Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

9 τρόποι για να μειώσετε το άγχος

Το άγχος μας μπλοκάρει, μας δημιουργεί εκείνο το συναίσθημα της αβεβαιότητας που αρκετές φορές και μόνο στη σκέψη της δημιουργούνται αμφιβολίες και δυσπιστία ως προς τον εαυτό μας, τις δυνάμεις μας ή ακόμη και προς μία κατάσταση η οποία φαντάζει δύσκολη στη διαχείριση της. Το άγχος είναι ικανό να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού, καθώς και σε νευρώσεις όταν φτάνει πλέον στο σημείο να μην είναι προσωπικά ελέγξιμο. 

Μία κρίση άγχους πέρα από το απλό αίσθημα της ανησυχίας, είναι ένας βασικό παράγοντας φαντασιακής καταστροφολογίας, δημιουργώντας πολλά Αν και Γιατί στο ανθρώπινο μυαλό, χωρίς όμως να υφίστανται στην πραγματικότητα.

•Τι θα γίνει αν συμβεί αυτό στη δουλειά μου; • Και αν αποτύχω; • Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό; • Τι θα κάνω αν πάψει να με αγαπάει; • Και αν δεν μπορέσω να το αγοράσω;

Όλες αυτές και άλλες τόσες είναι πλασματικές ερωτήσεις που κατακλύζουν το νου και προκαλούν άγχος.  Η σύγχρονη ψυχολογία επισημαίνει πως υπάρχουν υγιείς τρόποι για την εξάλειψη του.

Εδώ θα βρείτε 9 τρόπους διαχείρισης του οι οποίοι λειτουργούν αποτελεσματικά!

1. Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Η βαθιά διαφραγματική αναπνοή είναι μια ισχυρή τεχνική μείωσης του άγχους επειδή ενεργοποιεί αυτομάτως τη χαλάρωση του σώματος. Ωθεί το σώμα από την έντονη ανταπόκριση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος να περάσει στην χαλαρή αντίδραση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Tip: Προσπαθήστε σιγά-σιγά να εισπνεύσετε μετρώντας μέχρι το 4, γεμίζοντας πρώτα την κοιλιά σας και στη συνέχεια το στήθος σας. Κρατώντας απαλά την αναπνοή σας μετρώντας ξανά μέχρι το 4, εκπνεύστε σιγά-σιγά.  Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να νιώσετε ηρεμία.

2. Αποδεχτείτε, το ότι νιώθετε άγχος

Υπενθυμίζοντας ότι το άγχος είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση, μπορείτε έτσι και να το αποδεχτείτε. Η αποδοχή είναι σημαντική γιατί έτσι μπορεί να ξεκινήσει και η προσπάθεια εξάλειψης του. Εάν κάποιος που νιώθει άγχος για μακρά χρονική περίοδο αντιδρά αντίστροφα μην θέλοντας να παραδεχτεί ότι καταβάλλεται από αυτό, τότε εντείνει το πρόβλημα συσσωρεύοντας ακόμη περισσότερο. Η αποδοχή του κάθε άλλο, δεν σημαίνει παραίτηση, αλλά αντίληψη της πραγματικότητας. Όταν αποδεχτούμε πως το βιώνουμε θα αντιληφθούμε πως πρόκειται απλά για ένα συναίσθημα που εντέλει είναι διαχειρίσιμο.

3. Συνειδητοποίηστε πως το μυαλό κάνει τεχνάσματα

Ο ψυχίατρος Kelli Hyland M.D., έχει δει από πρώτο χέρι πώς ο εγκέφαλος ενός ατόμου μπορεί να το κάνει να πιστεύει πως πεθαίνει από καρδιακή προσβολή όταν στην πραγματικότητα έχει απλά μία κρίση πανικού. Έτσι λειτουργεί αυτό το πολύπλοκο όργανο, τις στιγμές που το άγχος μας κυριαρχεί είναι γιατί οι σκέψεις που έχουμε δημιουργήσει έχουν κατακλυστεί από αρνητικά στοιχεία. Μια κρίση πανικού είναι πολύ εύκολο να την βιώσει ο οποιοσδήποτε σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής του, καθώς το μυαλό, μας παίζει συνεχώς παιχνίδια.

4. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας

Μπορεί ο εγκέφαλος κάτω από καταστάσεις άγχους να δημιουργεί εξωφρενικές ιδέες, πολλές από τις οποίες είναι μη ρεαλιστικές και αδύνατο να συμβούν, όμως μπορούμε πολύ απλά να του επιβάλλουμε τις δικές μας λογικές ερωτήσεις και να πάρουμε απαντήσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε την ανησυχία αλλά να ανακαλύψουμε αν υπάρχει όντως αιτία. Πάρτε βαθιά ανάσα και ρωτήστε τον εαυτό σας εκείνες τις στιγμές:

• Είναι αυτή η ανησυχία ρεαλιστική;
• Είναι πραγματικά πιθανό να συμβεί αυτό;
• Εάν συμβεί το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, τι θα σήμαινε για εμένα;
• Θα μπορούσα να το χειριστώ;
• Τι μπορώ να κάνω;
• Αν συμβαίνει κάτι κακό, τι μπορεί να σημαίνει για μένα;
• Είναι πραγματικά αλήθεια αυτό ή το φαντάζομαι;
• Τι μπορώ να κάνω για να προετοιμαστώ, για ό,τι μπορεί να συμβεί;

5. Χρησιμοποιήστε ένα χαλαρό οραματισμό

Η εξάσκηση μας στον διαλογισμό διευκολύνει και τη διαχείριση δύσκολων περιπτώσεων και άγχους.

“Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια όχθη ποταμού ή σε ένα αγαπημένο πάρκο, βουνό ή παραλία. Παρακολουθήστε κάποια φύλλα που περνούν από τον ποταμό ή τα σύννεφα που κινούνται στον ουρανό. Τοποθετήστε τα συναισθήματα σας, τις σκέψεις και τις αισθήσεις σας στα σύννεφα και στα φύλλα και απλά παρακολουθήστε τα να επιπλέουν και να απομακρύνονται. “

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που συνήθως κάνουν οι άνθρωποι. Κατά βάση τοποθετούμε στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις σωματικές αισθήσεις ορισμένες ιδιότητες και κρίσεις, όπως καλό ή κακό, σωστό ή λάθος, και αυτό συχνά ενισχύει το άγχος. Κάνοντας το αντίθετο με τον οραματισμό θα νιώσετε αποσυμπίεση. Θυμηθείτε επίσης ότι “όλα είναι απλά πληροφορίες”.

6. Γίνετε παρατηρητής – χωρίς κριτική σκέψη.

Κάθε φορά που το άγχος κάνει την εμφάνιση του, πείτε απλά στον εαυτό σας :

“Τώρα με παρατηρώ με συμπάθεια χωρίς κριτική.”

Η κριτική μας σκέψη είναι και αυτή που τις περισσότερες φορές φέρνει τον εαυτό μας σε δύσκολη θέση. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, εμείς οι ίδιοι χτυπάμε τον εαυτό μας όντας σκληροί κριτές οδηγώντας στη μη αποδοχή του εαυτού μας ή των πράξεων μας, κάτι που ενεργοποιεί το άγχος.

7. Θετικές δηλώσεις

Το άγχος είναι πηγή αρνητισμού. Οδηγείστε τον εαυτό σας σε “θετικές δηλώσεις αντιμετώπισης”. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ότι “το άγχος με κάνει να αισθάνομαι άσχημα, αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω στρατηγικές για να το διαχειριστώ”.

8. Επικεντρωθείτε στο εδώ και στο τώρα

Οι άνθρωποι ανησυχούμε κυρίως για το μέλλον. Όλη η πηγή του άγχους είναι αποκλειστικά οι σκέψεις μας για το τι θα συμβεί όχι τι συμβαίνει.

Σταματήστε, αναπνεύστε και δώστε προσοχή σε αυτό που συμβαίνει Τώρα.  Ακόμα κι αν συμβαίνει κάτι σοβαρό, η εστίαση στην παρούσα στιγμή θα βελτιώσει την ικανότητά σας να διαχειριστείτε την κατάσταση, αν όμως σκεφτόσαστε ταυτόχρονα και το μετά, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να διογκώνεται το πρόβλημα χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση.

9. Εστιάστε σε σημαντικές δραστηριότητες

Όταν νιώθουμε άγχος, για να αποφύγουμε τις κινήσεις πανικού είναι φρόνιμο η προσοχή μας να κατευθύνεται κάπου αλλού.  Αν για παράδειγμα βλέπατε μία ταινία και κάποια είδηση (ασήμαντη ουσιαστικά) σας τάραξε, συνεχίστε να βλέπετε την ταινία. Αν κάνατε δουλειές και η σκέψη σας οδήγησε σε μονοπάτια άγχους, πάρτε βαθιά ανάσα και συνεχίστε αυτό που κάνατε. Το χειρότερο πράγμα είναι να σταθείτε εμμονικά πάνω στο συναίσθημα που σας κατακλύζει τώρα.

Το να κάνεις ό,τι χρειάζεται να κάνεις, σου διδάσκει βασικά μαθήματα, όπως το να επιβάλλεσαι στις σκέψεις σου γιατί επιθυμείς να αισθάνεσαι καλύτερα.
Είσαστε σε θέση να συνεχίσετε τη ζωή σας όταν νιώθετε ανησυχία;
Η απάντηση είναι Όχι. Επομένως χαλαρώστε και αποβάλλεται όλες τις αρνητικές σκέψεις.
Χωρίς εμμονή και άγχος η ζωή κυλάει όμορφα!

Φωτεινή Αγγέλη 
Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*