Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Ξηροφθαλμία: αντιμετώπισε την και δες τον κόσμο με άλλα μάτια!

Είναι κάποιες φορές που αυτή η ενοχλητική φαγούρα και το κάψιμο που προκαλεί η ξηροφθαλμία,  η οποία εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους χρήστες φακών επαφής και όχι μόνο, δε σε αφήνει να δεις καθαρά.  Η ξηροφθαλμία οφείλεται στην κακή ποιότητα και ποσότητα δακρύων που επαλείφουν τον κερατοειδή με αποτέλεσμα την ανεπαρκή του λίπανση.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα συμπτώματα και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε!

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας
  • Απλή ενόχληση
  • Κάψιμο
  • Ερυθρότητα
  • Φαγούρα
  • Αίσθηση ξένου σώματος στον οφθαλμό
  • Θολή όραση
  • Δυσκολία στην εφαρμογή φακών
  • Δακρύρροια
  • Έντονος ερεθισμός ματιών σε καπνό ή αέρα

Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονα έπειτα από πολύωρο διάβασμα ή έκθεση στην τηλεόραση αλλά και δουλειά στον υπολογιστή. 

Οι αιτίες της ξηροφθαλμίας

→ Πολλοί παράγοντες, όπως η ζέστη, η ξηρασία και ο αέρας, το air condition,  το μεγάλο υψόμετρο και ο καπνός του τσιγάρου προκαλούν ξηροφθαλμία.

→ Οι χρήστες φακών επαφής και άτομα που έχουν πραγματοποιήσει διαθλαστική χειρουργική

→ Μία βασική επίσης αιτία είναι η γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει λιγότερο λιπαρές ουσίες– 60% λιγότερο στην ηλικία των 65 απ’ ότι στην ηλικία των 18. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές στις γυναίκες, οι οποίες τείνουν να έχουν ξηρότερο δέρμα απ’ ότι οι άνδρες.

→ Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

→ Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα μάτια τους στεγνά όταν διαβάζουν ή δουλεύουν με τον υπολογιστή. Συχνά διαλείμματα για βλεφαρισμό προσφέρουν ενυδάτωση στα μάτια και απαλλάσσουν από τα συμπτώματα.

→ Oρισμένα φάρμακα, προβλήματα θυρεοειδούς, έλλειψη βιταμίνης Α, και ασθένειες όπως Parkinson, ο ερυθηματώδης λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren.

Η ξηροφθαλμία επηρεάζει πλέον και τους νεότερους ασθενείς και στα δύο φύλα, κυρίως λόγο της αύξησης της χρήσης smartphone και υπολογιστή. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αναγνωρίζεται πλέον ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της επειδή οδηγεί σε μειωμένα βλεφαρίσματα και το δάκρυ εξατμίζεται πιο γρήγορα. Το 66% των οφθαλμιάτρων αναφέρουν ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα ματιών, που σχετίζονται με τις οθόνες. Το 88% δείχνει ότι η χρήση των smartphone αποτελεί την κύρια αιτία της αύξησης ξηροφθαλμίας

Τρόποι αντιμετώπισης και ανακούφισης
  1. Τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη σκόνη, τη γύρη, το κάπνισμα και άλλους ρυπαντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος.
  2. Η παραμονή σε ζεστό ή ψυχρό περιβάλλον επιτείνει το πρόβλημα. Αντίθετα, οι υγραντήρες εσωτερικού χώρου βοηθούν αφού προσθέτουν στο χώρο υγρασία που διευκολύνει τη διατήρηση των δακρύων.
  3. Υπάρχουν επίσης απλές καθημερινές συνήθειες που με την αλλαγή τους βελτιώνουν την ενόχληση από την ξηροφθαλμία. Για παράδειγμα, 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά διατηρούν το σώμα μας καλά ενυδατωμένο.
  4. Τέλος, ενδείκνυται, η αποφυγή τριψίματος των ματιών που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Η απάντηση για την θεραπεία της ξηροφθαλμίας σε πρώιμα στάδια βρίσκεται στην τοπική χρήση σταγόνων που δε χρειάζονται τη συνταγή γιατρού και ανακουφίζουν τα μάτια, όπως τα τεχνητά δάκρυα που έχουν παρόμοια σύσταση με τα φυσικά και δεν περιέχουν συντηρητικά.

Αντιμετώπισε τα ερεθισμένα μάτια με
Vidisan⇐🛒 ⇓

Άμεση ενυδάτωση και ανακούφιση για την
Ξηροφθαλμία και την αλλεργική επιπεφυκίτιδα με Artelac Complete & Ectoin ⇐🛒 ⇓

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*