Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

18 πράγματα που δε γνωρίζατε…για την άμμο!

1. Εσύ το γνώριζες ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει άμμος στο σπίτι σου; Πιθανότατα, στην κουζίνα σου! Όχι, δεν ξέμεινε κάπου από τις περσινές σου διακοπές!  Η άμμος ορίζεται ως οποιοδήποτε υλικό που αποτελείται από κόκκους εντός συγκεκριμένου εύρους μεγεθών, οι οποίοι παραμένουν ασύνδετοι μεταξύ τους. Για να θεωρηθεί όμως ως άμμος ένα συσσώρευμα, θα πρέπει οι κόκκοι από τους οποίους αποτελείται να έχουν διάμετρο μικρότερη των 6 χιλιοστών.Η ζάχαρη και το αλάτι ας πούμε, πληρούν τις προϋποθέσεις!

2. Λιγότερο συνηθισμένη είναι η άμμος από γύψο, η οποία δίνει το όνομα της στο Εθνικό Μνημείο White Sands στο Νέο Μεξικό. Η ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση της σπάνιας ποικιλίας ξεκίνησε από ένα ρηχό βυθό περίπου 280 εκατομμύρια χρόνια πριν.

3. Το υλικό που συνήθως θεωρείται σαν άμμος είναι η πυριτία, κατασκευασμένη από κρυστάλλους χαλαζία που έχουν διασπαστεί φυσικά και έχουν διάμετρο περίπου μισού χιλιοστού.

4. Στην παραλία, η άμμος πυριτίου αναμιγνύεται με θραύσματα κοραλλιών, κελύφους και άλλου υλικού βιολογικής προέλευσης.

5. Ενώ η άμμος όλων των ειδών κατασκευάζεται συνήθως από υλικό που διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, σε νερό με υψηλές συγκεντρώσεις ανθρακικού ασβεστίου ή ορισμένων άλλων ορυκτών μπορεί να συμβεί το αντίθετο . Ένα μικροσκοπικό σωματίδιο επικαλύπτεται με την πάροδο του χρόνου από τα ορυκτά, με αποτέλεσμα ένα ειδικό είδος κόκκων άμμου που ονομάζεται oolith.

6. Τα μέλη της Palythoa, ένα γένος από κοράλλια, μπορούν να φτάσουν έως 65 τοις εκατό άμμου κατά βάρος. Χρησιμοποιούν το υλικό για να χτίσουν το πλαίσιο τους, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις όπως η αλλαγή του κλίματος και η οξίνιση των ωκεανών.

7. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης άμμο ως δομικό υλικό, με εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων του για να φτιάξουν σκυρόδεμα.

8. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, που δημιουργήθηκε απότομα μία παράνομη παγκόσμια αγορά άμμου τα τελευταία χρόνια. Μια εκτίμηση για το 2013 αποτιμά την σκιερή επιχείρηση σε περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

9. Η μαφία άμμου της Ινδίας (ναι, υφίσταται) είναι διαβόητη για τη χρήση βίας, δωροδοκίας και εξαναγκασμού κατά την παράνομη συλλογή και πώληση του υλικού.

10. Ο κίνδυνος για τις νόμιμες επιχειρήσεις: Η άμμος είναι ένας πεπερασμένος φυσικός πόρος που, όπως και τα ορυκτά καύσιμα, διαρκεί αιώνες όμως οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό. Το 2014, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η εξόρυξη άμμου προκαλούσε “αμφιλεγόμενα” περιβαλλοντικά προβλήματα.

11. Μια μελέτη του 2017 συνδέει την εξόρυξη με την αυξημένη παράκτια διάβρωση, ιδιαίτερα καταστροφική σε περιοχές επιρρεπείς σε τσουνάμι. Χωρίς αμμώδη αποθέματα, τα θανατηφόρα κύματα είναι ακόμη πιο καταστροφικά και ένα τσουνάμι που υποχωρεί, τραβάει την άμμο στον ωκεανό, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

12. Η διαδικασία εξόρυξης άμμου μπορεί επίσης να μολύνει τα υπόγεια ύδατα ή να τα οδηγήσει βαθύτερα στο υπέδαφος. Ως άμεσο αποτέλεσμα της πρακτικής, οι αγρότες στη Σρι Λάνκα δυσκολεύονται να βρουν καθαρό νερό για να δημιουργούν καλλιέργειες.

13. Όταν εξορύσσονται οι αμμώδεις βιότοποι, η ζωή των φυτών και των ζώων μπορεί να παρασυρθεί με την ανάσυρση και να εισβάλει σε νέες περιοχές, γεμίζοντας την άγρια ​​φύση.

14. Ορισμένα άσχημα είδη ζουν και στην άμμο, όπως τα παρασιτικά έντομα που ονομάζονται ψύλλοι άμμου. Αυτά τα μικροσκοπικά τέρατα σκαρφαλώνουν στο δέρμα ενός ατόμου και μένουν εκεί για διάστημα έως δύο εβδομάδων, εξαπλώνοντας εκατοντάδες αυγά.

15. Κοιτάξτε πιο κοντά και θα δείτε ακόμα περισσότερη ζωή: Το 2017, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Μικροβιολογίας Max Planck βρήκαν ολόκληρες κοινότητες λιλιπούτιων μικροβίων που ζούσαν στην επιφάνεια μεμονωμένων κόκκων άμμου.

16. Ένας άλλος λόγος για να δούμε τα πράγματα από κοντά: οι εμπειρογνώμονες της ιατροδικαστικής άμμου μπορούν μερικές φορές να ονοματίσουν τα ορυκτά που υπάρχουν σε ένα δείγμα, καθώς και χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος των κόκκων από όπου προέρχεται η άμμος.

17. Μία ομάδα ανέλυσε δείγματα από ένα γραφικό σημείο στην τουρκική ακτή που ονομάζεται Παραλία της Κλεοπάτρας. Ο μύθος λέει πως ο Μάρκος Αντώνιος  είχε φέρει την άμμο κατά μήκος της Μεσογείου για να δημιουργήσει αμμουδερή ακτή για την βασίλισσα σύζυγό του. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν πως πιθανότατα πρόκειται απλά για έναν θρύλο.

18. Στη σύγχρονη εποχή, μεγάλες ποσότητες άμμου μεταφέρονται δια θαλάσσης σε τακτική βάση. Μικρές παράκτιες χώρες όπως η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισήγαγαν τεράστιες ποσότητες άμμου για να επεκτείνουν τη γη τους στον ωκεανό, μέσω των νησιών που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο.

Πηγή: discovermagazine

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*