Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Τα τροπικά δάση της Αφρικής απειλούνται με εξαφάνιση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 32% των τροπικών φυτών στην Αφρική απειλούνται με εξαφάνιση.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο περιοδικό Science Advances, 7000 είδη, το ένα τρίτο των τροπικών φυτών στην Αφρική, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

Αυτό πιστεύουν οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), μια γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση, δημοσίευσε την “κόκκινη λίστα” των απειλούμενων ζωικών και φυτικών ειδών. Υπάρχουν πάνω από 350.000 είδη φυτών στον πλανήτη, καθιστώντας την αναπαραγωγή πολύ πιο δύσκολη. Έτσι, αξιολογείται λιγότερο από το 10% των φυτικών ειδών και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για να καταρτιστεί ένας κατάλογος πιθανών εκτιμήσεων, μια ομάδα με επικεφαλής τον γάλλο βοτανολόγο Thomas Couvreur του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ανάπτυξη, είχε την ιδέα να μειώσει τον τομέα της έρευνας σε περισσότερα από 22000 τροπικά αγγειακά φυτά της Αφρικής.

Με τη μείωση του εύρους των δυνατοτήτων, οι ερευνητές κατάφεραν να εκτιμήσουν τον αριθμό των 7000 ειδών, ή 32%, τα οποία ταξινομούνται ως «πιθανώς ή δυνητικά απειλούμενα» στο αφρικανικό έδαφος. Για την κατάρτιση αυτού του καταλόγου, λαμβάνονται υπόψη δύο κριτήρια, όπως η μείωση του μεγέθους του πληθυσμού των φυτών που υπάρχουν καθώς και η κατανομή της γεωγραφικής περιοχής.

Αυτό οφείλεται προφανώς στην αποψίλωση στην ήπειρο, την οποία έχουν εξουσιοδοτήσει οι αρχές χωρών όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μέχρι το 2018, η κυβέρνηση της χώρας είχε εξουσιοδοτήσει δύο κινεζικές εταιρείες εκμετάλλευσης να εκμεταλλευτούν 650.000 εκτάρια δασών, αναφέρει η Greenpeace.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι αυτή η χώρα, καθώς και η Αιθιοπία, η Τανζανία και τα δάση της Δυτικής Αφρικής είναι τα πιο εκτεθειμένα στην απειλή. Η λεηλασία των φυσικών πόρων σε αυτά τα μέρη είναι άφθονη.

Πηγή: demotivateur
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*