Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Αγκινάρα – Υγεία και Νοστιμιά!

Η αγκινάρα είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, το οποίο χαρίζει απλόχερα νοστιμιά στο φαγητό μας είτε μαγειρευτή είτε ωμή. Επίσης, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Η αγκινάρα καλλιεργείται τόσο στην Ελλάδα (Κρήτη, Αργολίδα, Ηλεία, Λακωνία) όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία) και υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι άγριες με τα αγκάθια και οι ήμερες με τα τρυφερά φύλλα.

Τι περιέχει η αγκινάρα;

Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες, όπως: Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β9 (φυλλικό οξύ), Κ και C. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως φώσφορος, μαγγάνιο, χαλκός και κάλιο. Εκτός αυτών, η αγκινάρα περιέχει ένα σύνολο αντιοξειδωτικών (σιλυμαρίνη, β-καροτένιο, κουερσετίνη, ζεαξανθίνη, κυναρίνη, ρουτίνη), τα οποία αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας. Τέλος, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως εκτός από την καρδιά της αγκινάρας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι και τα φύλλα της τα οποία καταναλώνονται μαγειρευτά, ωμά ή βραστά παίρνοντας το χυμό τους.

 

Τα οφέλη της αγκινάρας:

  • Αντιοξειδωτική δράση: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά (κυρίως σιλυμαρίνη), η αγκινάρα δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για διάφορες ασθένειες - και κυρίως εναντίον του καρκίνου.
  • Συκώτι: Η παρουσία της σιλυμαρίνης είναι υπεύθυνη για την αποτοξίνωση του συκωτιού πετυχαίνοντας  την καλύτερη λειτουργία του και προλαμβάνοντας διάφορες δυσλειτουργίες του.
  • Γαστρεντερικό σύστημα: Η αγκινάρα περιέχει ακόμη ένα εξαιρετικό συστατικό την κυναρίνη, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, όπως είναι η διάρροια, ο στομαχικός πόνος κ.α. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου, αντιμετωπίζοντας κυρίως το ευερέθιστο έντερο.
  • Πεπτικό σύστημα: Τα συστατικά της αγκινάρας βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
  • Οστεοπόρωση: Μία ακόμη δράση της αγκινάρας είναι η πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ.
  • Καρδιαγγειακό σύστημα: Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση αγκινάρας βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και ότι η κυναρίνη αποτελεί εμπόδιο στη σύνθεση της χοληστερίνης.
  • Νευρομυϊκό σύστημα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, τονώνεται το νευρομυϊκό σύστημα.
  • Εγκεφαλική λειτουργία: Η βιταμίνη Κ εκτός από τον σπουδαίο ρόλο που παίζει στην προάσπιση  της υγείας των οστών, συμβάλλει και στη διατήρηση της μνήμης και στην καλή λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου μας.
  • Τέλος, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση μιας και το κάλιο που περιέχει βοηθάει στο να λειτουργεί η αγκινάρα ως διουρητικό.

 

Συμβουλή!

Σε περίπτωση που δε μας αρέσει η γεύση της αγκινάρας και δε θέλουμε να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας, μπορούμε να την προμηθευτούμε από το φαρμακείο σε κάψουλες, αναβράζοντα δισκία και σταγόνες.

 

Προσοχή!

Άτομα που πάσχουν από προβλήματα σχετικά με τη χολή , πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, καθώς η αγκινάρα αυξάνει την έκκριση χολής!

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος