Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

DIY

Ο μικρός μας κήπος!

Η καραντίνα άλλαξε τις συνήθειες μας, ίσως προς το καλύτερο!

Ασχοληθήκαμε με τους εαυτούς μας, τις σχέσεις μας, τις οικογένειες μας, το σπίτι, το μπαλκόνι… 

έφτασε όμως η ώρα να προσέξουμε ακόμη περισσότερο τι τρώμε… δημιουργώντας το δικό μας μικρό κήπο – (ναι!)στο μπαλκόνι μας- με τον πιο απλό τρόπο!

Το γνώριζες ότι, δεν χρειάζεσαι απαραίτητα σπόρους για να φυτέψεις ορισμένα λαχανικά και φυτά;

 

Βασιλικός

Πάρτε μερικά φύλλα με τα κοτσανάκια του φυτού και βάλτε τα σε ένα φλιτζάνι με νερό. Τοποθετήστε τα σε ένα μέρος με άμεσο ηλιακό φως και αφήστε τα βυθισμένα μέχρι να εμφανιστούν οι ρίζες. Μόλις συμβεί αυτό, μεταφέρετέ τα σε μια γλάστρα όπου θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν.

 

Καρότα

Κόψτε 2,5 εκατοστά από την κορυφή του καρότου.Τοποθετήστε το σε νερό μέχρι το σημείο όπου είναι η βάση της κοπής. Βάλτε το ποτήρι σε ένα μέρος όπου θα έχει άμεσο ηλιακό φως και προσθέστε περισσότερο νερό όταν χρειαστεί. Μόλις παρατηρήσετε ρίζες να εμφανίζονται, φυτέψτε το σε μια γλάστρα.

 

Σέλινο

Κόψτε ένα κομμάτι 2,5 εκατοστών από το κάτω μέρος του σέλινου και βάλτε το σε ένα μπολ, με την κομμένη πλευρά στραμμένη προς τα επάνω. Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε το κάτω μέρος. Αποθηκεύστε το δοχείο σε ένα ηλιόλουστο μέρος και γεμίστε το τακτικά μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται οι ρίζες. Μόλις παρατηρήσετε ότι έχουν εμφανιστεί, μεταφέρετέ το στο έδαφος ή σε μια γλάστρα και περιμένετε έως ότου μεγαλώσει το πλήρες φυτό.

 

Μαρούλι

Πάρτε ένα κομμάτι 2,5 εκατοστών από τη βάση ενός μαρουλιού και βάλτε το σε ένα μπολ με νερό. Μόλις εμφανιστούν οι ρίζες, περιμένετε αρκετές ημέρες έως ότου παρατηρήσετε μια μικρή αύξηση στα φύλλα στην κορυφή. Μεταφέρετέ το σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας και αφήστε το να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάπτυξης.

 

Φρέσκο κρεμμύδι

Κόψτε το φρέσκο κρεμμύδι σε μήκος 2 περίπου εκατοστών μαζί με τη ρίζα και φυτέψτε το σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα με χαμηλό βάθος. Η φύτευση του κάτω μέρους των φρέσκων κρεμμυδιών γίνεται σε βάθος 1-2 εκατοστών και σε αποστάσεις περίπου 5 εκατοστών. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο με ήλιο ή σε κάποια ημισκιερή θέση.

 

Σκόρδο

Παίρνουμε από τα σκόρδα τις εξωτερικές σκελίδες, τις οποίες φυτεύουμε σε βάθος 2-3 εκατοστών, με διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ τους. Η κατάλληλη εποχή φύτευσης του σκόρδου, στα πιο ζεστά νότια μέρη, ξεκινά την εποχή Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ενώ στα πιο ψυχρά και ορεινά κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. τα σκόρδα είναι σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία και δεν χρειάζονται νερό πολύ συχνά.

Στο να φτιάξεις τον δικό σου μικρό βιολογικό κήπο μπορείς, όμως,  να ακολουθήσεις και την πεπατημένη τακτική, να αγοράσεις σπόρους φύτευσης ή μικρά γλαστράκια με έτοιμο το φυτό που εσύ απλά θα μεταφέρεις σε μία νέα γλάστρα. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, τα νέα σου φυτά χρειάζονται υπομονή και φροντίδα ώστε να αποδώσουν καρπούς και να σε κάνουν περήφανο/η αλλά και σίγουρο για αυτό που τρως! 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*