Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Άγιος Βαλεντίνος! Μύθος ή ιστορία… πίσω από τη γιορτή των ερωτευμένων;

Δωράκια, λουλούδια, σοκολάτες και πολλές εκπλήξεις γεμάτες αγάπη έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Μπορεί κάποιοι να είναι υπέρμαχοι του motto “η αγάπη πρέπει να εκφράζεται καθημερινά”, η πλειοψηφία όμως των ανθρώπων παγκοσμίως θεωρεί αυτή την ημέρα ως ξεχωριστή εκδήλωση αγάπης,έτσι εδώ και αιώνες γιορτάζεται με επιτυχία αποκτώντας όλο και περισσότερους υποστηρικτές!

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Πολλοί είναι οι θρύλοι γύρω από το πρόσωπο με το όνομα Βαλεντίνος, και πολλά επίσης και τα πρόσωπα. Τρεις όμως είναι εκείνοι, από όλους όσοι μαρτύρησαν, που η καθολική εκκλησία ονομάζει αγίους.

#1. Σύμφωνα με έναν θρύλο, όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β συνειδητοποίησε ότι οι άγαμοι άνδρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους που είχαν γυναίκες και παιδιά, έθεσε εκτός νόμου τον γάμο για τους νεαρούς άνδρες. Ο Βαλεντίνος, ιερωμένος εκείνης της εποχής, αντιλαμβανόμενος την αδικία αψήφησε το διάταγμα του Κλαύδιου και συνέχισε να παντρεύει μυστικά τους νέους εραστές. Όταν ο Κλαύδιος το ανακάλυψε διέταξε να θανατωθεί.

#2. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει πως ο Βαλεντίνος πιθανόν να σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους Χριστιανούς από τις απάνθρωπες διώξεις των Ρωμαίων. Χωρίς να συσχετίζεται με την ημέρα των ερωτευμένων.

#3. Με βάση κάποιο άλλο μύθο, ένας φυλακισμένος εν ονόματι Βαλεντίνος έστειλε στην πραγματικότητα τον πρώτο «Βαλεντίνιο» χαιρετισμό μόλις ερωτεύθηκε ένα κορίτσι, πιθανόν την κόρη του δεσμοφύλακά του η οποία τον επισκεπτόταν ενόσω εκείνος ήταν στη απομόνωση. Λέγεται ότι πριν από την εκτέλεσή του της έστειλε ένα γράμμα με υπογραφή «από τον Βαλεντίνο σου», μία έκφραση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Μέσα από τους διάφορους θρύλους, η εικόνα του Αγίου Βαλεντίνου παρουσιάζεται ως συμπαθητική, ηρωϊκή και κυρίως ρομαντική. Το Μεσαίωνα, χάρη ίσως σε αυτή τη φήμη, ο Βαλεντίνος θα αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην Γαλλία και την Αγγλία, και έτσι με το πέρασμα των αιώνων θα καθιερωθεί η εορτή με πολλές παραλλαγές ανά εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εορτή πιο πολύ επιβλήθηκε από το λαό προς την Καθολική εκκλησία, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει κάνει ανοιχτά την παραδοχή της, αλλά την υποβίβαζε πάντα σε τοπική εορτή. Η Ορθόδοξη πάλι εκκλησία τοποθετείτε στην άποψη, πως ο άγιος αυτός είναι ανύπαρκτος και πρόκειται για μυθοπλασία δυτικής προέλευσης.

Για κάθε εποχή λοιπόν και σε κάθε χώρα υπήρχε πάντοτε ένας διαφορετικός λόγος εορτασμού με βάση τις ανάγκες και τα πιστεύω του εκάστοτε λαού. 

♦ Στη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Γαλλία και την Αγγλία ήταν κοινώς παραδεχόμενο ότι η 14η Φεβρουαρίου ήταν η αρχή της εποχής που ζευγάρωναν τα πουλιά, πίστη που ενίσχυσε την θεωρία ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν μία ημέρα για ειδύλλιο.

♦ Στη Μεγάλη Βρετανία, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να γιορτάζεται ευρέως τον 17ο αιώνα. Έως τα μέσα του 18ου αιώνα, ήταν σύνηθες για τους φίλους και τους εραστές όλων των κοινωνικών τάξεων να ανταλλάσσουν μικρά δώρα αγάπης ή χειρόγραφες σημειώσεις, ενώ από το 1900μ.Χ τυπωμένες κάρτες άρχισαν να αντικαθιστούν τις γραπτές επιστολές, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

♦ Στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανόν στις αρχές του 1700μ.Χ να άρχισαν να ανταλλάσσουν χειροποίητες κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου. Την δεκαετία του 1840 η Εσθερ Α. Χόουλαντ άρχισε να πουλά στην Αμερική τις πρώτες εκτυπωμένες κάρτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η Χόουλαντ γνωστή ως «Μητέρα του Βαλεντίνου», λόγω της εργασίας της εκείνη την ημέρα, κατασκεύαζε περίτεχνα δημιουργήματα με πραγματικές δαντέλες, κορδέλες και πολύχρωμες εικόνες.

♦ Στην Ελλάδα καθιερώνεται ως ημέρα των ερωτευμένων, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, με πρωτοβουλία των ανθοπωλών. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν τότε, οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο. Το 1994, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου, καθώς μαρτύρησε 40 ημέρες στη φυλακή επί αυτοκρατορίας Τραϊανού, διότι προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, και πέθανε 20 ετών.

Η ανάγκη λοιπόν του κόσμου και η επιθυμία του να πιστεύει σε έναν άγιο που προστατεύει τους ερωτευμένους, είναι και αυτή που καθιέρωσε τη γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου παγκοσμίως. Η εμπορικότητα της δε, αγγίζει εκείνη της εποχής των Χριστουγέννων με μεγάλη επιτυχία.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που ο καθένας προσωπικά επιλέγει να γιορτάσει την ημέρα των ερωτευμένων το μόνο σίγουρο είναι πως είναι υπέρμαχος της αγάπης! Μιας αγάπης που είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως χρειάζεται προστασία, δουλειά και φροντίδα κάθε μέρα! 

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*