Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Μάσκα ΚΝ95: Γιατί είναι πιο αποτελεσματική από τις υπόλοιπες στην προστασία από τον κορωνοϊό

Με τις μεταλλάξεις να εξαπλώνονται οι επιστήμονες και ο κρατικός μηχανισμός καθιστούν την υποχρεωτικότητα της χρήσης διπλής μάσκας και ειδικότερα της μάσκας ΚΝ95, σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα καταστήματα και τα super markets. 

Γιατί όμως η μάσκα ΚΝ95 αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική από τις υπόλοιπες, ακόμη και από τη χρήση της διπλής χειρουργικής μάσκας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη μάσκα είναι αρκετά πιο αποτελεσματική καθώς παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα μολυσμένα σωματίδια στον αέρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορωνοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.

Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90%, αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά την εν λόγω μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του δε θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης. Όταν και οι δύο μιλάνε, φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Το κλειδί με την ΚN95 είναι η σωστή εφαρμογή: Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή το πηγούνι. Με σωστή εφαρμογή μπορούν να φιλτράρουν έως και το 95% των σωματιδίων στον αέρα, ενώ κάνουν επίσης εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις εκπνοές μας για να προστατεύουμε τους άλλους.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις χειρουργικές μάσκες που έχουν πιο χαλαρή εφαρμογή, οι ΚN95 είναι σφιχτές (υπό την προϋπόθεση ότι φοριούνται σωστά). Οι χειρουργικές δεν προσφέρουν προστασία από πολύ μικρά σωματίδια, όπως τα αερολύματα εν αντιθέσει με τις ΚΝ95 που προσφέρουν προστασία από αυτά έως και 95%.

Οι υφασμάτινες πάλι μάσκες είναι οι πιο διαπερατές και προσφέρουν τη λιγότερη προστασία.

Γύρω από την ερώτηση αν μία μάσκα ΚΝ95 μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί…η απάντηση που έχει δοθεί από τους ειδικούς είναι πως αν τοποθετηθεί σε μία χάρτινη σακούλα για να αναπνέει και αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ημέρες, ακόμη και αν υπάρχει επάνω της ο ιός αυτή η διάρκεια μπορεί να τον εξαφανίσει. Είναι πολύ σημαντικό πριν και μετά τη χρήση της να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας.

Aνακάλυψε όλες τις μάσκες ΚΝ95 εδώ⇐🛒