Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Σχέσεις: 3 τρόποι για να κρατήσετε τη σχέση σας σε θετικά επίπεδα

Σχέσεις και συναισθήματα…ίσως να μοιάζουν αλλά και να είναι αρκετά περίπλοκες οι συνθήκες ανάπτυξης τους στην εποχή μας, όμως όπως για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση έτσι και για τις ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχει τρόπος να ανακαλύψουμε στοιχεία του εαυτού μας τα οποία θα λειτουργήσουν υπέρ τόσο για εμάς όσο και για την πιο ουσιαστική σχέση με το σύντροφο μας. 

H Maureen Werrbach είναι θεραπεύτρια-ψυχολόγος και ιδρυτικό μέλος του Urban Wellness στο Σικάγο, δέχεται αρκετά ζευγάρια καθημερινά και μας βοηθά να κατανοήσουμε το πως μπορούμε να εστιάζουμε σε θετικά σημεία στη σχέση μας και στο σύντροφο μας μέσα από παραδείγματα.

Πρώτο παράδειγμα: Ο Ντέιβιντ είναι παντρεμένος για 10 χρόνια. Όταν βρίσκεται μακριά από τη σύντροφό του ή στις συζητήσεις με φίλους και συναδέλφους του, οι σκέψεις του κινούνται συνεχώς γύρω από το γεγονός ότι η σύζυγος του δεν βοηθά όσο θα έπρεπε στο σπίτι με αποτέλεσμα να μην έχει το τόσο τακτοποιημένο σπιτικό που ονειρευόταν πάντα. Το μυαλό του τριγυρνά επίσης γύρω από τους καβγάδες που γίνονται όλο και πιο συχνοί τελευταία.

Δεύτερο παράδειγμα: Η Σάρα είναι σε σχέση για έξι χρόνια. Όταν βρίσκεται μακριά από το σύντροφό της αναπολεί τις περισσότερες φορές, με αγάπη, στιγμές του παρελθόντος τους όπως τις προηγούμενες διακοπές ή άλλες θετικές (ή και ουδέτερες) αναμνήσεις.

Και στα δύο αυτά σενάρια, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Ντέιβιντ και της Σάρα είναι το πόσο θετικά ή αρνητικά βλέπουν τον σύντροφό τους. Ο Ντέιβιντ δείχνει σημάδια για αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν Υπέρβαση του αρνητικού συναισθήματος, ενώ η Σάρα φαίνεται να βρίσκεται σε στάδιο Υπέρβασης θετικού συναισθήματος. Αυτό σημαίνει ότι η κυρίαρχη άποψη τους για το σύντροφο τους, και τελικά η σχέση τους, γίνεται αντιληπτή είτε μέσω θετικού είτε αρνητικού πρίσματος.

→ Στη δεύτερη περίπτωση τα θετικά συναισθήματα κάνουν αποτελεσματικότερη την επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ τους, και γενικά υπάρχει αρκετά πρόσφορο έδαφος για επικοινωνία σε αυτή τη σχέση.

→ Από την άλλη πλευρά στη δεύτερη περίπτωση, στρεβλώνεται η άποψη για το σύντροφο σε σημείο μάλιστα όπου οι θετικές ή οι ουδέτερες εμπειρίες και αναμνήσεις τείνουν να μετατραπούν σε αρνητικές. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω πληροφορίες, υπάρχουν 3 τρόποι που μπορείς να διατηρήσεις τη θετική οπτική σε μία σχέση!
1 . Αφεθείτε στο να σας επηρεάσει ο σύντροφος σας

Σε κάθε σχέση μπορεί να υπάρξουν προβλήματα… και έχεις δύο επιλογές ή να εστιάσεις αρνητικά και να στραφείς ενάντια στο σύντροφο σου ή να αποδεχθείς όσα δεν μπορείς να αλλάξεις. Όταν αποδέχεσαι το σύντροφο σου όπως είναι, τότε αποδέχεσαι και τη δική του επιρροή στον τρόπο που συζητάτε ένα πρόβλημα ή ζείτε την καθημερινότητα σας.

Ας κάνουμε ένα mini quiz για να αντιληφθούμε πόσο ανοιχτοί είμαστε στην επιρροή του συντρόφου μας: 

  • Ενδιαφέρομαι να ακούσω τις απόψεις του συντρόφου μου σχετικά με θέματα που αφορούν τη σχέσης μας. Αλήθεια ή Ψέμα;
  • Δεν προσπαθώ να πείσω τον σύντροφό μου να δει τα πράγματα με βάση τη δική μου οπτική.  Α ή Ψ;
  • Δεν απορρίπτω τις απόψεις του συντρόφου μου κάθε φορά που θα καβγαδίσουμε. Α ή Ψ;
  • Πιστεύω πως ο σύντροφος μου έχει σημαντικά πράγματα να μου πει και τους δίνω την αξία που τους αρμόζει. Α ή Ψ;
  • Πιστεύω πως είμαστε πραγματικά σύντροφοι με ισότιμο λόγο στη σχέση μας. Α ή Ψ;

Αν η αλήθεια υπερισχύσει ως απάντηση σε όλα ή έστω σε 4 από αυτά τότε πραγματικά είσαστε ανοικτοί στην επιρροή και την άποψη του συντρόφου σας.

Αυτό σημαίνει πως το στάδιο της επίλυσης προβλημάτων το αντιμετωπίζεται με μια θετική οπτική και όχι εγωιστικά, σκεπτόμενοι μόνο τα δικά σας θέλω και επιθυμίες. 

2 . Αυξήστε την αγάπη και το θαυμασμό σας

Είναι ένας σημαντικός και εποικοδομητικός τρόπος στο χτίσιμο μίας ισορροπημένης σχέσης! Σίγουρα πρόκειται για συναισθήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ρομποτικά, όμως αναγνωρίζοντας τους λόγους για τους οποίους θαυμάζετε το σύντροφο σας τότε βρισκόσαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο να αυξήσετε και την αγάπη σας προς εκείνον, αλλά επιπλέον να δώσετε βάση στα θετικά της σχέσης σας.

Είναι πολύ σημαντικό να δείχνετε το θαυμασμό σας ακόμη και σε απλά καθημερινά πράγματα, έτσι θα αρχίσετε να παρατηρείται και να εκτιμάτε γεγονότα και καταστάσεις που πριν μπορεί να σας έμοιαζαν ανούσια. Ένας καλός λόγος για ένα του επίτευγμα ή μία συμπεριφορά απέναντι σας, θα δέσει ακόμη περισσότερο τη μεταξύ σας σχέση και θα αυξήσει και από την άλλη πλευρά τη στάση θαυμασμού προς εσάς. Προσοχή μόνο, μην το παρακάνετε, στόχος είναι να αυξήσετε ουσιαστικά το θαυμασμό και την αγάπη μεταξύ σας και όχι επί τεχνάσματος.

3 . Κοιταχτείτε στα μάτια, δυναμώνει τη συναισθηματική σύνδεση

Τα μάτια μας κρύβουν τη μεγαλύτερη συναισθηματική δύναμη! Κάθε φορά που συζητάτε με το σύντροφο σας το να στρέφετε την προσοχή σας σε εκείνον κοιτάζοντας τον στα μάτια δείχνει πως πραγματικά ακούτε με ενδιαφέρον όσα έχει να σας πει, πως έχετε ως βάση την οπτική επαφή μεταξύ σας καθώς αυξάνει το σύνδεσμο σας και κάνει πιο ουσιαστική τη συναισθηματική σας σχέση.

Όλα τα παραπάνω, μας βοηθούν να κατανοήσουμε το είδος της σχέσης που έχουμε ή θέλουμε να έχουμε με το σύντροφο μας, αλλά και το πόσο ουσιαστικά επιτρέπουμε στον εαυτό μας να δούμε τον άλλο βγάζοντας τα μαύρα ή τα ροζ γυαλιά μας! 

Από συντακτική ομάδα

 

 

 

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*