Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

BACK TO SCHOOL

Πρώτη μέρα στο σχολείο, αντιμετωπίζουμε φόβους και ανασφάλειες!

Λίγες ημέρες έμειναν πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι προετοιμασίες έχουν πάρει πυρετώδεις ρυθμούς! Οι μεγαλύτεροι μαθητές αναμένουν πως και πως να συναντήσουν και πάλι τις σχολικές παρέες τους και να μοιραστούν τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες, για κάποιους όμως υπάρχει η πρώτη φορά όπως είναι ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο, αλλά και η μεταβατική περίοδος ενός παιδιού από το νηπιαγωγείο στην πρώτη τάξη, στο γυμνάσιο και στο λύκειο ή η αλλαγή ενός σχολείου.

Πως αντιμετωπίζουμε λοιπόν την πρώτη μέρα στο σχολείο και τις αλλαγές;

⇒Ανεξαρτήτως ηλικίας οι αλλαγές κουβαλούν μαζί τους και ένα κάποιο άγχος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν κάπως καλύτερα τη μεταβατική περίοδο, σίγουρα όμως η βοήθεια των γονιών σε κάθε ηλικία θα λειτουργήσει θετικά ώστε να κυλήσουν όλα πιο ομαλά!

Ο φόβος και η ανασφάλεια για το άγνωστο είναι κυρίως οι αιτίες που μπορεί στα μάτια κάποιων παιδιών να κάνουν την πρώτη μέρα, ίσως και την πρώτη εβδομάδα, αγχωτική.

Σύμφωνα με ψυχολόγους- ψυχοθεραπευτές υπάρχουν συμβουλές και τρόποι προετοιμασίας ώστε να αξιοποιηθεί θετικά η περίοδος πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τους γονείς, δημιουργώντας στα παιδιά το αίσθημα της ασφάλειας και της οργάνωσης ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό φόβο.

1 . Η συζήτηση λύνει κάθε απορία

Μία κουβέντα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με το παιδί για το πως αισθάνεται ή τι μπορεί να το απασχολεί είναι η βάση για να δημιουργήσετε ένα θετικό κλίμα οικειότητας προς το σχολείο. Λύστε τις όποιες απορίες του και δώστε βάση στη θετική προτροπή ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση ως κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, από τη δημιουργία νέων φίλων μέχρι την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών. Μην ανοίγεται ξανά και ξανά το θέμα, μία θετική κουβέντα είναι αρκετή για να αποτυπωθούν πράγματα στο μυαλό του παιδιού. Αν επίσης υπάρχει η δυνατότητα να ξεναγηθεί στο νέο του σχολείο πριν την έναρξη, αυτό σίγουρα θα το κάνει να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια χώρου καθώς η γνωριμία θα έχει γίνει χωρίς πανικό και χωρίς την πληθώρα άλλων παιδιών που μπορεί να το αναστατώσουν.

2 . Η ρουτίνα είναι σημαντική και δημιουργεί ασφάλεια

Μπορεί για τους μεγάλους να μοιάζει αρκετές φορές κουραστική, ως προς τα παιδιά όμως η ρουτίνα είναι αυτή που δίνει τον καθημερινό ρυθμό στο πρόγραμμα τους. Η τήρηση των συνηθειών σε προκαθορισμένες ώρες εμπνέει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ψυχολογία ενός παιδιού. Οι ώρες του ύπνου, του φαγητού, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι απαραίτητο να τηρούνται βάση προγράμματος, χωρίς περιττές αυστηρότητες. Καλό είναι μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου η καθημερινότητα του παιδιού να περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα.

3 . Προετοιμασία της πρώτης μέρας

Η καλή μέρα ξεκινά από το πρωί! Δημιουργήστε ένα απολαυστικό πρωινό και κάντε το καθημερινή συνήθεια του παιδιού, ώστε και να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται αλλά και η μέρα του να ξεκινά χωρίς βιασύνη. Επιτρέψτε του να επιλέξει μόνο του τα ρούχα με τα οποία νιώθει πιο άνετα, τονίζοντας θετικά τον ρόλο και τη σημαντικότητα στο να είναι περιποιημένο και να νιώθει όμορφα.

4 . Πρώτη μέρα στο σχολείο με χαμόγελο

Το χαμόγελο είναι το μεγαλύτερο όπλο για να ξορκίζει φόβους και ανασφάλειες! Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χαμογελούν και να το ανταποδίδουν σε άλλα παιδιά αλλά και δασκάλους. Ένα χαμόγελο μπορεί να χαλαρώσει από το άγχος και είναι ικανό να δημιουργήσει νέες φιλίες. Προτρέψτε το παιδί σας να είναι κοινωνικό.

5 . Γονείς, αποφύγετε να κάνετε εμφανές το δικός σας άγχος

Ναι, είναι φυσιολογικό ακόμη και ο γονιός να έχει άγχος καθώς βιώνει διπλά τα συναισθήματα, τα δικά του αλλά και του παιδιού του, ειδικότερα αν πρόκειται για την πρώτη φορά που το παιδί απομακρύνεται από το σπίτι. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε το δικό σας σύνδρομο αποχωρισμού χωρίς να το μεταβιβάσετε στο παιδί σας. Αφήστε στην άκρη τις δικές σας ανησυχίες, αποχαιρετίστε το με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και χαμόγελο και βεβαιώστε το ότι θα βρισκόσαστε εκεί για να το πάρετε μόλις τελειώσει.

6 . Αντιμετωπίστε τα όποια παράπονα ή τον αρνητισμό των επόμενων ημερών

Μπορεί η επόμενη μέρα να σας φέρει αντιμέτωπους με κάποια μικρά ή μεγάλα παράπονα αναλόγως το χαρακτήρα του παιδιού, το πόσο φιλικό είναι το περιβάλλον του σχολείου αλλά και το πόσο γρήγορα αποδέχεται το παιδί τις νέες εμπειρίες. Προσπαθήστε να μην αποτρέψετε το παιδί σας από το να εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα, αλλά και να μην υποχωρήσετε στην παρόρμησή του να αποφύγει κάτι που το δυσκολεύει. Ακούστε το προσεκτικά και προσπαθήστε να δώσετε λύσεις στα θέματα του. Αν και έπειτα από τη μεταβατική περίοδο η στάση αρνητισμού εξακολουθεί να υπάρχει τότε εκεί είναι καλό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ψυχολόγου.

Σκοπός είναι να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας σε κάθε ηλικία, δημιουργώντας του την ασφαλή αίσθηση πως ότι και αν συμβεί, ότι και αν το απασχολεί βρισκόμαστε δίπλα του για να το βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσει. Εξαλείφοντας τους φόβους της πρώτης μέρας στο σχολείο καλλιεργούμε τα θετικά συναισθήματα ώστε το παιδί μας να αντιμετωπίζει με σθένος κάθε νέα εμπειρία. 

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*