Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Μαγνήσιο, ένα μέταλλο πολύτιμο και άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας και την εύρυθμη λειτουργία του!

Το μαγνήσιο σπανίζει πολύ περισσότερο στη διατροφή μας σε σχέση με το ασβέστιο. Ωστόσο, δίνουμε περισσότερη προσοχή στο δεύτερο θρεπτικό συστατικό παρόλο που και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά για να έχουμε δυνατά και υγιή οστά και μία εύρυθμη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού μας.

Τα οφέλη του τόσα πολλά καθώς το Μαγνήσιο ευρίσκεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% μέσα στα ενεργειακά εργοστάσια του κάθε κυττάρου μας (τα μιτοχόνδρια) και σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μας εξαρτάται από αυτό!

Λίγοι άνθρωποι κατανοούν ότι το ασβέστιο χρειάζεται μαγνήσιο προκειμένου να έχει οποιαδήποτε χρήση στο σώμα. Για παράδειγμα, το περιττό ασβέστιο θα μπορούσε να μπλοκάρει την πρόσληψη μαγνησίου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Οι δυο ουσίες δουλεύουν μαζί καθώς το μαγνήσιο ελέγχει την κυτταρική πρόσληψη ασβεστίου. Αν στο κύτταρο υπάρχει ελάχιστη ποσότητα μαγνησίου αλλά υψηλή ποσότητα ασβεστίου, αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ημικρανίες, άγχος.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 600 βιοχημικές αντιδράσεις συμβάλλοντας:

  • στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης
  • στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών
  • στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας
  • στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών
  • στη φυσιολογική σύνθεση των πρωτεϊνών
  • στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία
  • στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών.

Ενώ είναι τόσο πολύτιμο για τον οργανισμό μας, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη σε μαγνήσιο.

Όσοι παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου υποφέρουν από:

  • αϋπνία
  • διαταραχές της διάθεσης, όπως ευερεθιστότητα, ήπιας μορφής κατάθλιψη, σύγχυση, νευρικότητα και άγχος
  • αδυναμία και χρόνια κόπωση
  • μυϊκές κράμπες
  • μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια
  • έλλειψη όρεξης, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • πονοκεφάλους
  • ταχυπαλμίες ή μικρής διάρκειας καρδιακές αρρυθμίες
  • υψηλή πίεση.

Οι γυναίκες ηλικίας 31 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά περίπου 320 mg μαγνησίου, ενώ για τους άντρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 420 mg. Στις μικρότερες ηλικίες (γυναίκες και άντρες 19-30) η συνιστώμενη πρόσληψη είναι κατά 10 mg χαμηλότερη συγκριτικά με τις παραπάνω τιμές, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται κατά 40 mg μεγαλύτερη πρόσληψη από την προαναφερθείσα.

Το μαγνήσιο βρίσκεται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί (π.χ. μία μερίδα αμύγδαλα 95 γρ. δίνει 255 mg μαγνησίου), η μπανάνα (μία μέτρια μπανάνα δίνει 31,9 mg μαγνησίου) και το μπρόκολο (21 mg μαγνησίου ανά μερίδα 100 γρ.).

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την ακατάσταση διατροφή και οι επεξεργασμένες τροφές, έχει αποδειχθεί πως δεν παρέχουν επαρκείς ποσότητες μαγνησίου στον οργανισμό.

Η βιομηχανία τροφίμων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας μειώνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την περιεκτικότητα μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, όταν το σιτάρι υπόκειται σε επεξεργασία για να γίνει άσπρο αλεύρι, το 90% της περιεκτικότητάς του σε φυσικό μαγνήσιο χάνεται. Έτσι, χάνονται και τα οφέλη του μαγνησίου.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει όταν η μελάσα μετατρέπεται σε ζάχαρη: χάνει το 98% της περιεκτικότητάς της σε μαγνήσιο. Εκτός αυτού, το βράσιμο ή η ψύξη των λαχανικών περιορίζει την περιεκτικότητα μαγνησίου.

Τα συμπληρώματα διατροφής με Μαγνήσιο έρχονται να καλύψουν αυτό το κένο!

Rise & shine, it’s exercise time! Οι πρωινές προπονήσεις κρατούν την ενέργεια του οργανισμού σου σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας την αποδοτικότητά σου και στην εργασία. Το μαγνήσιο που περιέχεται στο Solgar Magnesium Citrate προάγει την ομαλή παραγωγή ενέργειας στο σώμα και τη σωστή λειτουργία των μυών. Περιέχει Υψηλής βιοδιαθεσιμότητας κιτρικό μαγνήσιο που βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών, στους μυϊκούς ή νευρικούς σπασμούς και στα τραβήγματα.

Το Magnesium Dynomins® της Natures Plus συμμετέχει σε 300 δράσεις στον οργανισμό μεταξύ των οποίων η υποστήριξη των οστών και των δοντιών. Επίσης είναι μυοχαλαρωτικό και απαραίτητο για τον μεταβολισμό και την σύνθεση των πρωτεϊνών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα εμφάνισης stress. Ένα από πιο συχνά συμπτώματα του stress είναι η κακή ποιότητα του ύπνου. Tι μπορούμε να κάνουμε για “καλύτερο” και πιο ποιοτικό ύπνο;

Το μαγνήσιο υποστηρίζει τις λειτουργίες: 

  • του νευροδιαβιβαστή GABA που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και
  • της ορμόνης μελατονίνης, που δίνει το σήμα ότι “ήρθε η ώρα για ύπνο” !

Για 100% φυσικό χωρίς πρόσθετα δοκίμασε το μαγνήσιο της Terranova Nutrition Greece

Ανακάλυψε όλα τα συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο εδώ!