Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Εντερικό Μικροβίωμα και Προβιοτικά

Το εντερικό μικροβίωμα

Τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός ερευνών έχει αναδείξει τον σημαντικό και  πολύπλευρο ρόλο του εντερικού μικροβιώματος. Ο όρος «ξεχασμένο όργανο» που χρησιμοποιείται από πολλούς για να περιγράψει το εντερικό μικροβίωμα, δείχνει τη  σπουδαιότητα δράσης αυτών των μικροοργανισμών που αποικίζουν το λεπτό και το παχύ έντερο, αποτελώντας την πλειοψηφία του συνολικού ανθρώπινου μικροβιώματος. Πρόκειται για πληθυσμούς βακτηρίων, οι οποίοι αποικίζουν τις περιοχές αυτές κατά δεκάδες τρισεκατομμύρια ενώ περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1000 διαφορετικά ήδη βακτηρίων. Τα ήδη αυτά κατηγοριοποιούνται σε παθογόνα, μη παθογόνα και δυνητικά παθογόνα, ανάλογα με το αν έχουν ευεργετική, βλαπτική ή μεταβαλλόμενη δράση. Η υγεία του εντέρου, των συστημάτων που επηρεάζει και κατά συνέπεια του οργανισμού εξαρτάται απόλυτα από την ισορροπία αναλογίας των τριών αυτών βακτηριακών κατηγοριών, αλλά και από το σημείο αποίκισής τους στο σώμα.

Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην υγεία

Η ισορροπημένη εντερική μικροχλωρίδα, όπως ονομάζεται διαφορετικά το εντερικό μικροβίωμα, πέραν του ότι ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου, διαθέτει μία αξιόλογη μεταβολική, ανοσολογική και νευρορυθμιστική δράση. Το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών, αλλά και των χολικών οξέων. Επιπλέον, συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του μαγνησίου, καθώς και στην παραγωγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ.

Ακόμη, η εντερική μικροχλωρίδα ενισχύει τα εντερικά τοιχώματα προστατεύοντας από τη βακτηριακή διαμετάθεση και αποτρέπει την εγκατάσταση και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών, γνωστή ως δυσβίωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 60%-80% των λεμφοκυττάρων εντοπίζονται στο έντερο καθιστώντας το, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αμυντικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το έντερο είναι το μόνο όργανο που διαθέτει δικό του, ανεξάρτητο νευρικό σύστημα, γνωστό με τον όρο «εντερικός εγκέφαλος». Πρόκειται για ένα περίπλοκο σύστημα 100 εκατομμυρίων νευρώνων, ενσωματωμένων στα τοιχώματα του εντέρου, μέσα από το οποίο το έντερο επικοινωνεί άμεσα με το κεντρικό νευρικό σύστημα, ανταλλάσσοντας σημαντικές πληροφορίες.

Παράγοντες που επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα

Για την ισορροπία επομένως των συστημάτων που προαναφέρθηκαν είναι απαραίτητη η διατήρηση της ισορροπίας του εντερικής βιοποικιλότητας. Τα είδη και οι πληθυσμοί του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες κ.ά. Η δημιουργία του ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης, επηρεάζεται από τις συνθήκες του τοκετού (είδος τοκετού, περιβάλλον κ.ά.) και εξελίσσεται σημαντικά τα πρώτα δύο έτη. Εμπλουτίζεται μέχρι την ηλικία των 12 ετών, στη συνέχεια σταθεροποιείται και υπό φυσιολογικές συνθήκες παραμένει αμετάβλητο για το υπόλοιπο της ζωής. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 50 ετών, παρατηρείται μια ακόμη ποιοτική και ποσοτική αναδιάρθρωση των πληθυσμών του.

Προβιοτικά για την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος

Όπως φαίνεται οι παράγοντες που βάλλουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος είναι πολλοί και απρόβλεπτοι και επηρεάζουν άμεσα τη συνολική υγεία μας. Η ενίσχυσή του μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε προβιοτικούς μικροοργανισμούς, είναι καίριας σημασίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη ή θεραπεία μιας ειδικής παθολογικής κατάστασης, μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας του οργανισμού που τα λαμβάνει.

Τα προβιοτικά εφόσον επιβιώσουν κατά τη διέλευσή τους από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα, καταλήγουν στο έντερο όπου προσκολλώνται και με τη βοήθεια των πρεβιοτικών πολλαπλασιάζονται και ασκούν τις ευεργετικές τους δράσεις, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και κατά συνέπεια της υγείας.

Τα πρεβιοτικά είναι κυρίως φυτικές ίνες που χρησιμοποιούνται επιλεκτικά ως θρεπτικό υπόστρωμα από τα ενδογενή βακτήρια, τα οποία αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, προάγοντας την ανάπτυξή τους και τη μεταβολική τους δραστηριότητα προς όφελος του οργανισμού. Κύριος εκπρόσωπός τους είναι η ινουλίνη, η οποία είναι μία φυσική φυτική ίνα. Πέραν της πρεβιοτικής της δράσης, συντελεί στην απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, ενώ ακόμα αποτρέπει την εγκατάσταση και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων, παρέχοντας έτσι πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Προβιοτικά σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής

Παρ’ όλα αυτά, τα προβιοτικά των τροφίμων, συχνά είτε δεν εμπεριέχονται σε επαρκείς ποσότητες, είτε έχουν καταστραφεί εξαιτίας της επεξεργασίας των προϊόντων. Ωστόσο, ακόμα και αν παραμένουν ζωντανά μέχρι την κατανάλωσή τους και παρέχονται σε επαρκή βαθμό, πολλά από αυτά καταστρέφονται από τις όξινες συνθήκες του στομάχου. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης διατροφής και αναστέλλουν την πρόσληψη της αναγκαίας ποσότητας ζωτικών προβιοτικών. Επομένως, η συμπληρωματική πρόσληψη προβιοτικών μέσω ειδικών σκευασμάτων, κρίνεται συχνά απαραίτητη για την επαρκή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος.

→Είναι σημαντικό ωστόσο, να διευκρινιστούν οι περιπτώσεις υγείας στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη συμπληρωμάτων προβιοτικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών υγείας, συμπληρώματα προβιοτικών συνίστανται σε περιπτώσεις:

  • αντιβιοτικής θεραπείας και λοιπών θεραπευτικών αγωγών καθ’ όλη τη διάρκεια λήψης τους, καθώς και το διάστημα πριν και μετά,
  • διαταραχών του κατώτερου πεπτικού συστήματος, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), εκκολπωματίτιδα, φούσκωμα, δυσπεψία, διάρροια του ταξιδιώτη,
  • διαταραχών του ουροποιητικού: κυστίτιδα, κολπικές βακτηριακές λοιμώξεις,
  • δυσανεξίας σε συστατικά τροφίμων, όπως στη λακτόζη,
  • αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, ή ακόμα και σε εντοπισμό μεμονωμένων συμπτωμάτων που το προμηνύουν,
  • καρκίνου και συνοδευτικών θεραπειών, όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες,
  • βακτηριακής δυσβίωσης, η οποία οδηγεί σε υποβιταμίνωση ή δυσαπορρόφηση βιταμινών, που παρατηρείται σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης, τροφικής δυσανεξίας ή σε ηλικιωμένους,
  • εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών ενδείκνυται για την επαναφορά και την ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας, καθώς και για την πρόληψη και τη θεραπεία των παραπάνω περιπτώσεων κατάπτωσης.

Η καινοτομία της OLONEA στα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά.
BacteFlora⇐🛒⇓

 

Η OLONEA μια εταιρία πρωτοπόρα στα συμπληρώματα διατροφής, παρέχει την ολοκληρωμένη σειρά προβιοτικών σκευασμάτων BacteFlora για παιδιά και ενήλικες, κατάλληλα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε προβιοτικά.

Η καινοτομία της έγκειται στη δημιουργία συμβιωτικών, συνδυαστικών σκευασμάτων προβιοτικών βακτηρίων και πρεβιοτικής ινουλίνης. Τα συμβιωτικά προσφέρουν συνεργική και ευεργετική δράση, προσφέροντας ταυτόχρονα τόσο τα οφέλη των προβιοτικών, όσο και των πρεβιοτικών στον οργανισμό που τα προσλαμβάνει. Παράλληλα διαθέτει συνδυασμούς σκευασμάτων με προβιοτικά και απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά.

Η οικογένεια καινοτόμων προβιοτικών BacteFlora αποτελείται από τα εξής προϊόντα:

  1. BacteFlora daily (ήπιο συμβιωτικό)
  2. BacteFlora junior (προβιοτικό για παιδιά)
  3. BacteFlora plus (συμβιωτικό με ενισχυμένη σύνθεση)
  4. BacteFlora gold (συμβιωτικό με υψηλή περιεκτικότητα)
  5. BacteFlora microbiome (συμβιωτικό για πλήρη αποκατάσταση)
  6. BacteFlora fem (συμβιωτικό με cranberry pacran για την υγεία του ουροποιητικού)
  7. BacteFlora immune (προβιοτικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού)
  8. BacteFlora ppi (προβιοτικό για περιπτώσεις αγωγής με αναστολείς γαστρικού οξέος)

Κάθε ένα από τα παραπάνω προϊόντα, διαθέτει εξειδικευμένη σύνθεση προβιοτικών και στοχεύει στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση μιας ειδικής κατάστασης υγείας, μέσω της ενίσχυσης του εντερικού μικροβιώματος και της ενίσχυσης του οργανισμού.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*