Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΘΛΗΣΗ

6+1 πλεονεκτήματα από τις ασκήσεις με βάρη

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα της αερόβιας άσκησης (π.χ τρέξιμο, τζόκινγκ, περπάτημα κ.α) τόσο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας όσο και για την απώλεια σωματικού βάρους. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποια είναι τα οφέλη των ασκήσεων με βάρη (αναερόβια);  Ή μήπως απορρίπτετε αυτού του είδους τη γυμναστική γιατί έχετε στο μυαλό σας αυτούς τους «τεράστιους» γραμμωμένους τύπους (ή αλλιώς body-builders); Προτού λοιπόν δούμε τα πλεονεκτήματα των ασκήσεων με βάρη θα αναφερθούμε στο τι είναι η αναερόβια άσκηση.

⇒ Αναερόβια είναι η δραστηριότητα που εκτελείται με μεγάλη συμμετοχή των μυϊκών μας ομάδων για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και πραγματοποιείται απουσία οξυγόνου. Κατά τη διάρκεια της αναερόβιας άσκησης, οι μύες μας χρησιμοποιούν ως καύσιμο το γλυκογόνο, το οποίο προέρχεται από το συκώτι. Η σύνθεση του γλυκογόνου γίνεται από τους υδατάνθρακες και τα αμινοξέα που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και αποτελεί τροφή για τους μύες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να πετύχουμε τη βελτίωση της υγείας του οργανισμού μας και της φυσικής μας κατάστασης οφείλουμε να εκτελούμε τόσο αερόβιες όσο και αναερόβιες ασκήσεις.

6+1 πλεονεκτήματα των ασκήσεων με βάρη

1. Μειώνεται η εκδήλωση ασθενειών

Ο επιστημονικός κόσμος συσχετίζει την αναερόβια άσκηση με τη μειωμένη εκδήλωση διαφόρων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ, αρθρίτιδα και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Μέσω της αναερόβιας άσκησης βελτιώνεται – ενισχύεται η δύναμη του ατόμου καθώς και η ανθεκτικότητά του. Ταυτόχρονα παρατηρείται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εκδηλώνει μεγαλύτερη αντίσταση στην εκδήλωση ασθενειών. Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από έρευνες του Πανεπιστημίου του Michigan βρέθηκε πως η τακτική άσκηση με βάρη μέσα στην εβδομάδα (τουλάχιστον 3 φορές) οδήγησε σε μείωση της διαστολικής πίεσης σε άτομα με υπέρταση, με αποτέλεσμα τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εμφράγματος.

2. Δημιουργείται και διατηρείται ο μυϊκός ιστός

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μεγαλώνοντας ελαχιστοποιούν κατά πολύ τη σωματική τους δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι μύες να χάνουν τη δύναμή τους και να μένουν ανενεργοί. Το αποτέλεσμα; Μειώνεται η μυϊκή μάζα. Η μυϊκή ατονία λοιπόν αποτελεί το υπόβαθρο για την εκδήλωση πλήθους μυοσκελετικών νοσημάτων καθώς και φλεγμονών. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η άσκηση που στοχεύει στη μυϊκή ενδυνάμωση έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση του μυϊκού ιστού ο οποίος στηρίζει το σώμα.

3. Ενισχύεται η υγεία των οστών

Είναι γνωστό πως με την πάροδο των χρόνων παρατηρείται σταδιακή μείωση της οστικής πυκνότητας – μάζας με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα οστά. Η αναερόβια άσκηση λοιπόν ενδυναμώνει όχι μόνο τους μύες γύρω από τα οστά αλλά και τα ίδια, κάνοντάς τα έτσι πιο ανθεκτικά.

4. Ενισχύεται ο μεταβολισμός – Μειώνεται το σωματικό βάρος

Η ενίσχυση της μυϊκής μάζας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση των καύσεων. Έτσι παρατηρείται αυξημένη καύση λίπους και μείωση σωματικού βάρους.

5. Βελτιώνεται η εξωτερική εμφάνιση – αυξάνεται η αυτοπεποίθηση

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης προσφέρουν ένα γραμμωμένο – μυώδες σώμα στους άνδρες και ένα καλλίγραμμο σώμα στις γυναίκες. Η βελτίωση λοιπόν της εικόνας μας σε συνδυασμό με την αύξηση της δύναμής μας έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αύξηση της δύναμης, μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα που παλιά ίσως να μην μπορούσαμε!

6. Βελτιώνεται η διάθεση

Ενισχύεται ο αυτοέλεγχος και μειώνεται η ευερεθιστότητα και τα ξεσπάσματα θυμού.

7. Ενίσχυση εγκεφαλικών λειτουργιών

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ενδυνάμωση τόσο των μυών όσο και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου βελτιώνονται οι γνωστικές λειτουργίες και ταυτόχρονα ενισχύεται η μνήμη.

Η αερόβια άσκηση πρέπει να προηγείται ή να ακολουθεί την άσκηση με βάρη;

Εξίσου σημαντικά για την υγεία μας είναι και τα 2 είδη ασκήσεων. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αερόβια άσκηση θα πρέπει να ακολουθεί την αναερόβια. Συγκεκριμένα:

Διαλειμματική προπόνηση: Αυτού του είδους η προπόνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί την ημέρα που δε θα κάνετε βάρη. Είναι σύντομη (15’-20’) και οδηγεί σε αύξηση των καύσεων και ενεργοποίηση των μυϊκών ινών.

Εναλλακτικά προτείνεται η αερόβια προπόνηση με χαμηλή ένταση η οποία ακολουθεί μετά το τέλος της προπόνησης με βάρη. Έτσι επιτυγχάνεται μεγιστοποίηση της μυϊκής ενδυνάμωσης.

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*