Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΑΘΛΗΣΗ

Αθλητισμός και Καρνιτίνη: γιατί χρησιμοποιείται και σε τι χρησιμεύει

Η έντονη και παρατεταμένη σωματική άσκηση έχει συχνά ως σκοπό την αύξηση της αντοχής και την επίτευξη πιο αργής εξάντλησης των ενεργειακών αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το περιοδικό Journal of Physiology δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ενδιαφέρουσας έρευνας σχετικά με την πρόσληψη καρνιτίνης από τους αθλητές.

Η καρνιτίνη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση των λιπών για ενεργειακούς σκοπούς, χωρίς να επηρεάζει, ωστόσο, τις ισορροπίες της γενικής σωματικής σύνθεσης.

⇒ Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ μελέτησαν δύο ομάδες, στην πρώτη από τις οποίες χορηγήθηκαν 2 g καρνιτίνης επί 12 εβδομάδες σε συνδυασμό με 80 g υδατανθράκων, ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκαν μόνο οι υδατάνθρακες.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε ότι η ομάδα που λάμβανε καρνιτίνη είχε σημαντική εξοικονόμηση στα αποθέματα γλυκογόνου κατά 55% σε σχέση με τα αποθέματα υδατανθράκων της ομάδας ελέγχου, ενώ κατά 31% χαμηλότερη ήταν η πυροσταφυλική αφυδρογονάση, που αποτελεί έναν από τους δείκτες έντασης της προσπάθειας. Επίσης, το επίπεδο μυϊκής ακετυλικής καρνιτίνης αυξήθηκε κατά 16%, ενώ, αντιθέτως, το γαλακτικό οξύ μειώθηκε κατά 44% και η σχέση φωσφορικής κρεατίνης/ATP διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα

Σε τι χρησιμεύει η Καρνιτίνη

Η L-Καρνιτίνη είναι ένα παράγωγο αμινοξέων που χρησιμοποιείται πλέον εδώ και πολλά χρόνια ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ο βιολογικός της ρόλος είναι θεμελιώδης στις ακόλουθες αντιδράσεις:

– Διευκολύνει την είσοδο των λιπαρών οξέων ΜΑΚΡΑΣ αλυσίδας στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων, όπου οξειδώνονται για να παράγουν ενέργεια (από βιοχημική άποψη, η καρνιτίνη επιτελεί τον σκοπό της συμμετέχοντας σε έναν σύνθετο μηχανισμό που ονομάζεται «καρνιτίνη ακυλο-CoA τρανσφεράση»)

– Διατηρεί σταθερή την αναλογία ακετυλο-CoA/CoA στο εσωτερικό των κυττάρων βελτιστοποιώντας τη μετατροπή του πυροσταφυλικού οξέως και του ΓΑΛΑΚΤΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ σε ακετυλο-CoA.

– Έχει έμμεση αντιοξειδωτική δράση για τα καρδιακά και μυϊκά κύτταρα

Τρόπος χρήσης της Καρνιτίνης
Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 1-2 g τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σωματική άσκηση. Μεγαλύτερες δοσολογίες πρέπει να χορηγούνται με συμβουλή γιατρού.

Ανακάλυψε το CARNITINA Extra της EthicSport 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*