Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΤΟΠΙΑ

3+1 παραδεισένιοι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα!

1. Σύμη  “η διακριτική” !

Μία ανάσα από την πολύβουη Ρόδο, η Σύμη κρατάει τον διακριτικό της αρχοντικό χαρακτήρα με τα κομψά διατηρητέα, πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια της, τις γραφικές ταβέρνες και τα αξιοθέατα της, και χρίζεται ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς παγκοσμίως. Γιοτ και ιστιοφόρα καταφθάνουν καθημερινά από τη γειτονική Τουρκία για να απολαύσουν τις ομορφιές της.

Ο Γιαλός, το φυσικό λιμάνι της μοιάζει να ξεπήδησε από σελίδες παλιού βιβλίου! Μην ξεχάσετε να δείτε τα αξιοθέατα: τον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου του 1838, το Τελωνείο, την Ψαραγορά, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα του μικρού ψαρά, το ρολόι του 1881 και τον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι.

Πεντακόσια πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια σάς οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό, την Άνω Σύμη. Κάποτε ήταν ο μοναδικός δρόμος από τον έναν στον άλλον οικισμό. Αυτή είναι η Καλή Στράτα: σπίτια και εμπορικά μαγαζιά στην πιο πλούσια και όμορφη περιοχή. Στην κορυφή σάς υποδέχονται καφέ με τα τραπεζάκια τους έξω. Από εδώ, καθώς το ηλιοβασίλεμα λούζει το Γιαλό, θα απολαύσετε θέα απερίγραπτη. Όλο το Αιγαίο στα πόδια σας!

Φτάνοντας στο χωριό οι ντόπιοι θα σας τα δείξουν όλα: τη Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές σε κτήριο του 1884. Την οικία Χατζηαγαπητού-Χατζηϊωάννου με την εντυπωσιακή σάλα. Την οικία Φαρμακίδη που στεγάζει το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό μουσείο. Ανηφορίστε τα λιθόστρωτα καλντερίμια ως το Κάστρο, εκεί θα θαυμάσετε θέα στο Αιγαίο που θα σας απογειώσει.

2. Παξοί  ” εξωτική ομορφιά” !

Παξοί και Αντίπαξοι μέσα σε αυτό το καταπράσινο και γεμάτο βλάστηση τοπίο με τα τυρκουάζ νερά μόνο να σε μαγέψουν μπορούν, γι’ αυτό και κάθε χρόνο κερδίζουν τις καρδιές όλο και περισσότερων επισκεπτών. Ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν τη φύση για εξερεύνηση, καθώς μπορείς να περπατήσεις ανακαλύπτοντας σπηλιές και παλιές στέρνες.

Οι Αντίπαξοι, ο μικρός κήπος της Εδέμ βρίσκεται νότια των Παξών και αποτελεί ένα νησί-παράδεισο με έκταση μόλις 3 τ.χλμ. Αδιαπέραστα μικρά δάση από σκίνα, κουκουναριές, πεύκα, μυρτιές, κυπαρίσσια και αμπέλια. Το τοπίο θα σας μαγέψει και θα σας προκαλέσει να το εξερευνήσετε.

Αιωνόβια δένδρα, με τα σημάδια εκατονταετιών πάνω στον κορμό τους, κρύβουν τον ήλιο και προσφέρουν παχιά σκιά. Για τους Παξινούς οι ελιές αυτές είναι ιερές. Η ιστορία του ελαιώνα των Παξών ξεκινάει από την περίοδο των Ενετών και είναι αξιοθαύμαστη.

Στους Παξούς η διαμονή είναι υψηλού επιπέδου. Για να κάνετε όλα τα όνειρά σας πραγματικότητα, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις πολυτελείς πέτρινες βίλες με ιδιωτικές πισίνες και υπέροχη θέα στη θάλασσα, που κρύβονται μέσα στην οργιώδη βλάστηση.

3. Κάρπαθος “οι ανεξερεύνητοι θησαυροί” !

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων δεν έχει όμοιο του. Κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά της Μεσογείου, σε αρχαίες πολιτείες, σε σπηλιές, σε εκκλησιές, ακόμα και σε φορεσιές.Στην Κάρπαθο θα ανακαλύψετε ένα νησί που κλείνει μέσα του την Ελλάδα ολόκληρη: διατηρεί απείραχτη την ψυχή του, με ζωντανά εντυπωσιακά έθιμα, ατόφιους ανθρώπους, μουσική και πανηγύρια. Σας προσκαλεί να αφεθείτε στην αγνή του αγκαλιά. Αν το κάνετε… δεν θα το ξεχάσετε ποτέ.

Η Όλυμπος της Καρπάθου, ένα πραγματικό αξιοθέατο: ένας μεσαιωνικός οικισμός (του 9ου αι.) που αντιστέκεται στον χρόνο. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός του Αιγαίου. Εκτεθειμένος στους πελαγίσιους αέρηδες, πάνω σε μια τραχιά και απόκρημνη ράχη. Ένας οικισμός ακροβάτης, όπου τα σπίτια του κατεβαίνουν την κορυφογραμμή, σφιχτά «δεμένα» μεταξύ τους και «σφηνωμένα» γερά πάνω στον βράχο. Δύσκολος τόπος, άγριος, μα υπήρξε καλά προφυλαγμένος από πειρατές και επιδρομείς.

Σπουδαία αξιοθέατα σάς καλούν να τα εξερευνήσετε. Παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες, η αρχαία Βρουκούντα και η αρχαία Αρκεσία, το Κάστρο και η αρχαία ακρόπολη στο Απέρι, η Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο Λευκό, οι αρχαίοι θαλαμωτοί τάφοι στην πόλη της Καρπάθου ή στην Αρκάσα, αλλά και τα διάσπαρτα κατασκευάσματα των Ιταλών, τα γεφύρια, τα υδραγωγεία, οι πηγές, οι ανεμόμυλοι και οι φούρνοι της Ολύμπου! Στην Κάρπαθο οι ευκαιρίες για ταξίδια στο χρόνο είναι αναρίθμητες.

Σε αυτό το νησί, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε μια Ελλάδα αυθεντική, σαν βγαλμένη από εποχή αλλοτινή: Γυναίκες που ντύνονται καθημερινά με παραδοσιακές στολές, χωράφια που τα θερίζουν ακόμα με δρεπάνι, γλέντια με λύρες και τσαμπούνες όπου ακόμη άντρες και γυναίκες κάθονται χωριστά. Μοναδικά τα έθιμα που τηρούνται και στον Βορρά της Καρπάθου. Όσο για τα πανηγύρια, δεν έχουν όμοιά τους στο Αιγαίο!

Τα Σμαραγδένια νερά και οι αναρίθμητες παρθένες παραλίες έρχονται να συμπληρώσουν το τοπίο. Ένα μισογεμάτο φεγγάρι από άμμο είναι τα Άπελλα, η ωραιότερη και πολυβραβευμένη παραλία της Καρπάθου. Και μία από τις κορυφαίες της Μεσογείου! Σμαραγδένια νερά έχει και η παραλία Κυρα-Παναγιά, αλλά και η Αχάτα, ο Λευκός, η Αμοοπή και ο κατάλογος συνεχίζει.

4. Ιθάκη ” μαγεία & ιστιοπλοΐα ” !

Μπορεί ένα ταξίδι να χαρίσει το μύθο και την αθανασία; Μπορεί, εάν ο προορισμός του είναι η Ιθάκη. Η καταπράσινη Ιθάκη με τις πανέμορφες παραλίες και τους καταπράσινους φυσικούς όρμους που λατρεύουν οι ιστιοπλόοι, τους κατοίκους της, που έχουν το πείραγμα και το χωρατό στο αίμα τους, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το μαγευτικό Κιόνι, τη μεσαιωνική Ανωγή με τα «μενίρ», και την Εξωγή με τις «πυραμίδες» της είναι ένα νησί για όσους λατρεύουν το στοχασμό, αναζητούν τη γαλήνη, ενθουσιάζονται με τις ανακαλύψεις, μα πάνω από όλα αναζητούν τη δική τους «Ιθάκη».

Έδρα του βασιλείου του Oδυσσέα, η Iθάκη πρωτοκατοικήθηκε τη Nεολιθική Eποχή. Παρά τις έρευνες, η ομηρική Ιθάκη δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο οι ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερους από τριάντα αρχαιολογικούς τόπους. Και όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια μέρα, όχι πολύ μακρινή, το παλάτι του Οδυσσέα θα έρθει στο φως…

Αδύνατο να μην ερωτευτείτε το Κιόνι –ιδιαίτερα όταν μπαίνετε με σκάφος στον κλειστό όρμο του και αντικρίζετε τον παραδοσιακό, αμφιθεατρικά κτισμένο, διατηρητέο οικισμό. Πέτρινα σπίτια με αυλές που ευωδιάζουν από τα λουλούδια, μικρά καφέ και εστιατόρια με τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα, κομψά μπαράκια. Με το πρώτο βήμα στην προκυμαία, το Κιόνι, σας παίρνει από το χέρι για ένα γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία του, που ξεκινάει από τον 16ο αιώνα.

Το Βαθύ μία πόλη κτισμένη στον βαθύ όρμο της που μοιάζει με φιορδ, η πρωτεύουσα του νησιού διατηρεί τη γοητεία της και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που θα βρείτε σε όλα τα Ιόνια νησιά. Μουσεία, καφέ, μαγαζιά, μπαρ είναι ανοιχτά όλη την ημέρα αλλά εστιατόρια και κομψά ξενοδοχεία απαρτίζουν τον μικρόκοσμο του χωριού. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το νησάκι του Σωτήρα, το Λαζαρέτο, με τη μικρή εκκλησία του 17ου αιώνα και το κτήριο του 1817, που υπήρξε λοιμοκαθαρτήριο.

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Καθαριώτισσας, πολιούχου της Ιθάκης, στέκει στο Ομηρικό όρος Νήριτος, στο ομορφότερο σημείο του νησιού, από το 1696 και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.

Πηγή: discovergreece.com
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*