Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Η σημασία των φυτικών ινών

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες είναι υδατάνθρακες, ανήκουν στην κατηγορία των πολυσακχαριτών και αποτελούν το άπεπτο μέρος των φυτικών τροφών. Λόγω της ιδιαιτερότητάς τους να μην πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και να φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο, διαφέρουν από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και διαχωρίζονται σε δύο τύπους – διαλυτές και αδιάλυτες -, το ίδιο απαραίτητους για την υγεία του ανθρώπου. Τα περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι καθημερινή καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες περιλαμβάνουν την πηκτίνη των φυτών και το λεγόμενο κόμμι. Δύνανται να απορροφήσουν νερό και να σχηματίσουν μια ουσία που μοιάζει με τζελ στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας στην πέψη και ανακουφίζοντας από συμπτώματα δυσκοιλιότητας και από εκκολπώματα. Συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα οι περισσότερες διαλυτές ίνες υφίστανται ζύμωση στο παχύ έντερο από τα ενδογενή βακτήρια, διατηρώντας έτσι την ισορροπία της μικροχλωρίδας, ασκώντας πρεβιοτική δράση. Καλές πηγές διαλυτών ινών αποτελούν τα φασόλια, ο αρακάς, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα και η βρώμη. Οι διαλυτές ίνες παρέχουν λίγες θερμίδες στον άνθρωπο.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τη φυτική κυτταρίνη και ημικυτταρίνη. Σε αντίθεση με τις διαλυτές δεν έχουν την ικανότητα να διαλύονται στο νερό προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα, συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Υποστηρίζεται επίσης, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και, όπως οι διαλυτές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Απαντώνται κυρίως στο αλεύρι ολικής αλέσεως, το πίτουρο σιταριού, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, το κουνουπίδι και τις πατάτες.

Καλύτερη υγεία του εντέρου και ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών μπορεί να αποτρέψει ή να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας τα απόβλητα να μετακινούνται και να αποβάλλονται ομαλά, σε λιγότερο χρόνο από το σώμα και προωθώντας τη φυσιολογική εντερική κινητικότητα. Παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Λόγω της πρεβιοτικής τους δράσης ευνοούν την ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου με τον ταυτόχρονο περιορισμό της αύξησης των παθογόνων βακτηρίων που αποικίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι φυτικές ίνες φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις γαστρεντερικές διαταραχές, όπως:

  • έλκος του παχέος εντέρου
  • διαφραγματικές κήλες
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • εκφυλιστική νόσος
  • αιμορροΐδες
Προστασία από καρδιακές παθήσεις

Αρκετές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εξετάσει την επίδραση των διαιτητικών ινών στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έδειξαν να έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και χαμηλότερη θνησιμότητα από αυτές τις νόσους. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα καρδιαγγειακά οφέλη των ινών στην ικανότητα να μειώνουν τη συνολική χοληστερόλη και τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), την «κακή χοληστερόλη», η οποία αποτελεί μείζονα κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Η κατανάλωση ποικιλίας και επάρκειας φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή φαίνεται να έχει επίδραση στον σακχαρώδη διαβήτη. Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου από το σώμα, συμβάλλοντας στην αποφυγή των αιχμών του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Άτομα που συμπεριλάμβαναν στο διαιτολόγιό τους φυτικές ίνες είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ τα ίδια άτομα ανέφεραν επίσης μικρή μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Διαχείριση βάρους

Στα άτομα με ανάγκη για έλεγχο και απώλεια βάρους, αλλά και για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού, υγιούς βάρους προτείνεται διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δίνουν το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα την πληρότητα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην τήρηση ορθής διατροφής. Έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη διαιτητικών ινών αύξησαν την απώλεια βάρους τους και τηρούσαν τον περιορισμό των θερμίδων τους.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν καταναλώνει τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών από τη διατροφή του. Η προτίμηση του γρήγορου φαγητού λόγω έλλειψης χρόνου, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και η έλλειψη διατροφικής παιδείας στις μικρές ηλικίες έχουν οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Μην ξεχνάμε ότι το 60-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο παχύ και λεπτό έντερο.

Η ανάγκη, λοιπόν, για αύξηση της καθημερινής πρόσληψης φυτικών ινών είναι πιο επιτακτική από ποτέ!
Καινοτόμα συμπληρώματα φυτικών ινών
H σειρά BacteFiber⇐ 🛒

της OLONEA αποτελεί μια ολοκληρωμένη σειρά φυτικών ινών.

Τα προϊόντα BacteFiber είναι 100% υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες από το φασόλι γκουάρ για ενήλικες, αλλά και με ειδική σύνθεση για παιδιά από 18 μηνών έως 8 ετών. Περιέχουν 5g κόμμι γκουάρ, ποσότητα με κλινικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα και προβλήματα κινητικότητας εντέρου.

Συμβάλλουν στην αποκατάσταση των γαστρεντερικών προβλημάτων και στην εξισορρόπηση της φυσιολογικής κίνησης του εντέρου, λόγω της ταυτόχρονης πρεβιοτικής δράσης του κόμμι γκουάρ. Αποτελούν ιδανική ποσότητα για συμπλήρωση της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών. Παράλληλα, το κόμμι γκουάρ δεν επιδεινώνει συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα ή μετεωρισμός.

Η σειρά BacteFiber περιλαμβάνει, εκτός του BacteFiber regular και του BacteFiber junior, ακόμα 3 προϊόντα με εξειδικευμένη δράση, τα οποία περιέχουν συνδυασμό φυσικών συστατικών για στοχευμένη αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

To BacteFiber mastiha με φυσική μαστίχα Χίου για πεπτικές διαταραχές, το BacteFiber matcha με premium matcha (AAA) για έξτρα αντιοξειδωτική δράση και έλεγχο του βάρους και το BacteFiber cranberry, το οποίο περιέχει cranberry pacran μια κατοχυρωμένη φόρμουλα cranberry για την υγεία και την προστασία του ουροποιητικού συστήματος.

Τα προϊόντα της OLONEA δεν περιέχουν πρόσθετα αλλεργιογόνα, συντηρητικά και GMO, δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και διαβητικούς. Μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά, σε μακροχρόνια βάση.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*