλιά. Είναι ακόμη μία από τις βιταμίνες για τα μαλλιά που διευκολύνει την ανάπτυξή τους μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων στα κύτταρα. Τυχόν έλλειψή της μπορεί να γίνει αιτία για να εμφανίσουμε αδύναμα νύχια και τριχόπτωση, καθώς και ξηρότητα και ερεθισμούς στην επιδερμίδα. Τη βιοτίνη τη βρίσκουμε στα αυγά, στα αμύγδαλα, στο κουνουπίδι, στο πολύσπορο ψωμί, στο μαγειρεμένο συκώτι, στο τυρί κ.λπ.

♦ Βιταμίνη D

Η εν λόγω βιταμίνη φέρεται να βοηθάει στην ανάπτυξη υγιών τριχοθυλακίων, εξασφαλίζοντας την υγεία των μαλλιών. Όσον αφορά το δέρμα, η 1,25 (ΟΗ) 2D3, μια μορφή της βιταμίνης, φαίνεται ότι προστατεύει κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος από τον κυτταρικό «θάνατο» και αναστέλλει την ενεργοποίηση πρωτεϊνικών κινασών που πυροδοτείται από το στρες (οι πρωτεϊνικές κινάσες είναι ένζυμα, τα οποία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο σε όλες σχεδόν τις κυτταρικές διεργασίες).Σημαντική θεωρείται και η προστατευτική επίδραση της 1,25 (OH) 2D3 έναντι της UVB επαγόμενης βλάβης του δέρματος. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι η ρέγκα, η πέστροφα, ο σολομός, το τόφου, το γάλα σόγιας, αλλά και τα αυγά.

♦ Χαλκός

Είναι απαραίτητος (δρώντας σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο) στον σχηματισμό της ελαστίνης, η οποία αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος, των οστών και του συνδετικού ιστού. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές τοπικές κρέμες σύσφιξης και αποκατάστασης της ελαστικότητας της επιδερμίδας περιέχουν πλέον πεπτίδια χαλκού ως δραστικό συστατικό. Είναι, δε, απαραίτητος για την αντοχή της τρίχας και για τον σχηματισμό του θύλακα, ενώ η ανεπάρκεια χαλκού στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών, επιταχύνοντας το γκριζάρισμα. Μέσω διατροφής, χαλκό μπορούμε να εξασφαλίσουμε τρώγοντας οστρακοειδή, συκώτι, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, φασόλια, κακάο, πατάτες, αποξηραμένα δαμάσκηνα κ.λπ.

♦ MSM ή Οργανικό Θείο

Η συγκεκριμένη ουσία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κολλαγόνου, κερατίνης και ελαστίνης στον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ενισχύει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Ιδίως συνδυαστικά με τη βιταμίνη C, το MSM βελτιώνει γενικά την υγεία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των σπασμένων νυχιών και των αδύνατων μαλλιών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η μουστάρδα, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το καρπούζι, ο ανανάς, οι μπανάνες κ.λπ.

♦ Βιταμίνη C

Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου. Αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προσφέρει στο δέρμα αντιγηραντική προστασία. Αποτελεί ασπίδα απέναντι στην οξείδωση των ελεύθερων ριζών, επιβραδύνοντας έτσι την εμφάνιση των ρυτίδων.Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε στο ακτινίδιο, στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στην παπάγια, στις πιπεριές, στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.

♦ Φυλλικό οξύ

Ιδανικό για υγιή, λαμπερά και πυκνά μαλλιά. Έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζει τα κύτταρα, να ενυδατώνει την τρίχα και να αποτρέπει το γκριζάρισμά της. Μαζί με τη βιταμίνη Β12 και το σίδηρο, είναι αναγκαία στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών. Διαφορετικά, το δέρμα γερνά πρόωρα, ενώ τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο θαμπά και εύθραυστα. Τροφές στις οποίες περιέχεται φυλλικό οξύ είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα παντζάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι φακές, οι μπάμιες, το αβοκάντο κ.λπ.

♦ Βιταμίνη Β12

Θεωρείται ότι έχει ευεργετική επίδραση στην καλή υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών. Είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών κυρίως επειδή φροντίζει για τη μεταφορά του οξυγόνου και του αίματος στον θύλακα της τρίχας. Αυτή η διαδικασία βοηθάει στην ταχεία ανάπτυξη της τρίχας και κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν γρηγορότερα. Τη βιταμίνη Β12 τη βρίσκουμε στα καβούρια, στα μύδια, στα αυγά, στο γιαούρτι, στο βοδινό κρέας, στον τόνο, στον σολομό κ.λπ.

♦ Ψευδάργυρος

Είναι σημαντικός στη διατήρηση της υγείας των νυχιών και του φυσιολογικού δέρματος. Η θαμπάδα και τα άσπρα στίγματα στα νύχια είναι κοινά σημάδια έλλειψης ψευδαργύρου. Ακόμα, συμβάλλει στον σωστό σχηματισμό της τρίχας και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Πρόσφατα αποτελέσματα, δε, έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο και στη σύνθεση της κερατίνης. Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, η οποία συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Μέσω της διατροφής, μπορούμε να λάβουμε ψευδάργυρο από τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τους ξηρούς καρπούς (κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια), τη μαύρη σοκολάτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης κ.λπ.

Η SOLGAR σου προσφέρει την τεχνογνωσία της γύρω από τα συμπληρώματα!
Ανακάλυψε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεσαι για υγιή και γερά μαλλιά, δέρμα και νύχια εδώ⇐🛒

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*