Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΝΔΡΑΣ

Γνωρίζετε πώς θα διατηρήσετε την υγεία του προστάτη σας;

Τι είναι ο προστάτης;

Είναι ένας μικρός αδένας ο οποίος βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, ενώ μέσα του περνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα. Άρα ο προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του όμως είναι συχνές και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενός άνδρα αλλά και στη σεξουαλική λειτουργία.

Οι παθήσεις του προστάτη: 
1. Η προστατίτιδα

Είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που πρακτικά θα απασχολήσει 1 στους 2 άντρες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50. Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας:

•   Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα :  Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με τη σεξουαλική επαφή, μέσω του αίματος ή να είναι μια επιπλοκή της βιοψίας του προστάτη.  Ο ασθενής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα λοίμωξης δηλαδή πυρετό, ρίγος, αδυναμία με συνοδό συχνουρία και δυσουρία. Η αντιμετώπιση της γίνεται με αντιβιοτική θεραπεία που θα συστήσει ο γιατρός και είναι πλήρως ιάσιμη.

•   Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα :

Τα συμπτώματα:

  • Αίσθημα τάσης ή βάρους στο περίνεο, την περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό
  • Συχνουρία και επιτακτική ανάγκη  κένωσης του εντέρου
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Καύσος κατά την ούρηση
  • Αίσθημα πόνου στους όρχεις ή στη βουβωνική χώρα
  • Ελαττωμένη ερωτική επιθυμία
  • Διαταραχές στη στύση
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πρόωρη ή  και επώδυνη εκσπερμάτιση
  • Νυκτουρία
  • Ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα παρόλο που υποτροπιάζει, ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά και ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μετά την αγωγή.

•   Η χρόνια προστατίτιδα μη βακτηριακή : Τα συμπτώματα είναι όμοια με τη βακτηριακή προστατίτιδα και συνήθως δεν εξαλείφονται πλήρως αλλά παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις. Στόχος είναι ο ασθενής να έχει καλή ποιότητα ζωής και να μην επηρεάζεται η κοινωνικότητα του.

•   Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα : Δεν υπάρχουν συμπτώματα. Συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία σε κάποια βιοψία προστάτη που γίνεται για άλλο λόγο, και τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι ξεκάθαρα. Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα δεν είναι κλινικά σημαντική και δε χρειάζεται αντιμετώπιση.

2. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Ονομάζεται η αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού 1 στους 3 άντρες μετά τα 50 χρόνια θα έχει συμπτώματα εξαιτίας της πάθησης.

Στην πραγματικότητα, ο προστάτης μεγαλώνει, αλλά η κύστη υποφέρει, αφού δική της ευθύνη είναι τόσο η αποθήκευση των ούρων, όσο και η αποβολή τους. Τα συμπτώματα επομένως αφορούν τη διαταραχή της ούρησης και χωρίζονται σε αυτά που αφορούν στην αποθήκευση των ούρων στην κύστη και σε εκείνα που αφορούν στην αποβολή των ούρων από την κύστη.

Διάγνωση και αντιμετώπιση:

Η διάγνωση θα ξεκινήσει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού. Ο τύπος των ενοχλημάτων, το πόσο σοβαρά είναι, ο χρόνος εμφάνισής τους και η συχνότητά τους είναι βασικά στοιχεία για τα οποία θα ερωτηθείτε από τον γιατρό σας.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, ο ουρολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη.

3. Καρκίνος του προστάτη

Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες, αφού προσβάλλει 1 στους 6 άνδρες.  Η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι ιάσιμη, έτσι η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Οι πιο συχνές μορφές θεραπείας για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

  • Ενεργητική παρακολούθηση/επιτήρηση
  • Χειρουργική (ριζική προστατεκτομή)
  • Ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία και εξωτερική)

Ο συχνός προληπτικός έλεγχος από την ηλικία των 40 ετών και πάνω είναι απαραίτητος λοιπόν  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη.

Διατροφή και προστάτης

Η διατροφή για την υγεία του προστάτη είναι πολύ σημαντική. Για αυτό είναι απαραίτητο για έναν άνδρα:

1. Να καταναλώνει άφθονα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και ουσίες όπως κιτρικά, σελήνιο και μαγνήσιο, που συμβάλλουν στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, βοηθώντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του προστάτη.

2. Να αποφεύγει τα βαριά αλκοολούχα ποτά.

3. Να αποφεύγει τις πολύ ξινές τροφές και τα μπαχαρικά.

                               Πηγή: IMOP [Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων]
Στην καλή λειτουργία και στην υγεία του προστάτη συμβάλλουν και τα συμπληρώματα διατροφής. 
Power Health Classics Platinum Prostalive

 

Συμπλήρωμα διατροφής για την προστασία και την υγεία του προστάτη με Κολοκυθόσπορο, Saw palmetto, Λυκοπένιο, Ρόδι.

Terranova Nettle Root, Lycopene &Zinc Complex 

 

Συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της υγείας του ανδρικού ουροποιητικού, αντιοξειδωτική προστασία του προστάτη & προστατίτιδα.

 

 

 

 

 

 

 

Solgar Gold Specifics Prostate Support

 

 

Προστατεύει από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και βοηθάει στην αντιμετώπισή της και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται μ’ αυτήν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lamberts Prostex

 

Συμπλήρωμα διατροφής και μια μοναδική παγκοσμίως φόρμουλα για την υγεία του προστάτη, του αντρικού οργανισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


				
					
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*