Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

DIY

10 δύσκολοι λεκέδες και πως να τους εξαφανίσετε

Μας βασανίζουν στην προσπάθεια καθαρισμού τους και μάλιστα αρκετές φορές φτάνοντας στο σημείο να πετάξουμε το ρούχο καθώς ο λεκές δεν εξαφανίζεται με τίποτα. Η λύση δεν είναι να είσαι πιο προσεκτικός/η καθώς κάποια στιγμή κάτι θα σου ξεφύγει, αλλιώς θα έπρεπε να ζεις σε ένα εντελώς αποστειρωμένο περιβάλλον! Η λύση έρχεται μέσα από τα θαυματουργά tips που εξαφανίζουν τους λεκέδες, ακόμη και τους πιο επίμονους! 

1. Κραγιόν: Τρίψε το λεκέ με λευκό ξίδι και έπειτα ρίξε υγρό απορρυπαντικό στο σημείο. Σε μια μικρή λεκάνη ρίξε λίγο νερό με αμμωνία και τρίψε ξανά. Ξέπλυνε καλά με καθαρό νερό.

2. Αίμα: Για να είναι πιο αποτελεσματικό το καθάρισμα για τον συγκεκριμένο λεκέ θα πρέπει να ξεπλύνεις το ύφασμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνετε με κρύο νερό. Έπειτα, θα πρέπει να το βυθίσεις σε νερό θερμοκρασίας δωματίου με απορρυπαντικό και να το αφήσεις να μουλιάσει για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλε λίγη αμμωνία οικιακής χρήσης επάνω στο λεκέ και άστο να τραβήξει το αίμα. Ξέπλυνε το και θα δεις ότι ο λεκές έχει φύγει.

3. Καφές: Ρίξε κατευθείαν πάνω στο λεκέ αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας. Άφησέ τη να δράσει και μετά πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο. Tip 2 : ταμπονάρεις απαλά το σημείο με απορρυπαντικό ή με ξύδι διαλυμένο σε νερό. Τέλος, πλύνε το ύφασμα στο πιο ζεστό νερό που επιτρέπεται για το συγκεκριμένο ύφασμα και αν χρειαστεί επανέλαβε την διαδικασία. Καλό είναι να αποφύγεις την σκόνη σαπουνιού, καθώς μπορεί να κάνει τον λεκέ μόνιμο.

4. Κρασί: Αφού μουλιάσεις το ρούχο σου, βάλε αλάτι επάνω στον λεκέ και άφησε το να τραβήξει το κρασί. Ξέπλυνε το αλάτι, τρίβοντας απαλά με απορρυπαντικό και βάλτο μπρούμυτα πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Θα πρέπει να το ξεπλύνεις ξανά και στη συνέχεια να το πλύνεις  κανονικά.

5. Σάλτσα ντομάτας: Ταμπονάρισε ελαφρά το σημείο του λεκέ. Ρίξε σε μια λεκάνη ένα διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού (ένα προς ένα). Άφησε το ρούχο να μουλιάσει μέσα στο μείγμα για περίπου μία ώρα και έπειτα τοποθέτησε το στο πλυντήριο.

6. Ιδρώτας: Πλύνε την μπλούζα και το πουκάμισο σου με ζεστό νερό και απορρυπαντικό στο σημείο. Αν το κιτρίνισμα δεν φύγει, μούλιασε τα σε ζεστό νερό και έπειτα βάλε πάνω σε εκείνο το σημείο αλάτι για 15 λεπτά και ξέπλυνε το. Υπάρχει επίσης και το Tip ξίδι με ζεστό νερό στο σημείο τρίβοντας το ελαφρά.  Η χλωρίνη είναι καλό να χρησιμοποιηθεί σαν την έσχατη λύση.

7. Μake-up: Εξαφάνισέ τον ρίχνοντας το ρούχο σε μια λεκάνη με αμμωνία και χλιαρό νερό. Τρίψε καλά στα σημεία.

8. Λάσπη: Μούλιασε το ύφασμα και κάντο μερικές σβούρες σε χλιαρό νερό για να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερη από την λάσπη. Μετά βάλε απορρυπαντικό επάνω στους λεκέδες και άφησε το να μουλιάσει για 20 με 30 λεπτά. Πλύνε το κανονικά.

9. Γράσο:  Εδώ χρειάζεσαι αμέσως ζεστό νερό. Το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει να μουλιάσεις το ρούχο σε ζεστό νερό με ένα ισχυρό απορρυπαντικό. Έπειτα, τρίψε απαλά την λεκιασμένη περιοχή με ένα απορρυπαντικό και τοποθέτησε το πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί. Ξέπλυνε το και αν χρειαστεί επανέλαβε την διαδικασία.

10. Λεκές από βούτυρο – λάδι: Εδώ θα χρειαστεί να το πλύνεις πρώτα με χλιαρό νερό, βυθίζοντας το έπειτα σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Στη συνέχεια βγάλε το ρούχο και ταμπονάρισε απαλά την περιοχή του λεκέ με απορρυπαντικό. Έπειτα, τοποθετήσετε το επάνω σε μια χαρτοπετσέτα και άφησε το για λίγη ώρα. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις την διαδικασία ώστε να εξαφανιστεί το λάδι τελείως.  Αν δεν δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στα λευκά υφάσματα, θα πρέπει να βάλεις προσεκτικά λίγη χλωρίνη στο εσωτερικό του ενδύματος και να το ακουμπήσεις μπρούμυτα πάνω σε χαρτοπετσέτες και στη συνέχεια να ξεπλύνεις με άφθονο νερό.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*