Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Μάσκα και κακοσμία στόματος: πως να την αντιμετωπίσουμε

Έχει γίνει η νέα μας καθημερινότητα η μάσκα, η οποία μας προστατεύει από την εξάπλωση της νόσου Covid-19, μέσα στις ώρες χρήσης της όμως στάθηκε και η αφορμή για να ανακαλύψουμε πως πίσω από αυτήν κρύβεται η δυσάρεστη αναπνοή ή αλλιώς κακοσμία του στόματος. 

Δημιουργείται από τη μάσκα ή προϋπήρχε και απλά δεν το είχαμε αντιληφθεί;

Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να μας ακολουθεί καθημερινά ακόμη και αν έχουμε πλύνει σχολαστικά πριν τα δόντια μας. Τι φταίει;

Η κακή αναπνοή είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής σιέλου, της κακής οδοντικής υγιεινής, της ξηρότητας του στόματος και της κατανάλωσης πλούσιων σε ζάχαρη και όξινων τροφών. Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, τα παθογόνα μικρόβια πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό, προκαλώντας κακοσμία στο στόμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, διώχνουμε τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς από το στόμα μας κάθε φορά που πίνουμε ή καταναλώνουμε κάτι ή αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Ωστόσο, δεν κάνουμε το ίδιο όταν κοιμόμαστε και αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάμε με κακή αναπνοή.

→Με τη χρήση της μάσκας πλέον η κατανάλωση νερού ή υγρών έχει ελαχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δουλειάς μας. Επίσης η πλειοψηφία των ανθρώπων αναπνέει από το στόμα με αποτέλεσμα να ξηραίνετε το σάλιο και να αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια, η χρήση μάσκας εντείνει το συγκεκριμένο τρόπο αναπνοής. Αυτό έχει οδηγήσει μερικούς οδοντιάτρους να ονομάσουν την κακή αναπνοή που σχετίζεται με τη χρήση μάσκας ως “μάσκα στόματος”.

Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Μένουμε ενυδατωμένοι

Η επαρκής ποσότητα νερού βοηθά στο να αποφύγουμε την ξηροστομία. Όσο δύσκολο και αν μοιάζει σαν διαδικασία η συχνή αφαίρεση της μάσκας για την κατανάλωση νερού, είναι όμως πολύ σημαντική για την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η πέτρα, η πλάκα και η ουλίτιδα είναι οι βασικοί λόγοι που υπάρχει η κακή αναπνοή και θα επιμείνουν χωρίς την κατανάλωση νερού.

Περιορίζουμε τη ζάχαρη και τα όξινα τρόφιμα

Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού, καφέ ή χυμών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο σμάλτο σας και να συμβάλει στη δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα σας τείνουν να τρέφονται από τα σάκχαρα ή τις όξινες τροφές, αφήνοντας μια έντονη μυρωδιά. Η αφαίρεση ή έστω η μείωση αυτών των τροφών από την καθημερινή διατροφή και το βούρτσισμα των δοντιών (τουλάχιστον είκοσι λεπτά) μετά την κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει.

 Κάπνισμα

Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας δυσάρεστης αναπνοής αλλά και σοβαρών ζητήματων όπως καρκίνο του στόματος, βλάβη των ούλων, κιτρίνισμα των δοντιών. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να κόψετε το κάπνισμα, το νιώθετε άλλωστε και οι ίδιοι φορώντας τη μάσκα μετά από κάθε τσιγάρο.

Η καλή στοματική υγιεινή με τη συμβολή όλων των παραπάνω θα μειώσουν αισθητά τη δυσάρεστη αναπνοή, στην περίπτωση όμως που το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι έντονο τότε χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας.

Ανακάλυψε προϊόντα στοματικής υγιεινής εδώ⇐🛒

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*