Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Η εξάπλωση του κορονοϊού, έχοντας πάρει διαστάσεις πανδημίας, έχει προκαλέσει τον πανικό σε πολλές χώρες που έχουν πληγεί. Τα πρώτα κρούσματα έφτασαν και στην Ελλάδα από άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία και έχοντας θορυβηθεί η χώρα, το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει “Οδηγίες προστασίας από την αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός”.  

Τι είναι όμως ο κορονοϊός που μας έχει θορυβήσει τόσο

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι οικογένεια ιών, οι οποίοι έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona). Οι περισσότεροι κοροναϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Η επιδημιά της νέας νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19), που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019, από την πόλη Ουχάν της Κίνας, όπου η μόλυνση εξαπλώθηκε κυρίως μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων αναπνοής που παράγονται όταν εκπνέουμε, αλλά και μέσω φταρνίσματος ή βήχα. 

Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, μπορεί να επιβιώσει επί μέρες, έως και 9, σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά εάν έχουμε νοσήσει και ιδιαίτερα σε σταθμούς, συρμούς του μετρό και νοσοκομεία.

 O δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δήλωσε πως “ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα” γι’ αυτό και έχει αυτή την ταχεία εξάπλωση παγκοσμίως. 

Πως προστατευόμαστε και περιορίζουμε την εξάπλωση του

Η αυστηρή τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι το μεγαλύτερο μέτρο πρόληψης και περιορισμού εξάπλωσης του ιού.

 

⇒ Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα, απολυμαντικά και λευκαντικά που περιέχουν αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υποχλωριώδες νάτριο είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της απειλής του κορονοϊού, αφού όταν χρησιμοποιούνται σε κατάλληλα διαλύματα μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν παντελώς τα παθογόνα σωματίδια.

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι (με βεβαρημένο ιστορικό υγείας) μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Κατά βάση ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι οι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης
Σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης:

Τηρούμε λοιπόν τους κανόνες υγιεινής, ακολουθούμε τις τρέχουσες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, προστατεύουμε τους υπόλοιπους γύρω μας στην περίπτωση που εκδηλώσουμε κάποιο σύμπτωμα και επικοινωνούμε με το θεράποντα ιατρό μας ή καλούμε για πληροφορίες την 24ωρη γραμμή λειτουργίας 1135.

Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας δεν είναι μόνο κοινωνική αλλά και προσωπική μας ευθύνη. 

Πηγές: Υπουργείο Υγείας,
       Onmed
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*