Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Ανακούφισε τα κουρασμένα μάτια από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της εργασίας αλλά και της ζωής μας είναι μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή.Το 59% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συστηματικά υπολογιστές και ψηφιακές συσκευές εμφανίζουν συμπτώματα ψηφιακής κούρασης του ματιού (Digital Eye Strain-DES).

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της όρασης του Η/Υ περιλαμβάνουν:

  • κόπωση των ματιών και δυσφορία
  • ξηροφθαλμία
  • κεφαλαλγία
  • θολή όραση
  • πόνο στον αυχένα και τον ώμο
  • καθώς και κόκκινα μάτια.

Σίγουρα έχεις βρεθεί και εσύ σε αυτή τη θέση αναζητώντας τρόπους ανακούφισης. 

♦ Πρώτος και βασικότερος είναι τα τακτά διαλείμματα από την οθόνη. Κάποιες φορές μάλιστα μπορείς να ακολουθήσεις και την εξής άσκηση: Πάρτε τα μάτια σας από τον υπολογιστή και περιστρέψτε τα στο χώρο, εστιάζοντας για λίγα δευτερόλεπτα σε μακρινά αντικείμενα. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης να θυμάστε να εισπνέετε και να εκπνέετε αργά. Επαναλάβετε για 10 φορές.

♦ Εμπιστεύσου τα τεχνητά δάκρυα και τις οφθαλμικές σταγόνες. Ανακουφίζουν και ενυδατώνουν άμεσα τα μάτια αντιμετωπίζοντας την ξηροφθαλμία, τη θολή όραση, το κοκκίνισμα των ματιών αλλά και την κόπωση τους.

Δοκίμασε τις οφθαλμικές σταγόνες Vidisan ⇐ 🛒 ⇓

 Προσφέρουν ανακούφιση των ερεθισμένων ματιών δίνοντας μία πρόσθετη ενυδατική δράση.

ή τις Artelac Complete ⇐🛒 ⇓

και αντιμετώπισε ξηροφθαλμία, κόπωση των ματιών, θολή όραση, αίσθημα καύσου ή/και δακρύρροια.

♦ Τρίτον, μην αμελείς τον τακτικό οφθαλμικό έλεγχο για την υγεία των ματιών σου. Ενημέρωσε τον οφθαλμίατρο για τις καθημερινές ώρες που ξοδεύεις μπροστά από τον υπολογιστή αλλά και για τις συνήθειες που μπορεί να ταλαιπωρούν τα μάτια σου.

♦ Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο φωτισμό. Η έντονη αντίθεση φωτισμού δωματίου και οθόνης καταπονεί τα μάτια. Εάν είναι δυνατόν, τοποθέτησε την οθόνη του υπολογιστή σου έτσι ώστε τα παράθυρα να είναι στο πλάι αντί μπροστά ή πίσω από αυτή.

  • Φωτεινότητα: Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης, ώστε να είναι περίπου η ίδια με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντα χώρου εργασίας.
  • Μέγεθος κειμένου και αντίθεση: Προσαρμόστε το μέγεθος κειμένου και την αντίθεση για άνεση, ειδικά όταν διαβάζετε ή πληκτρολογείτε μεγάλα έγγραφα. Συνήθως, η μαύρη εκτύπωση σε λευκό φόντο είναι ο καλύτερος συνδυασμός για άνεση.

♦ Αντικαταστήστε την παλιά σας οθόνη με μια επίπεδη οθόνη LED αντιανακλαστικής επιφάνειας. Οι παλαιού τύπου οθόνες μπορούν να προκαλέσουν “τρεμόπαιγμα” των εικόνων, γεγονός που αποτελεί σημαντική αιτία καταπόνησης των ματιών.

♦ Γυαλιά για υπολογιστές. Για μεγαλύτερη άνεση στη χρήση υπολογιστή, ο ιατρός σας μπορεί να τροποποιήσει τη συνταγή γυαλιών σας για να δημιουργήσετε ειδικά γυαλιά υπολογιστή, ιδιαίτερα αν φοράτε φακούς επαφής, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν ξηροφθαλμία κατά τη διάρκεια πολύωρης εργασίας.

“Μέσα στα μάτια υπάρχει και πνεύμα και ψυχή και σώμα.”

Ζοζέφ Ζουμπέρ

Πηγή:hygeia.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*