Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

6 Βιβλία που θα πρέπει να διαβάσεις!

Τα βιβλία διευρύνουν τους ορίζοντες μας, καλλιεργούν τη φαντασία δημιουργώντας εκπληκτικές αληθοφανείς εικόνες! Παρότι τα τελευταία χρόνια είναι παραγκωνισμένα από την τεχνολογία, υπάρχει ακόμη χώρος ώστε να τα τοποθετήσουμε στη ζωή μας! Ο κάθε συγγραφέας έχει κάτι διαφορετικό να μας πει, να μας ξυπνήσει, να μας δώσει, ο χρόνος που αφιέρωσε στη δημιουργία τους είναι τιμητικός για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ας αφεθούμε στη μαγεία των λέξεων και ας δούμε 5 βιβλία που είναι καλό να έχεις διαβάσει στη ζωή σου!

1. Ο Ξένος / Αλμπέρ Καμύ

Ο συγγραφέας που εξέφρασε τη φιλοσοφία του Παραλόγου, δημιούργησε εδώ ένα ήρωα τον Μερσώ, χωρίς ευαισθησία για κανέναν και για τίποτα που τον οδηγεί ένα επίμονο πάθος για την αναζήτηση της απόλυτης αλήθειας. Ο ήρωας του αποτελεί μία κραυγή ενάντια σε μία κοινωνία που δεν αποδέχεται το διαφορετικό, σε μία κοινωνία που κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της. 

Γιατί να το διαβάσω; → Διότι, αν λατρεύεις την ανάγνωση δε γίνεται να μην έχεις διαβάσει Καμύ! Και επίσης μέσα από τον ‘Ξένο’ ο Καμύ είχε σκοπό να δελεάσει τους αναγνώστες ώστε να σκεφτούν τη θνητότητα τους και το πραγματικό νόημα της ύπαρξης τους!

2. Πόλεμος και Ειρήνη/ Λέων Τολστόι

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που σκιαγραφεί με πολλές λεπτομέρειες τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εξαιτίας της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία περιγράφοντας συνάμα και το αντίκτυπο της εποχής του Ναπολέοντα στην τσαρική κοινωνία, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια των πέντε ρωσικών αριστοκρατικών οικογενειών.Ένα κοινωνικό και συνάμα ιστορικό μυθιστόρημα που επιτρέπει στον αναγνώστη να προβληματιστεί, να αναρωτηθεί.

Γιατί να το διαβάσω; → Γιατί παρά τους πολλούς τόμους, η συγγραφική πένα του Τολστόι είναι μαγική!

3. Ο Μικρός Πρίγκιπας/ Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Μπορεί λανθασμένα να έχει σχετιστεί με παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας όμως απευθύνεται σε όλους και ειδικότερα στους μεγάλους που χάνουν την παιδικότητα και την αθωότητα τους. Ο Εξυπερύ μέσα από τις δικές του μαγικές εικόνες καταφέρνει να περάσει νοήματα τα οποία μεγαλώνοντας αποτελούν κομβικές συμβουλές για μία ευτυχισμένη ζωή!

Γιατί να το διαβάσω; → Διότι οι βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση μπορούν να σε κάνουν να δεις τη ζωή ξανά μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

 

4. Ανεμοδαρμένα ύψη/ Έμιλι Μπροντέ

Το μοναδικό της μυθιστόρημα της συγγραφέως και γράφτηκε μεταξύ του Δεκεμβρίου 1845 και του Ιουλίου 1846. Παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι τον Ιούλιο του 1847 και δεν τυπώθηκε παρά το Δεκέμβριο του 1847 μετά την επιτυχία της αδερφής της, Σαρλότ Μπροντέ, με το μυθιστόρημα Τζέιν Έιρ.Αν και σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη αντιμετώπισαν αρχικά ποικίλες κριτικές, κυρίως λόγω της πλήρους αφηγηματικής απεικόνισης της ψυχικής και σωματικής βίας.

Γιατί να το διαβάσω; → Γιατί είναι η ιστορία του απόλυτου, καταστροφικού, μοιραίου, παθιασμένου έρωτα.

5. Ο Καπετάν Μιχάλης/ Νίκος Καζαντζάκης

Κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση, καθώς μεταφράστηκε συνολικά σε 28 γλώσσες, με πρώτη τα φινλανδικά το 1953 και τελευταία τα λιθουανικά το 2002. Στις περισσότερες γλώσσες ο τίτλος του είναι ο πρωτότυπος, ενώ σε άλλες (ανάμεσά τους στα αγγλικά) δόθηκε ο υπότιτλος Ελευθερία και Θάνατος ως τίτλος.

Η υπόθεση τοποθετείται στην κρητική επανάσταση του 1889. Ο κεντρικός ήρωας, ο καπετάν Μιχάλης, ένας άγριος και ανυπότακτος πολεμιστής, έχει ορκιστεί να είναι μαυροντυμένος, αξύριστος και αγέλαστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη. Όταν όμως συναντά την Εμινέ, τη γυναίκα του αδελφοποιητού του, του Νουρήμπεη, τον κυριεύει «ένας δαίμονας» που παρά τις προσπάθειές του δεν καταφέρνει να τον βγάλει από το μυαλό του. 

Γιατί να το διαβάσω;→ Γιατί αγγίζει τις καρδιές τόσο το μεγαλείο της φύσης και του χρόνου, όσο και η λεβέντικη ψυχή του ήρωα.

6. Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ/ Όσκαρ Ουάιλντ

Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι κριτικοί του 19ου αιώνα στο βιβλίο ήταν κακή. Οι υπερβολικές και επικριτικές κριτικές είχαν ως αποτέλεσμα το βιβλίο γρήγορα να αποκτήσει φήμη «σαχλού, εμετικού, βρώμικου, θηλυπρεπούς και μολυσμένου δημιουργήματος». Η αιτία του ηθικού σκανδάλου ήταν οι ομοερωτικές αναφορές που διατρέχουν την νουβέλα, οι οποίες πρόσβαλλαν τις αρχές (κοινωνικές, λογοτεχνικές και αισθητικές) των βικτωριανών κριτικών.

Είναι το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο κυκλοφόρησε στο μηνιαίο περιοδικό Lippincott’s Monthly Magazine στις 20 Ιουνίου 1890, για το τεύχος Ιουλίου του ίδιου έτους.

Γιατί να το διαβάσω; → Γιατί μέσα από τον Ντόριαν καθρεφτίζει τον αντίκτυπο που έχει κάθε πράξη στην ψυχή.

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*