Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Πως απολυμαίνω ρούχα, επιφάνειες, αλλά και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ

Η καθημερινή απολύμανση του χώρου μας και των επιφανειών κοινής χρήσης είναι εξίσου σημαντική με την ατομική μας υγιεινή. Οτιδήποτε φέρνουμε στο χώρο μας είτε πρόκειται για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, είτε δέματα, είτε τα ίδια μας τα ρούχα, για την ασφάλεια μας χρειάζονται μία διαδικασία απολύμανσης. Ας δούμε μερικούς τρόπους που καλό είναι να υιοθετήσουμε σε καθημερινή βάση.

Πόσες ώρες ζει ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στις διάφορες επιφάνειες:

Από τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες μπορεί να αντέξει ο κορονοϊός σε μία επιφάνεια, ανάλογα με το υλικό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί σε όποιον τις αγγίζει αυτό το διάστημα και μετά βάλει το χέρι του στο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν μερικές μέρες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει έως τέσσερις ώρες σε χάλκινη επιφάνεια, έως μία ημέρα σε χαρτόνι και έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ατσάλι. Στον αέρα μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Καθαρισμός ρούχων

Το πρώτο βήμα ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού μας είναι να βγάλουμε τα παπούτσια είτε εκτός, είτε σε έναν ειδικό ξεχωριστό χώρο, ο οποίος φροντίζουμε να απολυμαίνεται συχνά. Το δεύτερο φυσικά είναι να αφαιρέσουμε τα ρούχα μας, ακόμη και τα εσώρουχα. Αερίζουμε τα ρούχα στο μπαλκόνι για 24 ώρες και έπειτα τα τοποθετούμε στο πλυντήριο.

Απολύμανση επιφανειών

Σε καθημερινή βάση απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή, πόμολα, διακόπτες, τραπέζι, τηλέφωνα, τηλεκοντρόλ, επιφάνειες τουαλέτας. Μάλιστα ο κ.Τσιόδρας επισήμανε τη σημαντικότητα καθαρισμού των τηλεφώνων μας. Αν κάποιος στο σπίτι είναι πιθανό κρούσμα COVID-19 και συστήνεται η 15 ήμερη παραμονή του στο σπίτι, τότε απολυμαίνουμε στο μέγιστο τυχόν επιφάνειες που μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε από κοινού.

Καθαρισμός δεμάτων

Οι αγορές μας συνεχίζονται κανονικά σε ηλεκτρονική μορφή, μπορεί τα eshop να τηρούν στο μέγιστο τους κανόνες προστασίας τόσο των υπαλλήλων όσο και του καταναλωτή, κάθε φορά όμως που βάζουμε κάτι στο σπίτι μας φροντίζουμε να το πιάνουμε με γάντια, να αφαιρούμε και να πετάμε τα κουτιά συσκευασίας και αναλόγως την εσωτερική συσκευασία του αντικειμένου μπορούμε να το περάσουμε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή με ένα βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα.

Πως απολυμαίνουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ

Ο Jeffrey VanWingen γιατρός από το Μίσιγκαν στο βίντεο που ανέβασε δείχνει τον τρόπο ώστε να διαφυλάξουμε με ασφάλεια τα τρόφιμα στο ντουλάπι και το ψυγείο μας, χωρίς το φόβο του κορωνοϊού. Αφαιρούμε τις περιττές συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με πολλά χέρια, περνάμε με απολυμαντικό μαντηλάκι τις υπόλοιπες συσκευασίες και πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Δείτε το βίντεο για περισσότερες λεπτομέρειες:

Είναι προσωπική μας ευθύνη η μη διάδοση του κορωνοϊού. Τηρώντας την ατομική μας υγιεινή αλλά και την απολύμανση του χώρου μας, κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό, προστατεύουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας. 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*