Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Eκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, τι πρέπει να γνωρίζετε. Προστατεύστε την όρασή σας με ένα τεστ Amsler.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι μία πάθηση του αμφιβληστροειδή σας. Συμβαίνει όταν ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα παθαίνει βλάβη.

Αν πάσχετε από ΗΕΩ χάνετε την κεντρική σας όραση. Δεν μπορείτε να δείτε ακριβείς λεπτομέρειες, αν κοιτάτε κάτι κοντά ή μακριά. Όμως η περιφερειακή σας (πλευρική) όραση θα εξακολουθεί να είναι φυσιολογική. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι κοιτάζετε ένα ρολόι με δείκτες. Με την ΗΕΩ, μπορεί να δείτε τους αριθμούς του ρολογιού αλλά όχι τους δείκτες.
Η ΗΕΩ είναι πολύ συχνή. Είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Ποιος διατρέχει κίνδυνο για να αναπτύξει ΗΕΩ

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ΗΕΩ εάν:

  • κάνετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κρέας, το βούτυρο και το τυρί)
  • είστε υπέρβαροι
  • καπνίζετε
  • είστε άνω των 50 ετών
  • έχετε υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • έχετε οικογενειακό ιστορικό με ΗΕΩ

Η καρδιακή νόσος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ΗΕΩ, όπως και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Οι Καυκάσιοι (λευκοί) έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΗΕΩ.

Υπάρχουν δύο μορφές ΗΕΩ

«Ξηρά» μορφή ΗΕΩ

Αυτή είναι η πιο συχνή μορφή. Περίπου το 80% (8 στα 10) των ατόμων που πάσχουν από ΗΕΩ έχουν την ξηρά μορφή. Η ξηρά ΗΕΩ συμβαίνει όταν τμήματα της ωχράς κηλίδας λεπταίνουν με την ηλικία και αναπτύσσονται μικροσκοπικές συστάδες πρωτεϊνών που ονομάζονται drusen. Χάνεται σταδιακά η κεντρική όραση. Δεν υπάρχει ακόμα τρόπος αντιμετώπισης της ξηράς μορφής της ΗΕΩ.

«Υγρά» μορφή ΗΕΩ
Η μορφή αυτή είναι η λιγότερο κοινή αλλά είναι πολύ πιο σοβαρή. Η υγρή ΗΕΩ συμβαίνει όταν νέα, «αδύναμα» αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Από αυτά τα αγγεία μπορεί να «διαρρεύσουν» αίμα ή άλλα υγρά, προκαλώντας τις διαταραχές της ωχράς κηλίδας. Η όραση χάνεται γρηγορότερα με την υγρή ΗΕΩ παρά με τη ξηρή ΗΕΩ. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ΗΕΩ έως ότου η όραση τους είναι πολύ θολή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να αναζητήσει τα πρώιμα συμπτώματα της AMD προτού αντιμετωπίσετε προβλήματα με την όρασή σας.

Προστατεύστε την όρασή σας με ένα τεστ Amsler

Εάν έχετε εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα, μια απλή ρουτίνα, που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την όρασή σας.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (ΗΕΩ) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς του ματιού που σας επιτρέπει να βλέπετε καθαρά τις λεπτομέρειες. Η ωχρά κηλίδα δίνει την κεντρική όραση, βοηθώντας σας να αναγνωρίσετε το πρόσωπο κάποιου, να χρησιμοποιήσετε μια βελόνα ή να δείτε τους δείκτες σε ένα ρολόι που δείχνουν τον χρόνο.
Η όραση στα άτομα με ΗΕΩ συνήθως μειώνεται σταδιακά, οπότε μπορεί να μην γνωρίζουν πόση όραση έχουν χάσει. Γι ‘αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ειδικό τεστ που ονομάζεται πίνακας Amsler για να ελέγχουν την όρασή τους 2-3 φορές την εβδομάδα. Η χρήση αυτού του πίνακα Amsler είναι απαραίτητη για την εύρεση οποιωνδήποτε αλλαγών της όρασης που δεν είναι προφανείς.

Χρησιμοποιήστε τον πίνακα 2-3 φορές την εβδομάδα

Ο πίνακας Amsler είναι ένα απλό τετράγωνο που περιέχει ένα μοτίβο πλέγματος και μια κουκκίδα στη μέση. Αυτός ο πίνακας, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να δείξει προβλήματα στο οπτικό σας πεδίο που δεν είχαν γίνει αντιληπτά.

Για να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα Amsler, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
1. Φορώντας γυαλιά που συνήθως χρησιμοποιείτε για να διαβάσετε, κρατήστε το πλέγμα 30 έως 40 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας σε καλό φως.
2. Καλύψτε το ένα μάτι.
3. Κοιτάξτε απευθείας στην κεντρική κουκκίδα με το ακάλυπτο μάτι σας και κρατήστε το βλέμμα σας επικεντρωμένο σε αυτό.
4. Ενώ κοιτάζετε κατευθείαν την κεντρική κουκκίδα, παρατηρήστε στην πλευρική σας όραση εάν όλες οι γραμμές του πίνακα φαίνονται ευθείες ή εάν τυχόν γραμμές ή περιοχές φαίνονται θολές, κυματιστές, σκοτεινές ή κενές.
5. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα με το άλλο μάτι.

Εάν παρατηρήσετε τυχόν περιοχές του πίνακα που εμφανίζονται πιο σκούρες, κυματιστές, κενές ή θολές, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας. Ο οφθαλμίατρός σας θα ελέγξει για να δει τι συμβαίνει με την ωχρά κηλίδα και θα ξεκινήσει θεραπεία, εάν χρειάζεται.
Θυμηθείτε: κάνοντας αυτήν την απλή εξέταση των ματιών στο σπίτι, 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την όρασή σας.

«Βλέπω Όσα Αγαπώ!»

Η BAUSCH Health Hellas, μία κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην υγεία των ματιών με προϊόντα κάτω από την ομπρέλα της Bausch+Lomb, με 168 χρόνια καινοτομίας στον χώρο της οφθαλμολογίας, υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης κοινού, για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, με τίτλο «Βλέπω Όσα Αγαπώ» (VLEPO OSA AGAPO). H εκστρατεία πραγματοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς (www.gvrs.gr), με γνωστικό αντικείμενο τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, στην Ελλάδα.

Η BAUSCH Health Hellas συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με τα προϊόντα της οικογένειας Ocuvite🛒

Τα προϊόντα Ocuvite είναι συμπληρώματα διατροφής για την αποτελεσματική προστασία των ματιών και αποτελείται από τα προϊόντα, Ocuvite Lutein Premium και Ocuvite Complete. Η εξελιγμένη σύνθεση των προϊόντων Ocuvite, συμβάλλει στην διατήρηση της φυσιολογικής όρασης προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες και αυξάνοντας την πυκνότητα της χρωστικής στην Ωχρά κηλίδα, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ).

Ocuvite Lutein Forte⇐🛒⇓

Ocuvite Lutein Premium⇐🛒

Ocuvite Complete⇐🛒

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*