Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα: 6 λόγοι για να το ξανασκεφτείς

“Σταθμός του μετρό, ώρα 8.20 π.μ. Ένας καλοβαλμένος κύριος προχωρά έχοντας στο ένα του χέρι την τσάντα του και στο άλλο ένα τσιγάρο, η στάχτη του οποίου είναι έτοιμη να πέσει. Ζήτημα αν εδώ και ένα λεπτό το τσιγάρο έχει αγγίξει τα χείλη του. Σταματά λίγο πριν την είσοδο, τινάζει τη στάχτη και ρουφάει με την ίδια δύναμη που θα έπαιρνε μία βαθιά ανάσα καθαρού αέρα, όσο τσιγάρο του έχει απομείνει. Ψάχνει έναν κάδο να πετάξει το αποτσίγαρο με ένα ύφος κρυφής απόλαυσης και συνεχίζει τη διαδρομή του. “

Κάπνισμα: Εθισμός ή συνήθεια;

Μία μεγάλη μερίδα καπνιστών δεν μπορεί να εξηγήσει τον ακριβή λόγο για τον οποίο άναψαν για πρώτη φορά τσιγάρο. Αν τους ρωτήσεις όμως γιατί το συνεχίζουν ακόμη, οι απαντήσεις ποικίλουν.

  • Γιατί θεωρούν πως τους προσφέρει ανακούφιση και ηρεμία έπειτα από κάποια αρνητική συναισθηματική φόρτιση (συγκίνηση, θυμός, νεύρα, απογοήτευση, απώλεια)
  • Έπειτα από κάποια επιτυχία νιώθουν την ανάγκη να ξεφύγουν από το στρες της επίτευξης του στόχου.
  • Γιατί γεμίζει τον μοναχικό τους χρόνο. Αρκετοί πιστεύουν πως είναι μία καλή συντροφιά όταν δεν έχουν τι να κάνουν.
  • Λειτουργεί ως κοινωνικό πρότυπο. Για να είναι αποδεκτοί σε μία παρέα ή σε έναν κύκλο ατόμων αρκετοί πιστεύουν στην ομοιότητα πρακτικών συνηθειών.
  • Από απλή συνήθεια. Πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη κίνηση που έχει μπει στην καθημερινή τους ρουτίνα.
  • Για να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος έπειτα από μία δίαιτα. Πολλοί πιστεύουν πως το κάπνισμα είναι η λύση απέναντι στον εθισμό του υπερβολικού φαγητού.
  • Γιατί σε κάποιους λειτουργεί συνδυαστικά με τον καφέ ως βοηθητικό στη λειτουργία του εντέρου.

Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει αιτία για τον καθένα. Έτσι πολλά τσιγάρα καπνίζονται ημερησίως για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες, ώστε να μη στερηθεί ο οργανισμός τη νικοτίνη, μία αρκετά εθιστική ουσία, που ακόμη και όσοι προσπαθούν με ωριμότητα να το κόψουν αισθάνονται ακόμη υποτελής στο τσιγάρο.

Παρότι οι διαφημίσεις γύρω από το τσιγάρο έχουν απαγορευτεί, οι καπνοβιομηχανίες είχαν περάσει ήδη από τον προηγούμενο αιώνα στη συλλογική συνείδηση των ανθρώπων πως πίσω από αυτή τη συνήθεια κρύβεται μία γοητεία, ένα glamorous στυλ το οποίο οδηγούσε σε ένα δυναμικό πρότυπο, του business man και της business woman.

Μία ρουφηξιά ισοδυναμεί με χιλιάδες χημικές ουσίες

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά ότι τα τσιγάρα περιέχουν πίσσα (που προκαλεί καρκίνο) και νικοτίνη (που προκαλεί εθισμό).

Για πολλού λόγους αλλά και εξαιτίας του περιορισμένου χώρου αναγραφής στα πακέτα τσιγάρων, οι επιπλέον ουσίες δεν αναφέρονται. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:

  • ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν)
  • αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης)
  • αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα ποντικοφάρμακα)
  • μονοξείδιο του άνθρακα (βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα)
  • ανιλίνη (βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων)
  • ναφθαλίνη (η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούμε για την προστασία των ρούχων από το σκόρο)
  • κυανιούχες ενώσεις
  • προπάνιο
  • μεθάνιο
  • φορμαλδεΰδη (γνωστή καρκινογόνος ουσία)
  • ραδιενεργά κατάλοιπα (από την μόλυνση των καλλιεργειών)
  • μυρμηγκικό οξύ
  • λευκαντικές ουσίες κ.α.

Τουλάχιστον 43 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, και προκαλούν καρκίνο.

Πως αντιδρά ο οργανισμός στην εισπνοή καπνού

Η νικοτίνη διεισδύει στους πνεύμονες και φτάνει στον εγκέφαλο μέσα από την κυκλοφορία του αίματος σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Λόγω αυτής της μεγάλης ταχύτητας, ο καπνιστής αισθάνεται την επίδραση της νικοτίνης πολύ γρήγορα. Η νικοτίνη επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο το σώμα. Αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και ανεβαίνει η πίεση.

Πόσο κινδυνεύουμε από το παθητικό κάπνισμα

Ακόμη και αν δεν ανήκουμε στους καπνιστές, η μακροχρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει κατά 30% ως 50% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Είναι επομένως λογικό και επόμενο πως όταν βάζουμε την οικογένεια μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα στη διαδικασία του παθητικού καπνίσματος ρισκάρουμε όχι μόνο τη δική μας ζωή αλλά και τη δική τους. Ως αναφορά δε τα παιδιά δημιουργούμε γύρω τους έναν κλοιό εθισμού από πολύ μικρή ηλικία.

Γιατί αυτός ο εθισμός στη νικοτίνη;

Η νικοτίνη είναι μία άοσμη και άχρωμη ουσία που απορροφάται αμέσως από τους πνεύμονες του καπνιστή, μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα φτάνει στον εγκέφαλο. Έχει τονωτικές, αλλά και κατευναστικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Αρχικά προκαλεί ευφορία, γιατί δρα στα εγκεφαλικά κύτταρα κατά τον ίδιο τρόπο που δρουν οι ειδικές φυσιολογικές ουσίες που υπάρχουν εκεί και συμβάλλουν στη δημιουργία των ευχάριστων συναισθημάτων. Η νικοτίνη διεγείρει τη μνήμη, αυξάνει την επαγρύπνηση και ενισχύει τις δυνατότητες γρήγορης αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα. Επίσης, ελαττώνει το στρες, ανακουφίζει την πλήξη και μειώνει την επιθετικότητα. Αυτές οι “καλές” δράσεις της νικοτίνης διαρκούν λίγα μόνο λεπτά.

Σε νέους καπνιστές η δράση της νικοτίνης στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ισχυρή και γι’ αυτό να αισθανθούν ζαλάδα (ναυτία) ή ακόμα και ελαφρύ τρέμουλο. Με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός για να επιτύχει τα ευχάριστα αποτελέσματα απαιτεί ολοένα και περισσότερες ποσότητες νικοτίνης.

Συνηθίζοντας πλέον να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ουσία, ο οργανισμός του καπνιστή απαιτεί να του χορηγείται τακτικά και στις ανάλογες δόσεις, αλλιώς θα εμφανίσει συμπτώματα στέρησης. Πολλοί ερευνητές εκτιμούν ότι η εθιστική δράση της νικοτίνης παρομοιάζει με αυτή των ναρκωτικών ουσιών και του οινοπνεύματος.  Γι’ αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες σε διάφορες χώρες εισηγούνται στις κυβερνήσεις τους να συμπεριλάβουν τη νικοτίνη στην κατηγορία των απαγορευμένων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

1 . Βελτίωση της φυσικής κατάστασης: Όλα ξεκινούν από τους πνεύμονες και τη σωστή αναπνοή, έτσι ένας καπνιστής δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες και αντοχές με έναν μη καπνιστή, αλλά έχει και μειωμένη διάθεση προς κάθε μορφής άσκηση.

2 . Μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου: Ένας καπνιστής, δεν αυξάνει μονάχα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, αλλά και σε πολλά ακόμα μέρη του οργανισμού (στοματική κοιλότητα, λαιμό, νεφρά, γλώσσα, ακόμα και στην ουροδόχο κύστη).

3 . Λιγότερο άγχος: Παρ’ ότι οι περισσότεροι καπνιστές θεωρούν πως το τσιγάρο λειτουργεί αγχολυτικά, σύμφωνα με μια πρόσφατη Βρετανική έρευνα, φάνηκε πως τα άτομα που σταμάτησαν να καπνίζουν, μείωσαν αισθητά τα επίπεδα του άγχους, ενώ αντίθετα αποτελέσματα είχαν όσοι παρέμειναν καπνιστές, καθώς όσο περισσότερο κάπνιζαν, τόσο περισσότερο νευρικοί και αγχωμένοι ήταν κατά την διάρκεια της ημέρας.

4 . Λιγότερα κρυολογήματα: Ακόμα και τα πολύ ήπια συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος, μπορούν να έχουν μια πιο σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη στον οργανισμό ενός καπνιστή. Ο λόγος είναι πως το κάπνισμα αποδυναμώνει σε μεγάλη κλίμακα το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να αντιδράσει προκειμένου να καταπολεμήσει ακόμα και ένα ελαφρύ κρύωμα, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την παράταση της διάρκεια του.

5Ανεβασμένη διάθεση: Η διακοπή του καπνίσματος έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της θετικής διάθεσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brown. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές που συμμετείχαν στο πείραμα, δεν είχαν υπάρξει ποτέ τόσο χαρούμενοι, όσο την περίοδο που είχαν σταματήσει το κάπνισμα. Οι πιο χαρακτηριστικές και έντονες περιπτώσεις ήταν εκείνες των ατόμων, που σταμάτησαν για λίγες μέρες να καπνίζουν. Η διάθεσή τους ανέβηκε σημαντικά, ενώ όταν ξανάρχισαν το κάπνισμα τα επίπεδα θλίψης ανέβηκαν κατακόρυφα.

6Μεγαλύτερη οικονομική άνεση: Έχετε αναλογιστεί το ακριβές ποσό που ξοδεύει ένας καπνιστής μηνιαίως για να υποστηρίξει την συνήθεια του; Πολλαπλασιάστε τώρα αυτό το μηνιαίο ποσό επί δώδεκα, αναλογιζόμενοι όσα πράγματα θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά τα χρήματα αν δεν επιλέγατε να τα διαθέσετε στο κάπνισμα.

Πόσο λοιπόν αξίζει να υποκύπτουμε σε εθιστικές και βλαβερές συνήθειες για χάρη του καθημερινού άγχους;

Η άμεση διακοπή του καπνίσματος ή οποιασδήποτε άλλης κακής συνήθειας είναι για πολλούς μια δύσκολη απόφαση. Για τους περισσότερους χρειάζεται μία νοητική προεργασία μηνών ώστε να το πάρουν απόφαση ή κάποιο θέμα υγείας το οποίο τους αναγκάζει να προχωρήσουν στην ελαχιστοποίηση με στόχο τη διακοπή.

Σε κάθε περίπτωση για να ανταπεξέλθει κάποιος κατά την αποτοξίνωση από μία εθιστική ουσία όπως η νικοτίνη χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.

Με σύμμαχο το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής EUSENSIA – Stress Adapt της AGAN δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Το EUSENSIA – Stress Adapt ενεργοποιεί φυσικά την άμυνα του οργανισμού κατά του άγχους, βοηθώντας τον οργανισμό να ελέγχει τους στρεσογόνους παράγοντες, καταπολεμώντας την κούραση και την εξάντληση.

Agan Eusensia Stress Adapt Συμπλήρωμα Διατροφής 30 Vegicaps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*