Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΠΑΙΔΙ - ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικοί κολικοί: αίτια και τρόποι ανακούφισης από τον πόνο

Οι βρεφικοί κολικοί είναι μία επώδυνη κατάσταση αγνώστου ακόμη αιτίας, την οποία η πλειοψηφία των γονέων έχει αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει με το βρέφος τους. Ειδικότερα όταν είσαι νέος γονιός το άγχος και η προσπάθεια να καθησυχάσεις το μωρό σου, το οποίο κλαίει γοερά, χτυπάει κόκκινο εκείνες τις στιγμές οι οποίες κατά βάση είναι και οι πιο εξουθενωτικές της ημέρας. Ας δούμε τα συμπεράσματα στα οποία έχουν οδηγήσει ιατρικές μελέτες και ποιες δυνατότητες ανακούφισης υπάρχουν προς το μωρό σας. 

Ως βρεφικοί κολικοί θεωρείται το κατά διαστήματα έντονο κλάμα, αγνώστου αιτιολογίας έχοντας μεγάλη διάρκεια. Εκδηλώνονται συνήθως σε βρέφη 2-3 βδομάδων και υποχωρούν μετά την ηλικία των τριών μηνών. Οι βρεφικοί κολικοί κατά βάση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε βρέφος που σιτίζεται καλά, αλλά είναι ιδιαίτερα ιδιότροπο, που ρεύεται με δυσκολία και αρχίζει το έντονο κλάμα αμέσως μετά το φαγητό. Τη δεδομένη στιγμή αρχίζει να παρατηρείται, εκτός από το κλάμα, η τάση του σώματος του μωρού να κλείνει προς την κοιλιά του διπλώνοντας τα πόδια ή και τα χέρια. Αυτός θεωρείται πως είναι και ένας τρόπος με τον οποίο αντανακλαστικά προσπαθεί να ανακουφιστεί το βρέφος από τον πόνο.

Η εμφάνιση των κολικών βέβαια μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μέρας, αν και ο πόνος συνήθως είναι πιο οξύς τις απογευματινές ώρες μεταξύ 18.00 και 24.00, όταν η μητέρα αισθάνεται και τη μεγαλύτερη κούραση.

Αίτια

Παρότι το ακριβές αίτιο παραμένει ακόμη άγνωστο, οι κολικοί ξεκινούν από κάποιο ερέθισμα το οποίο φαίνεται ότι καθιστά πιο ευάλωτο το γαστρεντερικό σύστημα των νεογνών. Μετά τον τρίτο μήνα, η αντίδραση αυτή γίνεται πιο ήπια σταδιακά οδηγώντας στην εξασθένιση των συμπτωμάτων. Τα μωράκια που τρέφονται με μπιμπερό μπορεί να εμφανίζουν ευαισθησία σε κάποια από τις πρωτεΐνες του σκευάσματος που χρησιμοποιείται, ενώ τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να εμφανίζουν ευαισθησία σε κάποια από τις τροφές που προσλαμβάνει η μητέρα.

→ Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι κολικοί μπορεί να οφείλονται σε ιατρικά προβλήματα όπως κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και άλλες ασθένειες. Στη συντριπτική πάντως πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση που περνάει σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προδιαθέτει για μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Αντιμετώπιση
  • Η αλλαγή του γάλακτος φόρμουλας ή ακόμη και οι διατροφικές συνήθειες της θηλάζουσας μητέρας μπορούν να λειτουργήσουν ευνοϊκά προς την αντιμετώπιση.
  • Η αγκαλιά είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά του βρέφους το οποίο παρά τον πόνο με τα χάδια νιώθει ασφάλεια.
  • Οι ελαφριές μαλάξεις (μασάζ) στην περιοχή της κοιλιάς θα απαλύνουν και θα μαλακώσουν τον πόνο αλλά και τη διάρκεια του.
Δοκιμάστε το Frezyderm Colic Relief Massage Gel 

Άνυδρο gel που ανακουφίζει άμεσα από τους κολικούς. Με έναν προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό από γλυκερίνη και μαλακτικά έλαια αμυγδάλου, καλέντουλας και χαμομηλιού δημιουργεί ένα απαλό ενυδατικό φιλμ το οποίο σε συνδυασμό με ήπιο μασάζ στην κοιλίτσα του βρέφους, ενισχύει το αποτέλεσμα της απλής τριβής για ταχύτερη ανακούφιση. Αυξάνει τοπικά την θερμοκρασία του δέρματος έως και 1°C χωρίς όμως να επεμβαίνει στην μικροκυκλοφορία του αίματος. Χωρίς φαρμακευτικές ουσίες, parabens, χρώμα και συντηρητικά.

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*