Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

7 τρόποι για να διατηρήσεις την ψυχική σου ευεξία στις γιορτές!

Την ταινία “Μόνος στο σπίτι” σίγουρα την έχεις δει!

Κλασσική, Χριστουγεννιάτικη, με αναμνήσεις 90’s και πολύ δράση από τον πιτσιρίκο Κέβιν ΜακΚάλιστερ (Μακόλεϊ Κάλκιν) με σκοπό να επιβιώσει μόνος του κατατροπώνοντας τους δύο επίμονους διαρρήκτες που συνεχώς μηχανορραφούν. Το θέμα μας όμως δεν είναι ακριβώς οι περιπέτειες του Κέβιν, αλλά ο εορταστικός πανικός στον οποίο βρέθηκε η οικογένεια του ώστε να τα προλάβει όλα και όλους όπως ακριβώς προστάζει το κλίμα των Χριστουγέννων!

Ναι, φυσικά και είναι μία χαρούμενη περίοδος όπου έχουμε την ανάγκη να κάνουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα, να δούμε φίλους – συγγενείς , να ταξιδέψουμε, να επισκεφτούμε εκδηλώσεις και εορταστικά μέρη,να γελάσουμε να διασκεδάσουμε, να χαρούμε, καθώς το εορταστικό κλίμα δυναμώνει περισσότερο την ανάγκη για αγάπη, ζεστασιά και ευτυχία, όμως συχνά από εορταστικό καταλήγει να είναι γεμάτο άγχος, εξάντληση και πανικό.

Στο πρόγραμμα σου πρέπει να υπολογίσεις παράγοντες όπως, ο χρόνος που χρειάζεσαι για να αγοράσεις δώρα για τους αγαπημένους σου (και όχι μόνο), οι επισκέψεις, τα οικογενειακά γεύματα (ειδικά αν εσύ είσαι η οικοδέσποινα/ο οικοδεσπότης) τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψεις, τα παιδιά που πλέον βρίσκονται συνεχώς στο σπίτι και έχουν πολύ διάθεση για παιχνίδι και ακαταστασία… μήπως έπαθες ήδη έναν μικρό πανικό;

Πάρε βαθιά ανάσα και χαλάρωσε! Επειδή θέλουμε πραγματικά να περάσεις όμορφα και να απολαύσεις την εορταστική περίοδο, σου έχουμε 7 συμβουλές για να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία!

1. Οικογενειακή υπόθεση

Για όσους απολαμβάνουν τις φιέστες με συγγενικά πρόσωπα είναι όλα καλά! Αν πάλι νιώθεις πως η συναναστροφή με κάποιους συγγενείς ειδικά στις γιορτές αποτελεί μία πρόκληση, δεν είσαι ο μόνος/η μόνη! Δεν είναι ποτέ αργά για να θέσεις τα όρια σου τόσο στις ερωτήσεις τους όσο και στη διάρκεια της επίσκεψης σου, εάν βέβαια βρίσκεσαι στο δικό τους χώρο, ειδάλλως ως καλός οικοδεσπότης/ οικοδέσποινα θα φροντίσεις να τηρήσεις τα όρια όσο είναι επιτρεπτό ώστε να μην νιώθεις άβολα στο ίδιο σου το σπίτι. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική για τους τολμηρούς, αφήνουμε έξω από το κάλεσμα ανθρώπους που μας χαλάνε την καλή μας διάθεση έχοντας ως μόνο τους σκοπό την επίσκεψη για ίντριγκα και κουτσομπολιό!

Αν πάλι ανήκεις στους πολύ κοινωνικούς ανθρώπους με πολλά καλέσματα συγγενών και φίλων, δεν είναι ανάγκη να γίνεις χίλια κομμάτια ώστε να τα προλάβεις όλα, ώστε να αντιληφθείς εκ των υστέρων πως πέρασαν οι γιορτές και δεν έχεις καταφέρει να απολαύσεις ξεκούραστο και ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και την οικογένεια σου. Μη φοβηθείς λοιπόν να πεις όχι σε ανθρώπους που είναι πιο ευέλικτοι και ανοικτοί, άλλωστε κάποιες φορές και η αντίθετη πλευρά μπορεί να νιώσει μία μικρή ανακούφιση, όχι τόσο για την απουσία σου, όσο για το γεγονός ότι θα έχει λιγότερους καλεσμένους να φροντίσει. Ας το παραδεχτούμε, έχουμε όλοι μας βρεθεί και στις δύο θέσεις, απλά επειδή κάποιος μας φοβήθηκε να πει το “όχι”!

2. Κάνε σωστούς λογαριασμούς 

Κάποια χρήματα σίγουρα θα ξοδευτούν κατά τη διάρκεια των εορτών, δώρα, φαγητό, ποτό, εκδρομές, επισκέψεις, και πάλι από την αρχή! Σίγουρα μπροστά στη διασκέδαση και τη χαρά ο παρορμητισμός μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλες. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ζυγίσουν και να ξεχωρίσουν τα απαραίτητα έξοδα από τις υπερβολές, χωρίς να στερηθούν διασκέδασης. Υπάρχουν άλλοι όμως που ανοίγοντας το πορτοφόλι ξεχνούν να το κλείσουν, είτε πρόκειται προς τέρψη των ίδιων είτε προς τέρψη της παρέας! Αν ανήκεις στους ελαφρώς σπάταλους, τότε μήπως το ορθό θα είναι να ορίσεις ένα συγκεκριμένο ποσό εορταστικών εξόδων που να το αντέχει πραγματικά η τσέπη σου; Ένας λογικός προϋπολογισμός είναι η αρχή για να περάσεις καλά και φυσικά χωρίς “άγχος”! Και ναι το ξέρουμε πως πλέον η ευκολία χρήσης χρεωστικής η πιστωτικής κάρτας σου λύνει τα χέρια, όμως σε παρασέρνει επίσης ώστε όταν έρθει το ενημερωτικό να σου τα δέσει για τα καλά!

ΤIP: για εκείνους που είναι πάντα οι καλοπληρωτές της παρέας! Ίσως με το νέο έτος έφτασε η ώρα για αποταμίευση, μπορεί στην αρχή σε κάποιους “καλοβολεμένους” (οι οποίοι χάρη σε εσένα έχουν φτιάξει κομπόδεμα!) να μην αρέσει, όμως θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου μελλοντικά για αυτή σου την απόφαση. Να θυμάσαι το σοφό ρητό “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” !

3. Αλκοόλ με μέτρο 

Οι ευκαιρίες για κατανάλωση αλκοόλ θα είναι πολλές μέσα στην εορταστική περίοδο, σε εξόδους, σε γεύματα, σε σύντομες εκδηλώσεις, και αν έχεις προγραμματίσει μία γεμάτη μέρα με όλα αυτά τότε σκέψου πολύ καλά το πόσο θα πιεις για να μη χαλάσει η διάθεση σου αλλά και η υγεία σου! Δεν είναι κακό να κάνεις διαλείμματα με κάποιο αναψυκτικό, λίγο νεράκι ή να επιλέξεις κάτι ελαφρύ σε ποτό και να συνεχίσεις με το ίδιο σε μικρές ποσότητες καθ’όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Και να θυμάσαι το αλκοόλ δεν είναι αφορμή ούτε τρόπος για να αντέξεις τους ενοχλητικούς συγγενείς σου και τα πειράγματα τους, δεν θα ήθελες να ξυπνάς την κάθε μέρα των εορτών με hangover!

4. Φαγητό χωρίς ενοχές 

Δεν υπάρχει λόγος να προσποιηθούμε ότι θα ακολουθήσουμε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα μέσα στις γιορτές που κατακλύζονται από γεύσεις και λιχουδιές! Μπορούμε όμως να θέσουμε ένα όριο στην ποσότητα χωρίς να ασκούμε μεγάλη πίεση στον εαυτό μας. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει πως θα χάσουμε και κάθε έλεγχο προκειμένου να μην πιεστούμε, σημαίνει όμως μέτρο και επιλογή. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να δοκιμάσουμε όλα όσα περιλαμβάνει ο εορταστικός μπουφές για να έχουμε άποψη, αυτό θα ήταν μάλλον λαιμαργία,  μπορούμε να παραλείψουμε για παράδειγμα τα ορεκτικά ή ακόμη και κάποια γλυκά καθώς αυτά αποτελούν τον μεγαλύτερο πειρασμό. Κρατώντας την ισορροπία των γευμάτων μας δεν θα υπάρχει κάποιο σύνδρομο στέρησης αλλά κυρίως δεν θα υπάρχουν και οι μετέπειτα θερμιδικές ενοχές. Όσοι από την άλλη είναι πειθαρχημένοι και μπορούν να διατηρήσουν το διατροφικό τους πρόγραμμα και μέσα στις γιορτές, τότε τους αξίζει ένα μεγάλο “Μπράβο”!

5. Ποιοτικός χρόνος

Οι γιορτές μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι ευκαιρία για διασκέδαση και εξόδους για κάποιους άλλους όμως είναι ευκαιρία να απολαύσουν ήρεμο και ποιοτικό χρόνο στο σπίτι τους παρέα με την οικογένεια, με ένα βιβλίο, μία καλή ταινία! Άδραξε λοιπόν τη μέρα σου και ανακάλυψε τι είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο και επιθυμείς να κάνεις αυτές τις γιορτές, όπως δραστηριότητες που τόσο καιρό λόγο δουλειάς δεν είχες το χρόνο να ασχοληθείς ακόμη και αν αυτές είναι ένας απλός περίπατος, μία ευκαιρία για γυμναστική, ή οτιδήποτε θα σου δώσει ώθηση για ψυχική ενέργεια! Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που τις γιορτές προτιμούν να μαζεύονται στο σπίτι με λίγους φίλους ακονίζοντας το μυαλό τους και διασκεδάζοντας μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ άλλοι πάλι γεμίζουν τις μπαταρίες τους με μία απλή βόλτα στη φύση. Αν μέχρι πέρυσι ανήκες στους ανθρώπους που αν δεν έφτανε το ξημέρωμα δεν ήθελες να γυρίσεις σπίτι, μη φοβηθείς φέτος να δοκιμάσεις νέα και διαφορετικά πράγματα! Η κάθε αλλαγή, στην ώρα της, σημαίνει πρόοδο!

6. Πες όχι στην “Εορταστική κατάθλιψη”

Η κατάθλιψη δεν γνωρίζει η αλήθεια είναι περιόδους, όμως μπορεί να παρουσιαστεί ή να γίνει εντονότερη κατά τη διάρκεια των εορτών και ειδικότερα των Χριστουγέννων. Οι άνθρωποι που ζουν γενικότερα έναν μοναχικό τρόπο ζωής και κυρίως όχι από προσωπική τους επιλογή αλλά λόγω γεγονότων, καταστάσεων αλλά και μειωμένης αυτοπεποίθησης για συναναστροφή με άλλα άτομα, είναι εκείνοι που βιώνουν εντονότερα αισθήματα θλίψης και χαμένης ελπίδας πως η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει, ή απώλεια αντίληψης ότι είναι στο χέρι τους να αλλάξει. Αν στο οικογενειακό μας περιβάλλον υπάρχουν άτομα που χρειάζονται τη βοήθεια μας καλό είναι σε τέτοιες περιόδους όσο είναι εφικτό να βρισκόμαστε δίπλα τους, και με την παρουσία μας αλλά και με συμβουλές χαρίζοντας τους την ασφάλεια που τόσο καιρό περιμένουν να εμφανιστεί στη ζωή τους.

Δεν είναι όμως μόνο τα μοναχικά άτομα τα οποία βιώνουν συναισθήματα κατάθλιψης την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τυχαίνει να περνάει μία δύσκολη στιγμή, όπως κάποια απώλεια, ένας χωρισμός, μία απόλυση, μία αλλαγή περιβάλλοντος. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, σημασία έχει να βρίσκουμε τη δύναμη κάθε φορά που πέφτουμε να σηκωνόμαστε είτε με τη δική μας στήριξη, είτε με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων γύρω μας, φίλων, συγγενών, ειδικών θεραπευτών. Τα Χριστούγεννα είναι απλά μία γιορτή που έρχεται και φεύγει κάθε χρόνο, και αυτό είναι το ενθαρρυντικό, γιατί ότι και αν μας συμβαίνει φέτος, έχουμε και πάλι  τη δυνατότητα να περάσουμε του χρόνου όμορφες Χριστουγεννιάτικες στιγμές! Τα εύκολα και τα δύσκολα πάνε και έρχονται, ας μην επιτρέψουμε στην κατάθλιψη να στιγματίσει την ψυχή μας, όταν η ουσία της ζωής δεν στέκεται σε μία και μόνο στιγμή.

7. Διαχείριση των προσδοκιών 

Μπορεί τα Χριστούγεννα μέσα από τις ταινίες να φαντάζουν παραμυθένια, ονειρικά, χωρίς κανένα ψεγάδι, γεμάτα άπλετη χαρά, συνεχή χαμόγελα, ακούραστη διασκέδαση, θαλπωρή, όμως ας είμαστε ρεαλιστές! Αρκετές φορές η τέχνη μιμείται τη ζωή και αντίστροφα, αν ζούμε όμως σε έναν ονειρικό κόσμο πλάθοντας στο μυαλό μας τα ιδανικά Χριστούγεννα, την ιδανική διασκέδαση, τους ιδανικούς ανθρώπους, το πως φανταζόμαστε τον ιδανικό εαυτό μας μέσα σε ένα εορταστικό πάρτι, γράφουμε μόνοι μας ένα σενάριο μη πραγματικό γεμάτο πολλές και υπερβολικές προσδοκίες.

Ναι είναι πολύ σημαντικός ο οραματισμός θετικών γεγονότων σύμφωνα με ψυχολόγους και θεραπευτές, όμως σε αυτή την περίπτωση ξεφεύγουμε από τον οραματισμό και οδηγούμαστε σε έναν φαντασιακό κόσμο. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να φέρουν οι υπερβολικές προσδοκίες είναι η απογοήτευση, και μαθηματικά και επιστημονικά η απογοήτευση οδηγεί στο κομμάτι που αναφερθήκαμε πιο πάνω, στην κατάθλιψη. Γιατί λοιπόν να επιβαρύνουμε την ψυχολογία μας δημιουργώντας ιδανικές εικόνες; Το ιδανικό άλλωστε, είναι απλά μία λέξη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η ζωή είναι από μόνη της γεμάτη απολαυστικές στιγμές που μπορείς να τις ζήσεις μόνο αν αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο από λογικές συναρτήσεις για το πότε ή το πως θέλεις εσύ να συμβούν τα γεγονότα. Άφησε τις προσδοκίες σου στην άκρη και ανακάλυψε τον αληθινό σου εαυτό αυτές τις γιορτές μέσα από το απρόβλεπτο!

Τα Χριστούγεννα είναι μία πολύ όμορφη γιορτή, και όπως αναφέρει σε ένα ρητό του ο Άγγλος συγγραφέας Harland Miller μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε σε βάζα λίγο από το πνεύμα των Χριστουγέννων, και να ανοίγαμε ένα βάζο κάθε μήνα!

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*